Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
artikler

De første iOS 16-indtryk

Dem der bruger en relativt ny iPhone kan allerede nu downloade en beta-version.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Det er fortsat en række måneder til at iOS 16 egentlig lander på iPhones, altså iPhone 8 og nyere, for det sker først i forbindelse med lanceringen af iPhone 14-serien i midten af september. Men for nylig skete det som altid sker, nemlig at den nyeste software bevæger sig fra Developer Beta, der som regel betragtes som værende relativt ustabil, til Public Beta, der som regel er det stik modsatte.

Du kan hente det lige nu her (https://beta.apple.com/sp/betaprogram) og aktivere det på din personlige iPhone, og hvorimod det måske er en god idé at lave en backup inden, så har jeg aldrig i den tid jeg har haft iPhones i mit liv (enten som personlig telefon, eller som testeksemplar) stødt på alvorlige problemer i Public Beta-udgaver af nyere iOS-software.

Så hvad er det egentlig du får? Ja, nu gennemgår vi lige hurtigt højdepunkterne for dem der gerne vil finde ud af, om de enten skal til at glæde sig lidt til september, eller om de skal i gang allerede nu.

1: Den nye Lock-skærm
Det nye "Lock Screen", eller låseskærm herhjemme, er uden tvivl hovednummeret ved iOS 16, og det er, hvis man ønsker at være kynisk, endnu en feature der til dels har været tilgængelig ovre hos Android i årevis, hvis ikke årtier, som nu ankommer i lettere raffineret form til iPhone.

Dette er en annonce:
De første iOS 16-indtryk
De første iOS 16-indtryk
De første iOS 16-indtryk

Aktivering sker ved at holde fingeren på en ulåst iPhone (altså hvor FaceID har bekræftet at det er dig), og derfra kan du vælge billede, effekter på det billeder (såsom sort/hvid, mættede farver og sepia), fonte og widgets. Ligesom med widgets kan du tappe ind i iOS-økosystemet for at finde brugbare widgets, og bare vejret kan ses på flere forskellige måder, såsom chance for regn, temperaturer og den slags. Ligeledes kan de tre ikoniske Apple Watch-træningscirkler også indgå som klar, tydelig widget på den nye låseskærm.

Dette er en annonce:

Der er også en slags dybdeeffekt der tilføjes til de billeder du bruger som baggrund, som betyder at algoritmer analysere lagene i et givent billede, og gør at eksempelvis personer kan sidde uden på uret. Jo, Apple er ofte lidt sent på den men den slags ting, men resultatet er som oftest mere brugbart, og lettere at have med at gøre, og det er også tilfældet her.

Det skal siges, at selve låseskærmen ikke på den måde er lige så brugbar som Apple måske får den til at lyde. Som oftest bruges den kun i et splitsekund inden FaceID tager os ind i selve telefonen, og alt det her havde været mere direkte brugbart hvis Apple også havde introduceret en afart Always On Display. Men måske er det her første skridt, og det er en vigtig måde at tilpasse brugerfladeparadigmet i iOS, som kun er kærkomment.

2: Haptisk feedback
Apple gjorde ikke noget synderligt stort ud af det her under deres WWDC keynote, men det er faktiskr et afgørende. I mange, mange år har Android tilbudt haptisk feedback i hvert enkelt tast, når man skriver en SMS, email eller besked i andre apps, og nu har Apple det samme.

Det kræve et smut forbi tastaturindstillingerne, og featuren er overraskende gemt bag en række menuer, men når det først er slået til, så er der en langt mere taktil feedback, som generelt, i min optik, kun forbedrer oplevelsen. Nej, det er hverken en lige så fængende overskrift, og det er, igen, Apple der bringer en feature konkurrenterne har nydt godt i lang, lang tid, til iPhones. Men det er nu rart alligevel.

3: Live Objects
Har du nogensinde brugt Live Text? Det er ret klassisk Apple at give brugeren ret avancerede features som til gengæld er enormt brugervenlige, at flere nok kommer til at bruge dem oftere. Tager du et billede af tekst, enhver form for tekst, kan du kopiere det direkte fra billedet, og sætte ind i en besked, eller slå det op.

Det er dog ikke hvad der introduceres her, men snarere Live Objects, nemlig igen en måde hvorpå iOS scanner et billeder efter objekter, separere dem fra baggrunden, og lader dig kopiere dem direkte ud af billedet, og ind i eksempelvis en note, eller i en SMS. Tag en hund som eksempel - du kan løfte den ud af baggrunden, og sende den til en ven, eller eventuelt gøre det en helt del lettere at lave memes, eller redigere, i det separation af lag kan ske helt uden en ekstra app - det er så let som at holde fingeren på det objekt du ønsker at løfte.

Det skal dog siges at næsten alle jeg forklarede det her tid i løbet af min tid med iOS 16 udbrød; "fedt, hvad skal jeg bruge det til?" Og det er måske let at tænke på den måde. Hvis du har taget et billede af dit barn, og ønsker at sende det til din partner? Ja, så kan du jo bare sende hele billedet - med baggrund, i stedet for at løfte barnet ud af billedet. Så det er måske mere et legetøj, kombineret med en smart måde at spare tid for specifikke såkaldte "power users", snarere end det ændrer den måde du tænker på billedekomposition.

4: Continuity Camera
De fleste bærbarer i dag har direkte forfærdelige webcams, og beklager Windows- og Chromebook-brugere, det gælder særligt jer. De fleste er ikke bedre end 720p, og de tillader alt for meget støj, ringe objektgenkendelse og er alt for sensitive overfor skift i lyssætning til reelt set at være brugbare, særligt hvis du sidder til mange Zoom-møder.

Og i den forbindelse er der sikkert mange der har tænkt; "mit webcam er skod, og min smartphone har et noget nær professionelt sæt kameraer bagpå - hvorfor kan de ikke løse det her problem?" Det kan de nu.

Igennem Continuity Camera kan din iPhones kameraer blive til dit webcam hvis du har en MacBook med det nye MacOS Ventura installeret. Du kan købe et lille mount fra eksempelvis Belkin, men det havde jeg ikke til rådighed, så jeg brugte en hjemmelavet Moment MagSafe-løsning, men ideen er sådan set genial. Naturligvis er forskellen enorm, decideret enorm, selv med MacBook Pro 14's ret overlegne webcam.

Endnu bedre er det at alt det her sker ligesom Universal Control, det er sømløst, øjeblikkeligt og trådløst. Din iPhone skal bare op i nærheden af bærbarens låg, og så forbindes de øjeblikkeligt. Og selvom at det officielt set er en beta, har det fungeret uden problemer tværs af et hav af opkald, og mildest talt? Det her er grunden til at langt flere ser med når Apple afslører nye features ved WWDC, fordi det hele virker upåklageligt fra start af.

Det er så sandelig ikke det samme som at der endnu ikke er fejl og mangler. Igen mangler iPhones et always-on, de mangler endnu dybere tilpasning af app-ikoner og noget så tæt som en dybere signatur via Mail er der endnu intet nyt om. Men igennem iOS 16 bevæger Apple sig endnu tættere på et OS der er langt mere responsivt, tilpasseligt og solidt.Indlæser mere indhold