Gamereactor Internationalt Dansk / Svenska / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
artikler

YouTube: En profil af en subkultur

Fra Angry Joe til PewDiePie, Claus forsøger at tage temperaturen på en subkultur under heftig udvikling og ekspandering.


The Angry Video Game Nerd
For 10 år siden, var der egentlig kun de trykte medier som behandlede vores allesammens yndlingstidsfordriv, nemlig computer- eller videospillene. Der var selvfølgelig også sporadiske TV-udsendelser, f.eks. kan jeg huske at Troldspejlet var et af de eneste steder hvor man kunne se spil blive anmeldt eller bare vist. Derudover var det de trykte medier som anmeldte spil eller havde med dem at gøre. Det ændrede sig dog for ca. 10 år siden, hvor der skete noget som ville ændre mediernes holdning omkring spil, for evigt. Denne revolution hed YouTube, og dette nye medie skulle vise sig at skabe og ændre mediebilledet for spilmediet til noget helt nyt og anderledes. Jeg vil nu i de følgende artikler forsøge at komme lidt tættere på, hvad og hvem det var som skabte denne revolution, og profilere nogle af disse, som senere blev kendt som Youtubere.

Den første YouTuber som jeg vil profilere, er: "The Angry Video Game Nerd" eller AVGN - The Angry Video Game Nerd, var en af de første der lavede kreativt indhold på YouTube, og hans succes blev massiv. Hans videoer omhandlende retrospilanmeldelser skulle vise sig at skabe en hel genre og inspirere tusindvis af mennesker til at skabe videoer på YouTube.

Retrospilkulturen er baseret på nostalgi i forhold til konsollerne især i 80'erne og start 90'erne, bare lige for at slå det fast.

Til at starte med skal vi dog først lære personerne bag denne karakter at kende. Det er først og fremmest James Rolf, som er hjernen bag karakteren, "The Nerd" og hans kollaboratør, Mike Matei, som har hjulpet meget bag scenerne. De to havde været tætte venner siden gymnasiet og en af deres fælles hobbyer var gamle Nintendo 8-bit spil, til den gamle NES, eller Nintendo Entertainment System. En dag da Rolfe havde spurgt Matei om han måtte låne hans Megaman-spil, kiggede han alle hans spil igennem, og faldt over det ret obskure "Dr. Jekyll and Mr. Hyde" til NES. Rolfe fortalte Matei at han havde lånt spillet da han var et barn, og derfor gerne ville spille spillet igen. Rolfe havde før dette lavet en video omkring Castlevania 2, Simon's Quest, og ville igen foran kameraet for at snakke om det mest forhadte spil, fra hans barndom. På dette tidspunkt lavede han kun videoer for et lille publikum bestående af hans venner, og denne anmeldelse skulle derfor være hans sidste, da Dr. Jekyl and Mr. Hyde, var det spil han brød sig mindst om. Videoerne blev så uploadet til YouTube i 2006, under navnet The Angry Nintendo Nerd, da Mike Matei mente at videoerne var sjove og måske kunne interessere et bredere publikum end det Rolfe selv havde forestillet sig. Rolfe blev nødt til at ændre navnet på hans karakter kort efter, da han gerne ville sælge T-shirts, men det ville Nintendo ikke gå med til, så han skiftede navn til The Angry Videogame Nerd. Dette gjorde også at han kunne anmelde spil fra andre systemer end bare den gamle Nintendo-konsol.

Videoerne udviklede hurtigt en kult fanskare, som gjorde at Rolfe lavede to videoer mere. Disse blev set af Craig Skistimas, også kaldet Stuttering Craig, som er en af hovedmændene bag hjemmesiden Screwattack, som netop levede af at lave humoristiske videoer baseret på den nostalgi folk havde med retrospil. Her voksede videoerne sig til en egentlig serie, med titelmelodi, introskærme, tegnet af Matei, og produktionsværdien steg løbende. AVGN, begyndte nu at blive så populær, at Rolfe blev ansat af Gametrailers.com, som på det tidspunkt var ejet af MTV, og de købte rettighederne til hans videoer, så de forsvandt fra YouTube. Her nød Rolfe stor succes i ca. 4 år, hvor hans videoer voksede fra kultstatus til popkultur. Mange nuværende videoskabere lod sig i denne tid inspirere af Rolfes videoer, og ud af det fik vi blandt andet youtubere som JonTron og Peanut Butter Gamer, som er meget populære Youtubere i dag.

Efter mange års succes og hårdt arbejde, annoncerede Rolfe i 2010 at han ville skære ned på antallet af AVGN-afsnit på nettet, fordi han havde skrevet manuskriptet til en Angry Video Game Nerd-film. Manuskriptet blev til i samarbejde med Kevin Finn, en tidligere college-skolekammerat. Filmen skulle finansieres via bidrag fra fans og mennesker som var interesserede i Rolfes vision, og han vendte sig derfor mod Indiegogo, som er en såkaldt crowdfunding-platform, hvor folk kan støtte et projekt med penge, men til gengæld ville disse støtter modtage forskellige goder. Efter mange forsinkelser blev filmen filmet i 2012 på et meget magert budget, og filmen udkom så i efteråret 2014 til mildest talt dårlige anmeldelser, men fansene elskede film, for det var "Nørden" på det hvide lærred.

Rolfe har siden, med jævne mellemrum, udgivet nye afsnit af AVGN, og videoerne er, efter han forlod Gametrailers.com, igen at finde på YouTube. Der er skrivende stund 142 afsnit af serien og Cinemassacres, som er Rolfes produktionsvirksomhed, YouTube-side har 2,225,638 følgere. Rolfe har flere gange påpeget at han har mange planer for nye projekter, men "Nørden" er stadig i live.

Hvad går serien så ud på, og hvilken tone har serien så? Jeg tror titelsangen beskriver det bedst.

"He's gonna take you back to the past,
To play the shitty games that suck ass
He'd rather have a buffalo take a diarrhea dump in his ear
He'd rather eat the rotten asshole of a roadkilled skunk and down it with beer
He's the angriest gamer you've ever heard.
He's the Angry Nintendo Nerd
He's the Angry Atari Sega Nerd
He's the Angry Video Game Nerd.

Serien er basalt set, som teksten beskriver, Rolfe, som anmelder et dårligt spil fra fortiden og tonen i sangen foroven beskriver glimrende tonen i serien. Det er humor på et meget lavt niveau, men det er også det der gør den sjov. Det er sjovt at tænke på hvorfor en fuldvoksen mand kan sidde og blive så oprørt over et spil som nogen gange er 25-30 år gammelt, til et punkt hvor han mister kontrollen med sine kropsfunktioner. Så overdrivelsen er i højsædet, og den får ikke får lidt med både kropvæsker og selvopfunde bandeord, som er så bizarre at det bliver sjovt. Det er ikke en humor møntet på et bredt publikum, men den taler til den indre drengerøv i mænd, og kan være ganske sjov, men også ganske kikset på samme tid.

Videoerne er også en hyldest og latterliggørelse af fankulturen der eksisterer i dag. Nørden er en arketype, som parodierer den typiske nørd, som man også kan se i serier som The Big Bang Theory. Rolfe sætter bare det hele på spidsen, og gør tykt grin med den stereotyp, men han gør det med et glimt i øjet, og med nok respekt til at folk ikke føler sig fornærmede.

Derudover lever serien meget højt på nostalgifaktoren, fordi folk kan huske deres egne frustrationer med disse spil. Jeg kan for mig selv godt huske, hvordan jeg ikke kunne finde hoved og hale i Bart vs. The Space Mutants til den første Nintendo. Jeg havde lånt en konsol hos den lokale grillbar for hvad der for mig var det astronomiske beløb 50 kroner for 24 timer. Jeg havde set The Simpsons på TV, og synes forsiden af spillet så underholdende ud, men da jeg kom hjem startede frustrationerne først. Jeg havde ingen anelse om hvad jeg skulle, og jeg kunne på dette tidspunkt ikke engelsk godt nok til at læse manualen. Så jeg prøvede mig frem, og blev mere og mere frustreret over spillet. Det er en følelse jeg kan genkende i AVGN. Den her nærmest umenneskelige frustration over at have lånt det her spil, som man ikke kunne finde ud af. Nørdens reaktioner passede meget med mine egne, bortset fra jeg ikke kylede med controlleren eller fyldte konsollen op med diverse kropsvæsker. Jeg havde lyst, men jeg gjorde det ikke, for det var jo ikke min, og det ville sikkert koste mig penge. Dette ændrede sig da jeg fik min egen Super Nintendo, jeg tror jeg smadrede 3 controllere i arrigskab inden konsollen gik i stykker.

Derudover er der også en uskyldig charme i at videoerne er primitive og hjemmelavede. Det er tydeligt at de er lavet i Rolfes kælder og at han har store ideer omkring de special effekter han putter i videoerne og det er imponerende hvad han kan få ud af et budget på næsten ingen penge. Ser det B-filmagtigt ud og unaturligt? Ja helt sikkert, men det gør ikke noget for en del af humoren er man kan se sømmene i kostumet eller at man lægger mærke til at skelettet hænger i fiskesnøre fra loftet. Det er det der gør serien charmerende. Rolfe er selv stor fan af dårlige B-film og horror film, som man kan se i en af hans andre serier, Monster Madness, hvor Rolfe anmelder hans yndlings Horrorfilm hver halloween.

Man må sige at James Rolfe er kommet meget langt med meget lidt, men det har ikke stoppet ham i at får en kæmpe fanskare som gnider sig i hænderne, hver gang et nyt AVGN afsnit dukket op i deres YouTube feed og med en YouTube side, som i den grad er produktiv, især fordi Mike Matei laver mange videoer til siden, blandt andet sammen med James Rolfe. Så fremtiden ser godt ud for The Angry Video Game Nerd, for som han selv siger. "Der er stadig rigtig mange dårlig spil og anmelde og det er "Nørdens" pligt at spille disse spil så vi ikke behøver at gøre det.