Gamereactor / Svenska / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
anmeldelser
Mass Effect: Andromeda

Mass Effect: Andromeda

Mod endnu et uendeligt univers!


"Ved jorden at blive, det tjener os bedst!" Sådan skriver Grundtvig i en kendt salme. Han oplevede dog ikke kloden blive sønderbombet af ondsindede dræbersprutter, så hvad ved han? Mælkevejen er alligevel totalt yt og det er tid til at vende blikket mod nye græsgange - eller noget tilsvarende. Andromeda venter forude.

Lad os være ærlige: beslutningen om at placere det nye Mass Effect i en anden galakse, er en direkte konsekvens af 3'erens, i mere end én betydning af ordet, katastrofale slutning. Fremfor at besvare de talrige spørgsmål som det forrige spil efterlod os med, har udviklerne taget et intergalaktisk sidespring, lysår væk fra alt der hedder Geth, Reapers og Shepard. Andromeda, for både udviklerne og de dybfrosne kolonister, er en mulighed for at begynde forfra. En blød genstart, om man vil.

Nogen elegant løsning er det måske ikke, men præmissen er stadig pokkers interessant. Den verden vi for 10 år siden mødte i det første Mass Effect, var allerede etableret og fastlagt. Den havde regler, rumracer og en rigdom på historiske begivenheder. Denne gang er det anderledes. Galaksen er ny, fremmed og klar til at blive udforsket. Appellen skulle gerne være åbenlys: to boldly go where no man has gone before.

Mass Effect: Andromeda
Mass Effect: AndromedaMass Effect: AndromedaMass Effect: Andromeda

I hovedrollen som eventyrlysten rumskibskaptajn finder vi Ryder. I virkeligheden havde Murphy måske været et mere passende navn - i hvert fald er alt ved koloniseringsprocessen gået mere eller mindre galt. Som nyudnævnt Pathfinder, halv militærdiplomat - halv opdagelsesrejsende, er det op til Ryder, spilleren, at udrede problemerne og gå det ukendte i møde.

Og der er nok at se til: på hjemmefronten er flere af koloniskibene helt forsvundet, mens galaksens nye politiske hovedsæde, The Nexus, er plaget af bureaukratiske stridigheder og interne magtkampe. Samtidig vrimler Andromeda med racehygiejniske bussemænd, samt aflagt superteknologi fra en svunden civilisation af rumvæsener.

Lyder det bekendt? En ny galakse skulle betyde en ny begyndelse for de mange pionerer, men selv ikke efter 600 år i kryosøvn er gamle fjendskaber blevet glemt. Fans af serien vil genkende flere af de politiske racekonflikter og etiske problemstillinger som fortsat spøger i Andromeda. Fordomme og snæversyn blev ikke efterladt i Mælkevejen.

Det er i de politiske stridigheder, de interne og de udadgående, at spillets begrænsede tankegods kommer til syne. Desværre bliver oplagte spørgsmål om kolonisering, imperialisme og mødet med andre kulturer overskygget af en latterlig historie om onde rummænd og magisk teknologi. I enkelte tilfælde tager de mere interessante idéer form som en sidemission, men alt for ofte bliver de nævnt og glemt i samme åndedrag.

Hovedhistorien, den samlende fortælling som sætter stemningen for resten af spillet, er måske den svageste BioWare har produceret. Forfatterne, fremfor at udnytte spillets unikke præmis, trækker flittigt på udkogte klichéer og banale motiver. De få drejninger som gemmer sig i handlingen, er ikke bare stærkt forudsigelige, men nærmest løftet direkte fra tidligere spil. Det er brandærgerligt at en fortælling sat i en ny galakse, formår at være så uoriginal.

Livet som Pathfinder er ikke let og Ryder må dagligt træffe svære beslutninger. Det velkendte Paragon/Renegade system blev imidlertid efterladt i Mælkevejen, så dialoghjulets svarmuligheder kommer denne gang i fire nye varianter: emotional, logical, casual og professional. Kategorierne handler mere om tone, end indhold. Idéen er at forhåndsvise hvordan Ryder siger noget, fremfor hvad der bliver sagt.

Alligevel er der øjeblikke hvor skellet mellem kategorierne virker utydeligt. Et følelsesladet svar kan være mange forskellige ting! De mere henkastede bemærkninger grænser også ofte til det dumsmarte, men det hele bliver opvejet af et gennemgående stærkt stemmeskuespil, fra både hovedpersonerne og deres samtalepartneres side. Nogen vil savne det velkendte rød-blå spektrum, andre vil ånde lettet op.

Mass Effect: Andromeda
Mass Effect: AndromedaMass Effect: AndromedaMass Effect: Andromeda
Mass Effect: Andromeda