Gamereactor follow Gamereactor / Svenska / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
artikler

Top 10 bedste spil soundtracks

Andreas lister sine favoritmelodier på tværs af spilmediets store liste af fantastiske lydsider


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Lyd i spil er et af de vigtigste aspekter, og et element, som jeg altid vægter umådelig højt når jeg skriver en anmeldelse. Vi husker alle sammen den katastrofale brug af heavy metal og bandet Godsmack i det ellers solide andet kapitel i Prince of Persia-serien, og hvordan JRPG-kulthittet Eternal Sonata på flotteste vis gjorde brug af Chopins diverse melodier. Et godt soundtrack er næsten altafgørende for min indlevelse, hvorfor de bedste melodier kan fremkalde fantastiske spilminder, og især de seneste par år har budt på nogle af de stærkeste og mest solide lydoplevelser jeg længe har hørt.

Denne liste er selvfølgelig hundrede procent baseret på mine erfaringer og holdninger, da jeg ved, at de to andre redaktører vil være uenige med alle valg.

10. Tokyo 42
Udvikler: Smac Games
Udgiver: Mode 7
Komponist: Vicente Espi

Jeg gav Tokyo 42 et stort 9-tal tidligere på året, hvilket skyldtes en smuk symbiose af gameplay, æstetik, verden og ikke mindst musik. Et fantastisk eksempel på den kreative frihed og innovation vi sjældent finder i de helt store blockbuster-titler. Sjældent har jeg oplevet en musik oplevelse, som bare fangede stemningen så godt som Vicente Espis flotte sammensætning af dystopi i sang form.

Musikken henter inspiration fra de bedste elektroniske artister på markedet som Aphex Twin, Jamie XX og Morderat. Det er velsammenskruet, kreativt og hæver et godt spil op i sfæren blandt det bedste spilbranchen har bikset sammen. Tokyo 42 kan anbefales til alle, alene fordi gamere verden over fortjener at hoppe rundt på Tokyos hustage akkompagneret af smuk musik.

9. Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance
Udvikler: Square Enix
Udgiver: Square Enix
Komponist: Yoko Shimomura, Peter Tjajkovskij

Når man tænker på de bedste kapitler i Kingdom Hearts-serien, er det sjældent valget falder på det nyeste. Men Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance nyder godt af hele Final Fantasy XV-komponisten, Yoko Shimomuras kæmpe arsenal af melodier fra alle de tidligere spil i serien. Ligemeget om man holdte af Organization XIIIs tema melodi eller Hikari, er de alle sammen tilstede.

Derudover er de alle at finde i deres bedste udgaver takket være PlayStation 4-genudgivelsen. Specielt stærkt står også den flotte brug af Tjajkovskijs nøddeknækkermelodi eller den smukke Waltz of the Flowers. Dream Drop Distance er langt fra det bedste udspil i den elskede serie, men musikken er smuk hele vejen igennem.

8. The Last of Us
Udvikler: Naughty Dog
Udgiver: Sony Interactive Entertainment
Komponist: Gustavo Santaolalla

Mange af de personer, som har haft glæden af at rejse tværs igennem USA med duoen Ellie og Joel vil nok være enige med dette valg. Den latinamerikanske fortabte lyd fra Gustavo Santaolallas stærke, men simple komponeringer giver rejsen det sidste skub hen bag de bedste historier nogensinde fortalt i spilmediet. Omend det er den stille baslinje fra The Choice eller den dyriske titelkomposition The Last of Us, formår Santaolalla at suge dig ind i Ellie og Joels rejse.

Det er svært at forestille sig The Last of Us med noget andet soundtrack end dette, hvilket også gør det så pokkers godt. Her må vi krydse vores fingre og håbe, at Part II kan levere samme niveau.

7. Tetris
Udvikler: Dorodnitsyn Computing Centre
Udgiver: Spectrum Holobyte
Komponist: Alexey Pajitnov

Jeg ved hvad du tænker: Tetris over The Last of Us, Dream Drop Distance og Tokyo 42? Men der er ingen vej udenom, at Tetris hører blandt kongerne hos spilbranchens bedste lydsider. Det kan ikke benægtes, at vi alle sammen kender denne melodi og hemmeligt begynder at nynne stille og roligt med, imens vi får en masse klodser til at passe sammen.

Musikken ligger ikke på niveau med komponister som Ueumatsu, Shimomura eller Santaolalla, men den er simpelthen så fængende og bliver siddende dagevis efter, at jeg har spillet en runde Tetris eller to, hvilket må siges at være en bedrift.

6. Grand Theft Auto V
Udvikler: Rockstar North
Udgiver: Take 2, Rockstar
Komponist: Blandet

Konkurrencen var svær imellem, hvilket Grand Theft Auto-spil, der skulle inkluderes. Vice City havde den perfekte 80'er stemning og Grand Theft Auto IV gav os en af de sejeste sange med Soviet Connection. I sidste ende måtte jeg vælge Grand Theft Auto V, da det simpelthen har en af de bedste kombinationer af original musik blandet med forskellige pop, rap, elektronik og reggae-sange.

Kendrick Lamar, Lady Gaga og Flying Lotus akkompagnerer dig når du fræser ned af gaderne imens kuglerne flyver og politibilerne er på jagt. I de mere intense ildkampe kører nervepirrende lyde fra b.la. DJ Shadow. Denne kombination er forrygende og gør soundtracket i Grand Theft Auto V til det bedste i serien.