Gamereactor Internationalt Dansk / Svenska / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
anmeldelser
2010 FIFA World Cup South Africa

2010 FIFA World Cup South Africa

Når man nu desværre ikke har billetter til VM-turneringen i Sydafrika, er det næstbedste sted at være jo i sofaen derhjemme. Carsten har her valgt at spendere den næsten ulidelige ventetid til årets største sportsbegivenhed med VM-udgaven af FIFA-serien. Og det er måske ikke det værste tidsfordriv, man kan begive sig af sted med? Læs Carstens dom over FIFA World Cup South Africa her.


Jeg har siddet her før. Flere gange endda. På min kontorstolspind og banket i tasterne for at skrive om et kommende FIFA-spil. Sangen (som indimellem har været en lille klagesang) har stort set hver gang været den samme: Er det virkelig nødvendigt med så hyppige FIFA-udgivelser? Hvorfor har udviklerne ikke lavet flere forbedringer til de årlige udgivelser? Ville det ikke have været mere hensigtsmæssigt, hvis EA Sports blot havde smidt de små ændringer ud som en lille download-opdatering til spillene? På den anden side har jeg stort set også hver gang skrevet den her sang: EA leverer stort set varen hver gang.

Selvom jeg kan finde fejl, mangler og små irriterende ting hist og pist, så er det altså svært at komme udenom, at FIFA-serien leverer solid fodboldunderholdning stort set hver gang. Og svarene på min klagesang er jo selvfølgelig, at EA netop kan tillade sig at udgive de her hyppige småt opdaterede fodboldspil, fordi de i FIFA har et solidt og særdeles værdsat brand - ellers ville de jo heller ikke sælge spil i de ustyrlige mængder, de rent faktisk gør.

2010 FIFA World Cup South Africa

Og det bringer mig så frem til det spil der ligger foran mig nu. Jo, du har gættet rigtigt: Et nyt FIFA-spil. VM-turneringen i fodbold står lige for døren. Og det er jo traditionen tro ikke en begivenhed EA Sports lader glide forbi i al ubemærkethed. Nej, der skal et nyt spil til. Må jeg præsentere: 2010 FIFA World Cup South Africa. Og må jeg samtidig præsentere: Anmelderens sædvanlige og dobbeltklingende klage- og hyldestsang til EA Sports og FIFA-serien.

Danmark kvajede som bekendt EM-kvalifikationen i 2008. Men hurra og jubelen vil ingen ende tage: Danmark er med til VM i Sydafrika! Jeg har allerede reserveret plads i sofaen derhjemme. Der er derfor ingen tvivl om at det nu er "pay back time". Det første jeg gjorde, da jeg startede spillet op, var derfor selvfølgelig at placere mine rød/hvide helte på grønsværen. Nu skulle der deles æg ud!

Men så let skulle det desværre ikke gå. Som så mange gange før viste det sig, at undertegnede har en tendens til at tage munden lidt for fuld. Det var nemlig ikke helt så let at uddrible de brasilianske samba-ben ,som jeg havde håbet og troet. Det var slet heller ikke så let for Niclas Bendtner at banke bolden forbi målmanden. Hvad sker der dog? Der blev pareret gang på gang! Og da dommeren fløjtede kampen af efter måtte mine drenge vandre ud af stadion med et resultat som jeg finder for pinlig til at gengive her. For ligesom i virkelighedens verden, må jeg med tungt hjerte indrømme, er Danmark heller ikke rangeret blandt de allerbedste hold i turnering i EA Sports VM-spil.

2010 FIFA World Cup South Africa

Spillet er på den måde balanceret rigtig godt, både mellem de enkelte spillere og blandt de forskellige hold. Selvom man selvfølgelig altid ønsker at ens favorithold eller yndlingsspiller skal kunne løbe lidt hurtige eller spille lidt bedre, så er min umiddelbare fornemmelse, at niveausætningen på holdene og spillerne er ramt rigtig fint. Når man spiller med Danmark kan man virkelig mærke at der (desværre, vil nogen sige) er en klar niveauforskel til hold som Italien og Frankrig.

En anden balanceringsfinesse som er tilført, er hjemmebanefordele og ændrede taktiske formationer, når man spiller på udebane. Når man med Danmark spiller på hjemmebane i kvalifikationen mod et hold som Sverige, vil man således får hjemmebanefordelen: Holdet får automatisk hævet det generelle niveau en anelse. Modsat vil ens hold indtage andre strategiske formationer, når man spiller på udebane mod stærkere hold. God finesse!

