Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Alienware x14

Den tyndeste gaming-bærbar på markedet.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Der var engang for ikke alt for længe siden hvor gaming-bærbarer var en meget bestemt størrelse. De var tunge, holdt en times tid på en opladning, var oftest relativt ringe konstrueret og måske vigtigst af alt kunne du vælge to centrale størrelser; 15 eller 17 tommer.

HQ

Men alt det har ændret sig, så det er først og fremmest blevet sværere at være forbruger, for alle slags bærbarer, kan nu være en gaming-bærbar. Eksempelvis kan du købe en relativt pladsbesparende, lille Alienware x14, der forsøger at balancere din hobby med det liv du skal leve ved siden af. Dell påstår nemlig at der her er tale om "verdens tyndeste gaming laptop".

Der er adskillige SKU'er at vælge imellem, men testversionen sparer virkelig ikke på hestekræfterne, det ret så lille chassis taget i betragtning. Vi snakker en i7-12700H med 14 kerne og 12 tråde, et RTX 3060 6GB-grafikkort og 16B LPDDR5 5200MHz RAM, som dog er single-channel (du skal købe 32GB for at det er dual-channel, underligt nok).

Alienware x14

Den testede udgave skal stå dig i godt 14-15.000 kroner, hvoraf du kan opgradere yderligere til de 32GB RAM og en 1TB NVMe SSD for godt 18.000. Det placerer Alienware x14 på et overraskende solidt sted på prisstigen, for direkte urimeligt er det ikke.

Dette er en annonce:

Det du får udover de ret fine specifkationer er en umanerligt flot konstrueret bærbar, som vi har lært at forvente os fra Alienware. De har skruet lidt ned for charmen, og selvom at der fortsat er et lysende alien-hoved på låget, så er den noget der ligner decideret smagfuldt designet, og kan relativt let gå i spænd til en forelæsning, eller i et undervisningslokale. Og tynd er den altså også, bare 14.5 millimeter tyk, og den fremstår vitterligt som MacBook Air-lignende i sin profil.

Ved første øjekast er det virkelig svært at se hvor du betaler den pris henne. Alienware har formået at klemme et 80Whr batteri i, det største i nogen 14 tommer bærbar overhovedet. Det er omtrent 28% større end det du finder i en Razer Blade 14. Det betyder ikke at du kommer igennem en hel dags arbejde desværre, for den CPU, den GPU - det hele - tørster efter strøm. Vi klarede dog noget der lignede seks timer med strømbesparende indstillinger slået til, som er... ja, det er godkendt. Desuden oplader den med en medfølgende USB-C 130 watt lader - ligeledes godkendt.

Tastatur og trackpad er dog en mere blandet landhandel, og den simple skønhed du finder udenpå er ikke helt at finde indvendig. De to hængsler er ikke ligefrem prangende, tasterne er lette og bløde, og trackpaddet er direkte mikroskopisk. Selvom at der er sat enormt meget plads af til køling, så vidner perforeringen ikke om gode højtalere heller. Og når ja, webcamet på 720p er slemt.

Heldigvis er displayet er ret så solidt. Jo, det er 1080p, men det er et IPS LCD der kører i 144Hz med Dolby Vision HDR-understøttelse, der rammer 100% sRGB og 99.6% DCI-P3 - det er faretruende tæt på at kunne fungere fint som semi-professionelt redigeringsværktøj.

Dette er en annonce:

Så langt så godt, så den er både slank, er udstyret med et overraskende stort batteri, og det flankeres af solide specifikationer og et godt display. Der er åbenlyse flaskehalse som følge af den slanke profil, dog. Og lige meget om det var spil som Hitman 3, Borderlands 3, CS:GO eller i syntetiske tests som 3DMark FireStrike eller Blender, så halter den en kende bag ved de konkurrerende modeller såsom en ROG G14 eller G15. Når det så er sagt, så kan man relativt let komme op og kysse de 144fps i relativt store titler, netop fordi displayet "kun" er et 1080p display, så der lader til at være en ret god balance imellem de forskellige bestanddele.

Alienware x14

Der er bare ét centralt problem; støj. Nej, vi så faktisk ingen thermal throttling overhovedet, over hele linjen, som i sig selv er noget nær et vidunder, men hold nu k*ft for hvor den larmer. Der er godt nok to individuelle fans til CPU og GPU, og yderligere et vapor chamber til CPU'en, som jo netop løser det problem de skal, nemlig at holde komponenterne under den afgørende tærskel, men x14'eren larmer, den larmer rigtig meget, og ydermere larmer den også under normal operation, altså med batteribesparende indstillinger slået til, og når du bare redigerer dokumenter i Docs.

Men udover støjen, så er x14 lidt af en ingeniørs genistreg, fordi man kigger på den og tænker; "den holder én time på batteriet", og "den thermal throttler for vildt", og ingen af de to udsagn viser sig så at være rigtige. Ja, den støjer, så et godt headset er anbefalet, men som "all-rounder" er den nu altså imponerende.

Alienware x14
08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold