Gamereactor Internationalt Dansk / Svenska / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
anmeldelser
Iron Force

Iron Force

Krig er helvede. Men det er freemium også til tider.

  • Tekst: Lee West

Elsker du at betale rigtige penge for at vinde? Kan du lide at vente 15 timer på en opgradering? Synes du, at det er fesent at kunne spille mere end tre kampe uden at skulle lave ingenting? Hader du fair chance i kamp uden at det koster? Så har EA og Chillingo et godt tilbud til dig.

Da jeg fik anmelderkoden af Iron Force til anmeldelse, fulgte der venligt en bunke kreditter med, så jeg kunne få den "fulde oplevelse". Det er ikke første gang, at det sker med en freemium-titel. For når alt kommer til alt, så kræver det som regel en beskeden portion penge for at kunne nyde den slags til fulde. Og som jeg flere gange har prædiket, findes der både gode og dårlige freemium-spil. Ikke alle er skabt til at lænse spilleren for penge, hvis vedkommende vil føle sig bare en smule velkommen. Derfor plejer jeg at lade pengene være på kontoen, tjekke spillet og derefter købe løs. Så får jeg oplevet begge verdener.

Iron Force

Jeg fnyste over Final Fantasy: All the Bravest, det var kvalmt at se den skamløse malking, der fandt sted, mens jeg kunne se fornuftigt gameplay og en del strategi i at ræse løs i Real Racing 3 uden at hive pungen frem. Plants vs Zombies 2: It's About Time var ligeledes et fortræffeligt eksempel fra EA på freemium done right. Det var lækkert.

Iron Force

Iron Force er et af de værste eksempler, jeg endnu er stødt på. Men lad os først snakke lidt om spillet, som faktisk kunne være rigtigt godt. Et fint otte-tal på en god dag.

Det er simpel deathmatch, der bydes på. Enten som hold eller som alle-mod-alle. Det sker i tonstunge kampvogne over fire forskellige baner, der åbnes efterhånden som man stiger i rang. Hvad der ved første spil føles som en kamp mellem skildpadder, bliver hurtigt en strategisk kamp om at flanke modstanderen og lege katten efter musen. Og det griber en og underholder. Man begynder så småt at drømme om at lave en guild i spillet og bare nakke løs med vennerne. For det er ganske sjovt. Indtil...

Iron ForceIron Force

Du møder den spiller, der har brugt omkring 600 kroner (ja de rigtige af slagsen - en af de dyrere kampvogne koster 1000 diamanter - 100 diamanter koster DKK 65) på en supertank, og selvfølgelig derfor kan nakke dig med et eller to skud, mens du mest af alt kun kradser overfalden på hans monstermaskine.

Jeg har nu spillet 75 kampe. Jeg er lvl 14. Jeg har affyret 1473 skud, hvilket har resulteret i 338 døde fjender, og jeg er selv blevet nakket 202 gange. Så man kan jo konstatere, at jeg klarer det ganske fint. Og jeg har kun betalt kontanter for den næste tank på listen. Sølle 13 kroner. Hvilket i min bog er absolut godkendt.

Man kan opgradere sin kampvogns hastighed, beskyttelse, skud og meget mere. Og det bliver hurtigt en jagt på erfaringspoint og penge. Modsat Real Racing 3 kan man desværre ikke tænke taktisk og skifte mellem de indkøbte tanks. Benzinen, der driver dine kampvogne, er nemlig delt. Og det er timeren også. Så spil tre kampe af tre minutter og vent så knap en time på at kunne spille igen. Det er sikkert fint til de små pauser, selvom det ikke er optimalt for den måde jeg gider spille.

Iron Force

Men jeg gider saftsusme ikke et spil, hvor der ikke skelnes mellem de forskellige modstanderes udstyr, såfremt det kan købes for rigtige penge, og hvor forskellen er så enorm. Hvor jeg føler mig som en solo-rytter i et MMO mod en raidboss, når modstanderen drøner rundt i en 800 kroners kampvogn. For ikke at tale om de gange, hvor spillets forbindelse ryger, og jeg derefter har mistet min kostbare spiltid.

Jeg har konsekvent undgået spillerne, som jeg kan se har købt sig til bedre kampvogne, tidsbegrænset ekstra styrke eller andet lir. For det er en ujævn og usjov kamp. Som man med garanti taber - man kan selvfølge betale med premium-møntfoden for at genoplive straks. Jo jo, intet er helligt her. Der skal malkes. Og ellers er der ventetiden for lige at gnide ekstra salt i såret efter et uheldigt møde. Og ventetiden efter tre spil.

Man kan dog fordrive den med at deltage i en live chat, hvis man ikke vil hoste op med rigtige kontanter eller spillets diamanter, der (sjældent) kan findes på banerne eller uddeles, når man stiger i rang. Chatten er en fin ide, men den har været fyldt med HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHA (der optager en stor del af det lille chat-vindue)... @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@... og telefonnumre på call-girls. Man kan ganske vist melde overtrædelser på chatten, men efter at jeg nu har oplevet (og meldt) den samme person spamme HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH tre dage i træk, tvivler jeg på, at anmeldelser tages særligt seriøst.

Iron Force
Iron ForceIron ForceIron Force

Det her kunne være så godt, men det er et eksempel på, hvorfor nogle gamere råber "Waaah waah freemium er ondt" uden at skelne mellem god og dårlig freemium. Det er en skam, at denne slags stadig får lov at finde sted, og jeg håber virkelig at modellen snart uddør. Vi har set nok eksempler på hvordan det skal gribes an. Pay-to-win, ventetid og kunstige begrænsninger er ikke nogle af dem. Metacritic har lige nu en score på 59% med samme kritikpunkter fremhævet, jeg er villig til at underbyde den, på trods af ellers ganske fint gameplay.

Iron ForceIron ForceIron Force

Iron Force er sjovt, vanedannende og underholdende. Men det er desværre lige så ofte frustrerende ubalanceret og sløset. Det er gratis at hente, men absolut ikke gratis at nyde, trods påstanden om andet i app-beskrivelsen. Æv.

Iron Force
Iron ForceIron ForceIron ForceIron Force
04 Gamereactor Danmark
4 / 10
+
Sjovt grundspil, fin styring, mange opgraderinger
-
Ubalanceret, pay-to-win, timers og alt det værste freemium-crap samlet i én pakke
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer