Dansk
Gamereactor
anmeldelser
eFootball PES 2020

eFootball PES 2020

På trods af det nye navn, ligner PES sig selv igen i år. Heldigvis er det stadigvæk et rigtig godt fodboldspil.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Hvert år når de to store fodboldspilstitler FIFA og PES tørner ud på markedet tæt op af hinanden, er der anmeldelser og analyser, der påstår at dette års udgave af PES vil vælte FIFA af pinden. For uanset hvordan du vender og drejer det, så er FIFA den mest dominerende titel af de to.

Også i år har spiljournalister spået, at PES kunne vælte FIFA af pinden, og med en eksklusiv aftale med Juventus og det nye navn eFootball PES 2020, kunne man måske forvente, at Konami ville have en offensiv tilgang til dette års kamp om spillerne. Men forandringerne er igen i år ganske konservative - ligesom de traditionelt også har været det hos konkurrenten. Heldigvis er det stadigvæk et virkelig godt fodboldspil!

På trods af det nye eFootball i navnet, så har online-delen ikke fået den helt store overhaling. Det tager lidt tid at finde kampe, uanset hvilken online-del, du vil spille, men til gengæld er der et bredt og samtidig overskueligt udbud af onlinemuligheder. Generelt har eFootball PES 2020 nok med muligheder - uden at bringe noget nyt og unikt til bordet - og en overskuelig fremstilling i menuerne, hvilket til gengæld ikke altid har været tilfældet.

eFootball PES 2020
eFootball PES 2020

Forandringerne er dog tydeligere, der hvor det er vigtigst, på grønsværen! Som vi efterhånden er vant til, er der ikke tale om store revolutionerende ideer, men snarere en finpudsning af formlen. Faktisk står PES-formlen en del tydeligere og mere helstøbt end den gjorde sidste år. I forhold til konkurrenterne fra FIFA har PES-serien en del automatiserede handlinger fra spillerne. Eksempelvis skal du ikke time et tryk på en tackle-knap, når du forsvarer dig, du skal derimod time dit indgreb mod boldholderen. Det betyder dog ikke, at der ikke er udfordrende, for du skal i langt højere grad tænke over, om du skal presse bolden, gå på kroppen af boldholderen eller positionerer dig, så bolden ikke kan blive spillet et farligere sted hen.

Spillet er blevet lidt langsommere i år, hvilket lige præcis giver plads til, at du kan nå at fokusere på, hvordan du skal håndtere hver af de enkelte aktioner. Når du angriber, skal du tænke over, hvordan din spiller modtager bolden, hvilken vej han vender, og hvordan bolden skal ekspederes videre. For selvom det går langsommere, så skal du hurtigt kunne omstille tanke til handling. Dine spillere får ikke lov til at varme bolden på modstanderens banehalvdel - i hvert fald ikke på 'top player'-sværhedsgraden, som jeg spiller på. Det kræver en forståelse af virkelighedens spil, når du behandler bolden, hvilket jeg virkelig sætter pris på. Din sprint knap skal eksempelvis behandles med ynde, da du hurtigt kan få tabt nogle bolde på at lave alle aktioner i fuld sprint. I det hele taget kan du ikke vinde på bare, at have hurtigere spillere, for AI modstanderen forsvarer sig godt og klogt, og hvis du bare hovedløst prøver at løbe fra modstanderen, får de dig hurtigt lukket ned. Sådan har det også været i tidligere titler, men denne gang føles det tydeligere og mindre tilfældigt, når du rammer det rigtige flow i dit spil.

Og når du rammer det flow, så tager eFootball PES 2020 sig rigtig godt ud. Jeg kunne side i timevis og slå tværbolde og nyde de mange forskellige tæmningsanimationer og first touches dine spillere kan lave. Det ser fantastisk elegant ud, når dine spillere piller en høj bold ned på tæppet og sætter i løb. De største stjerner har også fået særlige kendetegnende animationer, som er en fornøjelse at se på, om det så er Cristiano Ronaldos maskinelle T-1000-lignende løb eller Mohamed Salahs små spirrevip-agtige bevægelser.
Når en spiller skal af med bolden, har det igen stor betydning, hvordan din spiller står på banen og hvor meget kraft du giver bolden. Selvom bolden til en vis grad bliver "guidet", så har du meget kontrol over, hvordan bolden bliver ført op af banen. Det betyder også, at du rent faktisk kan sende en stikning i dybden, der ikke nødvendigvis er lige i modtagerens retning, men derimod kan du faktisk styre din medspillers løb i en anden retning. Det giver dig mulighed for at lave nogle kreative og uventede pasninger. Det er den rene fryde, at sende en bold dybt ned i midten af banen, mens din kantspiller trækker skarpt ind og afslutter i det lange hjørne.

eFootball PES 2020
eFootball PES 2020
eFootball PES 2020
eFootball PES 2020

Især afslutningerne skal dog rammes helt rigtigt både i forhold til spillerens positionering og fart, men især også, hvor meget styrke, du giver den. Når du så endelig rent faktisk rammer den perfekte flugter eller et drøn ude fra feltet, føles det jo så til gengæld des bedre. Desværre har bolden en uheldig tendens - ligesom den har haft det i foregående titler i serien - til at gå fra en gedigen læderkugle til en billig plastik bold. Det sker især ved afslutninger, men det kan være når som helst, og det hiver dig fluks ud af indlevelsen.

Noget der dog ikke bare tager dig ud af oplevelsen, men er en decideret fadæse, er at PES stadigvæk ikke har fået styr på, at spillerne skal opsøge bolden, når den pludselig ændrer retning. Lad mig forklare problemet: Når en aflevering bliver sendt mod en medspiller, men rammer en med- eller modspiller på vejen og derfor ændrer kurs, så oplever jeg alt for ofte, at mine spillere ikke reagerer naturligt og opsøger den. Du styrer stadigvæk den spiller, der "skulle" havde modtaget bolden, mens en af dine andre spillere, der står en meter fra bolden, bare står og kigger ud i den blå luft. Når du så endelig har fået klikket dig hen til den spiller, så har modstanderen allerede opsnappet bolden, selvom vedkommende var længere væk.

eFootball PES 2020
eFootball PES 2020

Det er ærgerligt, at de ikke har fået ændret disse fejl, som også har været i tidligere spil i serien, for der er ellers ikke meget, der kan hive dig ud af spiloplevelsen undervejs. Det skulle da lige være, at de stadigvæk har placeret 'skip animation' og 'pause' på samme knap. Til gengæld er de flydende udskiftninger bedre end dem i FIFA, for her får du ikke bare én udskiftning, som du bliver foreslået, men du kan bladre hele dit hold igennem og skifte lige den du vil. Dét er lækkert. Og i det hele taget føles spillet flydende og realistisk, samtidig med at det ser vanvittig godt ud - i hvert fald når spillet på banen kører. Når der er jubelscener eller replays kommer spillets udseende lidt mere til kort, for ansigtsanimationerne ligger stadigvæk og rangerer mellem at være fremragende og decideret mareridtsindgydende. Det er bare gåsehudsfremkaldende på den helt forkerte måde, når en spiller med helt døde og udspilede øjne kigger direkte ind i kameraet.

Der er også kommet nye tiltag til min personlige yndlings gamemode Master League, hvor du som træner skal føre dit hold gennem flere sæsoner og forhåbentlig hive en masse trofæer med dig. Der er kommet flere cut-scenes, hvor der bliver lagt noget narrativ ind i sæsonen. Heldigvis virker det til, at det ikke bare en masse fyld og fluff. For jeg er ret allergisk overfor at skulle sidde og svare på spørgsmål til et pressemøde, bare for at gøre det. Når Master League kaster en cutscene af sig, er det for at give dig føling med din præstation versus bestyrelsens forventning eller for at sætte dig overfor nogle valg, som rent faktisk har betydning for din næste kamp eller hele sæsonen. Det der er bedst er dog, at det kommer i relativt begrænsede mængder. Det betyder nemlig, at der ikke går særligt længe før en kamp er blevet blæst af, til at du kan give dig i kast med den næste. Der er selvfølgelig masser af muligheder for at lege med opstilling og kigge nærmere på de enkelte spilleres styrker. Det er alt sammen virkelig fint udført, og det giver nogle nye dybder til gameplayet, når du begynder at kende dit hold indgående, men det er også en fornøjelse at kunne køre let og behændigt over al nørkleriet og bare spille en masse kampe.

eFootball PES 2020
eFootball PES 2020

eFootball PES 2020 er slet ikke fejlfrit, men det er på mange måder et virkelig godt og gennemført fodboldspil, der sætter en ny barre for serien. Om serien nogensinde kommer til at vælte FIFA af pinden, er faktisk svært at forestille sig. Selv hvis PES lavede bedre spil end FIFA flere år i træk, så har FIFA ikke bare et større brand, men også overhånd i licenser og en onlinedel i FUT, som er helt uhyre populær og sikkert vil være det længe endnu. Jeg synes det er lidt synd for PES, at det konstant skal kastes i kamp mod giganten fra FIFA, for det er et virkeligt godt fodboldspil med dets særegne mekanikker og smukke animationer. Er man i forvejen glad for PES, tror jeg man vil være ganske begejstret for eFootball 2020, så længe man er opmærksom på, at de nye store tiltag ikke står i kø, og overvejer man at hoppe på i år, så er eFootball PES 2020 et rigtig godt sted at starte.

eFootball PES 2020
08 Gamereactor Danmark
8 / 10
+
Smukke tæmninger og first touches, fedt særegent gameplay, godt flow i kampe og menuer,
-
Til tider føles det som om dine spillere sparker til en billig plastikbold, alt for ofte "glemmer" dine spillere bolden når den skifter kurs
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

eFootball PES 2020Score

eFootball PES 2020

ANMELDELSE. Skrevet af Carl Nielsen

På trods af det nye navn, ligner PES sig selv igen i år. Heldigvis er det stadigvæk et rigtig godt fodboldspil.

eFootball PES 2020 demoen er landet

eFootball PES 2020 demoen er landet

NYHED. Skrevet af Carl Nielsen

Hvert år ser vi den samme kamp mellem Konamis Pro Evolution Soccer og EAs FIFA, men i år vil tingen være en smule anerledes. Udover at Konamis titel nu vil hedde...Indlæser mere indhold


Cookie

Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.