Markedet er fyldt med relativt billige projektorer, der gerne vil give dig 4K. Typisk er disse dog baseret på LCD-paneler med en halvdårlig lyskilde og optik - omend der faktisk findes imponerende mange projektorer lige over eller lige under 10.000 kroner for tiden. Af en eller anden grund har man stadig ikke sparet VGA-stikket væk, på trods af at det nok er 15 år siden, jeg sidst har brugt en sådan tilslutning.
Acer vil gerne give dig noget, der er bare lidt bedre, og her kommer deres HL6810-model ind i billedet. Vores testeksemplar er den lidt dyrere ATV-udgave, hvor der er integreret et Android TV-modul, hvilket gør den cirka 1.000 kroner dyrere. Til gengæld kunne vi umiddelbart ikke finde denne udgave i nogle lokale forretninger, så du må nøjes med den mere avancerede model, der koster 11.316 kroner, hvor vi fandt den billigst.
Dette betyder dog også, at der følger to fjernbetjeninger med, hvilket virker lidt mærkeligt og upraktisk. Man lærer dog at leve med det - når projektoren først er indstillet, bruger man alligevel ikke fjernbetjeningen til andet end at tænde og slukke. Jeg ville dog ønske, at begge HDMI-porte understøttede eARC, men ikke lige så meget som jeg ville ønske, at Smart TV-fjernbetjeningen havde baggrundsbelyste knapper.
Projektoren har generelt ret solide standardspecifikationer for en billig DLP-projektor, men det, der virkelig gør en forskel, er lysstyrken på 4.000 lumens fra en LED/laser-hybridlyskilde, hvilket også giver en virkelig god kontrast. Derudover har lyskilden en væsentligt længere levetid: Hvor en billig projektor normalt holder 3.500-4.000 timer, kan denne klare op til 20.000 timer - og helt op til 30.000 timer i Eco-mode. Det er ret imponerende. Man må dog også antage, at en ny lyskilde koster lidt ekstra, men til gengæld bruges der ikke tungmetaller i produktionen, og lyskilden burde være lettere at udskifte. Samtidig skal projektoren køre uafbrudt i over to år, før levetiden er opbrugt.
Alt dette lyder jo fint, men det vigtigste er trods alt, om projektoren leverer et godt billede. 4K HDR10 er desværre ingen garanti for topkvalitet. Så vidt jeg kan finde frem til, benyttes en DMD 0,65" DLP-chip. Jeg mener dog at have set et sted, at der reelt er tale om pixel-shifting, men dette fremgår ikke af Acers officielle materiale.
Når det kommer til gaming, er man desværre begrænset til 1080p ved 240Hz. Det er ærgerligt, for et spil som Space Marine 2 fortjener en skærmstørrelse på 120" eller mere. Jeg kan på det kraftigste anbefale at spille på en projektor med den rette type spil - og så må man eventuelt leve med 60Hz.
Der er en række displaymodi - langt flere, end jeg før har set - og der var endda også DICOM SIM, som vist bruges til at vise røntgenbilleder og den slags. Det har jeg dog lidt svært ved at se formålet med. Heldigvis er der også hele tre custom-profiler, hvis man virkelig gerne vil eksperimentere. Jeg bruger normalt Dark Cinema, men endte med Rec.709, da den krævede mindst korrektion. Primært var der skruet lidt for hårdt op for den blå farve, og Bright samt Football bør man bare holde sig fra. Til gengæld mister man generelt noget lysstyrke i Rec.709, og selv med HDR synes jeg ikke, at vi når op på 4.000 lumens, som mere hardcore laserprojektorer kan levere. Desværre har vi ikke udstyret til at måle farver og lysstyrke på laserbaserede enheder.
Den nemmeste løsning er at køre Eco Mode, for ellers larmer projektoren desværre ret meget - vi målte den til 42 dB. Jeg glemte at notere den præcise måling, men det var ret voldsomt. Man kan dog også justere blæseren manuelt. Jeg nævner dette, fordi jeg fandt billedet væsentligt bedre med dynamisk sort - som dog ironisk nok ikke er kompatibelt med Eco Mode. Til ikke-kritisk brug kørte den dog konsekvent i Eco Mode, må jeg indrømme.
Der er vist et par indbyggede højttalere - dem bruger jeg konsekvent ikke. Det er dybt åndssvagt og burde forbydes. Der er et jackstik til lyd, men det er nu engang ikke meningen - det er en projektor, ikke en boomblaster. Den understøtter endda Bluetooth, så det kan man vel også bruge, men det giver typisk synkroniserings- og forsinkelsesproblemer.
Opsætningen er enkel, og når man først har ordnet fokus og zoom med de fysiske knapper, kan alt styres via fjernbetjeningen. Hvis man har brug for mere end bare keystone-korrektion, er der endda en fin digital zoom. Throw Ratio er 1,15 til 1,5, hvilket måske er lige i underkanten i både den lave og høje ende - det begrænser, hvor langt fra lærredet man kan placere projektoren. Jeg kunne godt have ønsket mig lidt mere horisontal shift, for det er ret begrænset, hvor brugbart det reelt er. Derfor bør man planlægge at montere projektoren relativt centralt i forhold til projektionen.
Der var ingen observeret regnbueeffekt, billedet var skarpt hele vejen igennem, og for en billig projektor var sortniveauet overraskende godt med fine, levende farver. Det synes jeg faktisk, man bør give lidt anerkendelse for, da billigere projektorer ofte lider under dette. Hvis man virkelig kigger efter med testbilleder, kan man se små farveafvigelser og fejl, men jeg må erkende, at jeg overhovedet ikke lagde mærke til det ved normal brug.
Generelt er farverne klare og naturlige, og farvebalancen var meget tæt på optimal direkte ud af æsken. Det er et stort plus for en brugervenlig projektor, som måske endda er ejerens første. Jeg synes faktisk ikke, at der er ret meget negativt at sige om billedkvaliteten til prisen.