For at komme mig over skuffelsen over ikke umiddelbart og helt gnidningsfrit at kunne sende Danmark til tops i turneringen, måtte jeg lede efter andre ting i spillet, der kunne trække dette grusomme minde væk fra hukommelsen. Det første der sprang i øjnene var følgende: Det her er det hidtil flotteste FIFA-spil. Ingen tvivl om det. Grafikken har fået en opstrammer. Grønsværen ser fantastisk ud. Der er kommet flere detaljer på, både på alle spillerne og på selve omgivelserne, der strør om sig med konfetti, flag og fyrværkeri.

Der er virkelig lagt arbejde i at skabe en stemningsfyldt ramme for kampene. Kameraet mimer også en ægte tv-transmission, således at der konstant klippes mellem fans, træner og spillere - og det fungerer overraskende godt. Man involveres i kampene og mærker stemningen og intensiteten.

Når vi taler om originale nye funktioner, kommer spillet hurtig til kort. Det er selvfølgelig muligt at gennemspille hele kvalifikationen, VM-finaler, dyste online, hvor man blandt andet kan deltage i en global VM-turnering der starter og kører under hele VM-turneringen. Som vi har set før, er det også en række udfordringer der tager udgangspunkt i virkelige kampe. Her skal man "ændre historiens" gang ved at score i løbet af et bestemt tidsinterval, med en bestemt spiller, et nærmere defineret antal mål osv. Der vil blive tilføjet en hel række nye udfordringer i løbet af turneringen, der igen vil tage udgangspunkt i de rigtige kampe.

Men nej, udover det rent grafiske er det småt med deciderede store forbedringer i forhold til FIFA 2010. Jeg blev lynhurtigt fanget ind af dets stemning, det forførende gameplay, lyden og grafikken. Men da jeg begyndte at lede efter nye originale tiltag, som jeg ville fremhæve i min anmeldelse, kom jeg jo hurtigt til kort.

Der er altså ingen tvivl om at det her spil fungerer for mig. Men på den anden side indeholder 2010 FIFA World Cup South Africa ikke afgørende nyt eller banebrydende opdateringer i forhold til FIFA 2010. Man skal altså ikke forvente at VM-udgaven radikaliserer gameplayet fra FIFA 2010. Snarere er der tale om småjusteringer, og på sæt vis er det måske ikke helt forkert at karakterisere dette spil som FIFA 10,5.

2010 FIFA World Cup South Africa

Skal man være hård og kynisk tilbyder spillet stort set ikke andet en nye flotte VM-tematiserede menuer, VM-holdene og en række flotte stadions pakket ind i masser af VM-konfetti og VM-stemning. Det er på papiret ikke særlig meget, og spørgsmålet er jo så om det er prisen værd, hvis man i forvejen er ejer af FIFA 2010?

Lukker vi ned for kynikeren og ser på spillet i sig selv, så kan jeg ikke snakke mig fra, at jeg synes spillet har en herlig fodboldstemning, som vitterligt får mig til at komme i ægte VM-stemning. Og det er vel i bund og grund dette spils ærinde?

Du finder her alle de 10 officielle stadions, alle 199 hold som har deltaget i kvalifikationsrunderne. Alle de officielle spillere og trænere. Kommer man med de forventninger til spillet, vil man ikke blive skuffet. Oveni hatten indeholder spillet også en ny "to-knaps styring" for begyndere, hvilket betyder at man sagtens kan fyre op under en dyst mellem VM-kampene, når man alligevel har inviteret vennerne til VM hjemme i stuen. Alle kan være med her - på flere forskellige niveauer samtidig.

2010 FIFA World Cup South Africa har rigtig mange timers underholdning i sig, og som pakke fungerer det perfekt som tillæg til den rigtige VM-turnering. Hverken mere eller mindre. Det her er den gode gamle FIFA-sang om igen - på godt og ondt. Kan man leve med det, vil man her finde et rigtig velfungerende og solidt fodboldspil der er en god følgesvend til årets største sportsbegivenhed.

2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
08 Gamereactor Danmark
8 / 10
+
Herlig VM-stemning (jeg er så klar til VM nu. Kom så Danmark!). Meget flot grafik og fin lyd.
-
Der er på papiret ikke så meget nyt i spillet i forhold til FIFA 2010.
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer