Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
artikler

Fire hurtige fordele ved MacOS Monterey

Magnus har kastet sig hovedkuls ned i Apples økosystem, og er faktisk overraskende glad for MacOS Monterey.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Når vi bedømmer en computer, så er det primært hardwaren der kommer i betragtning. Det giver jo egentlig også meget god mening, for vi har allesammen en idé om hvad Windows 11, ChromeOS og MacOS kan tilbyde, og det er netop det fysiske, komponenterne, der adskiller den ene fra den anden, ikke sandt?

I løbet af i år har vi dog tænkt over det der med software, og er begyndt at overveje en lidt anderledes tankegang. Bør en computer ikke vurderes på baggrund af hvad den egentlig kan tilbyde forbrugeren? Så måske handler det i grunden ikke så meget om hvorvidt der er 8 eller 16GB RAM (medmindre det er det man skal bruge, eller mangel på RAM ødelægger oplevelsen, naturligvis), men at der er features indbygget i styresystemet, der gør hele oplevelsen mere strømlinet, eller effektiv.

Jeg, Magnus, har for nylig kastet mig pladask ned i Apples indhegnede økosystem, og har i den forbindelse brugt MacOS i to måneder. Jeg opgraderede desuden til MacOS Monterey i samme ombæring, og er mildest talt chokeret over præcis hvor brugbar og netop effektiv Apples styresystem er blevet, så her er nogle af mine favoritfeatures.

1: Sidecar og Universal Control
Sidecar har faktisk lidt år på bagen, men det er en feature jeg løbende bruger, når jeg arbejder væk fra det faste Gamereactor-kontor. For sådan en som mig, der er mere skærmareal så absolut et must, men det er ikke lige altid at man gider enten at slæbe en bærbar på 17 tommer med sig rundt, eller har en ekstern monitor med, der i øvrigt skal forbindes med HDMI eller USB-C.

Dette er en annonce:

Apple løste det her for lang tid siden med Sidecar, der ved et enkelt klik forbinder en iPad trådløst via WIFI til din Macbook, og derigennem agerer sekundært display. Med Monterey forbedres dette betragteligt, og du skal ikke engang aktivere det. Featuren hedder Universal Control, og selvom Apple først tilføjer den inden året er omme, så ser den første WWDC-præsentation uhyre lovende ud.

Du sætter bare din iPad ved siden af, og så kan du i princippet bevæge din Magic Mouse over på din MacBook og videre over på din iPad - det er en måde at sømløst kontrollere alle dine Apple-enheder, og du kan sågar trække filer over, og bruge proprietære stykker software imellem dem.

Fire hurtige fordele ved MacOS Monterey

2: Focus
Jeg er ret vild med Apples Focus feature i det hele taget. At lave dedikerede fokusprofiler, der ikke bare sammenbinder en masse indstillinger i én strømlinet suite, det gør også at du på visse tidspunkter af dagen kan få en oversigt over hvilke notifikationer du har fået fra forskellige apps.

Dette er en annonce:

Den her feature er nu kommet til Mac via Monterey, så du kan nu lige smutte forbi Focus og sætte den i "Arbejde", eller "Fri", og den indstilling dikterer præcis hvad du orienteres om, notificeres om eller hvor meget maskinen prikker til dig.

Det er ganske simpelt, men tager dog lidt tid at indstille efter ens personlige smag. Men når først den sidder der, så sidder den der.

Fire hurtige fordele ved MacOS Monterey

3: Quick Note
Ja, her snakker vi om noget helt og aldeles basalt. Via den seneste iPadOS-opdatering har Apple introduceret Quick Note, som betyder at du fra nederste højre hjørne kan hive en uafhængigt notesvindue op, og hurtigt skrible en note. Det kan være her du har en huskeseddel eller lignende, og den feature er også landet på MacOS via Monterey.

Du flytter bare musen ned i højre hjørne af displayet, og dermed kan du trække dit Quick Note-vindue op. Det sker 100% gnidningsfrit, og som det oftest er med MacOS-features, så er det ikke som sådan fordi noget af det her er banebrydende, men nok snarere er det hele så lækkert og gnidningsfrit, at du inviteres til at bruge det oftere.

Jeg har i hvert fald haft faste Quick Notes på både iPad og MacOS, og har nydt hurtigt at kunne skrible tanker ned, som de flyver ind på nethinden.

Fire hurtige fordele ved MacOS Monterey

4: Shortcuts
Af alle de nævnte features her, så er Shortcuts nok den der appellerer mest til de såkaldte "power users". Det er endnu en feature som iOS- og iPadOS-brugere har haft i lang tid, men naturligvis bør computeren være et mere alsidigt værktøj, så at se Shortcuts ankomme giver utrolig meget mening.

Og netop fordi Apple er så gode til at designe indbydende brugerflader, så inviterer du dig selv oftere til at eksperimentere lidt. Dog tilbyder Apple et hav af skabeloner, der gør alt fra at give dig mulighed for hurtigt at dele filer med bestemte kontakter, at blokere notifikationer fra bestemte applikationer, eller sågar aktivere Hey Google.

Via Shortcuts har sparer jeg løbende tid når jeg arbejder, fordi jeg eksempelvis kan åbne bestemte Photoshop-skabeloner direkte fra min Dock, eller ringe til min kæreste Klara. Du kan også skabe sekvenser af adskillige handlinger, men dertil er jeg ikke rigtig nået endnu.

Fire hurtige fordele ved MacOS Monterey

MacOS Monterey er et ret robust styresystem, men det skyldes nok også at Apple indtager en mere iterativ position hvad angår opdateringer af deres OS, netop fordi de også skaber de her suiteopgraderinger årligt. Fordelen er så bare, at du kun <em>får noget, og aldrig reelt set ofrer funktionalitet, eller opdager at der er blevet rykket rundt på det hele.

Jeg har svært ved at gøre andet end at klappe i hænderne, for selvom der er ikke er nær lige så meget granulær kontrol som på Windows, så er det her strømlinet, brugervenligt og funktionelt.</em>Indlæser mere indhold