Gamereactor Close White
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
artikler

Top 20: Bedste spilhistorier

Magiske verdener, mytiske væsener og skoleopgaver. Andreas lister de bedste fortællinger i spil.


Facebook
TwitterReddit

Vi spiller alle sammen spil af forskellige grunde. Nogle elsker multiplayer-oplevelser som PlayerUnknown's Battlegrounds, andre nyder udfordringen ved puzzle-spil og mange spiller udelukkende for historien. Jeg tilslutter mig sidstnævnte eksempel og opgiver ofte spil, hvis historien hurtigt viser sig at være noget bras. Denne liste er mit forsøg på at opremse mine bedste oplevelser med spilmediets mange fortællinger og vil derfor give en mild spoiler-advarsel.

20. Final Fantasy XV: Royal Edition (2018)
Udvikler: Square Enix
Udgiver: Square Enix
Instruktør: Hajime Tabata

Det første bud er muligvis også det mest kontroversielle på hele listen. Ja, Final Fantasy XV var ved sin udgivelse, trods det fine gameplay, kendt som en af de svageste Final Fantasy-fortællinger til dato. Instruktør Hajime Tabata og co. har brugt hele 2017 og de første tre måneder af 2018 på at fikse diverse plothuller og give flere karakterer mere scenetid og personlighed.

Det endelige produkt - eller Royal Edition som Square Enix kalder det - viser kulminationen af det ekstra arbejde. Spillets spændende lore bliver endelig forklaret, fortabte elementer fra tidlige Final Fantasy Versus XIII-trailere er kommet med og de løse ender forsvundet. Final Fantasy XV er kommet langt og spillets fortælling om Noctis, Prompto, Gladio, Ignis og Ardyn har nået en plads blandt de bedste i branchen.

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC

19. Warcraft III (2002)
Udvikler: Blizzard Entertainment
Udgiver: Blizzard Entertainment
Instruktør: Frank Pearce Jr.

Det er mig stadig en gåde, hvordan Duncan Jones og de fine herrer hos Legendary Pictures ikke benyttede sig af den tragiske historie om, hvordan den godhjertede kronprins Arthas' blev forført af mørke diabolske kræfter og bragte sit kongerige i ruiner. Nej, den mildest talt middelmådige Warcraft-film fra 2016 spildte chancen og tog fat i den sort/hvide fortælling fra det oprindelige Warcraft.

Blizzard fortalte med Reign of Chaos og udvidelsespakken The Frozen Throne, en episk historie om konsekvenserne af hævntørst, national stolthed og personlig frelse. Men selvom Arthas stjal opmærksomheden som den mest unikke karakter, introducerede Blizzard konstant nye ikoniske og veldefinerede karakterer som Thrall, Jaina, Illidan og Malfurion. World of Warcraft har sidenhen ført historien videre, men det er Warcraft III, vi stadig husker mange år efter.

Platforme: PC, OS

18. The Witcher 3: Wild Hunt (2016)
Udvikler: CD Projekt Red
Udgiver: CD Projekt
Instruktør: Adam Badowski

CD Projekt Red overgik alle forventningerne med det tredje kapitel i The Witcher-serien. En serie, der kun er blevet bedre med alderen serverede en rejse fyldt til randen med spændende figurer. Det var ikke så meget historien om The Wild Hunt jeg blev fascineret af, men i stedet mængden af personlighed og narrativ dybde jeg fandt i hvert eneste lille hjørne af den massive verden.

Specielt på nethinden er en række opgaver tidligt i spillet med The Bloody Baron og hans tumulte forhold med sin familie. En historie, som nærmest kunne have været et helt spil i sig selv, fangede og sugede mig ind i universet, som kun få spil havde gjort før, hvilket må siges at være mere end nok til en velfortjent plads her på listen.

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC

17. Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)
Udvikler: BioWare
Udgiver: LucasArts
Instruktør: Casey Hudson

Spol tiden tilbage til de tidlige dage med den første Xbox og bliv mindet om dengang BioWare var créme-de-la-créme i RPG stratosfæren. Ja det er nærmest bizart, hvordan en af branchens mest respekterede udviklere fik kniven for struben efter det katastrofale Mass Effect: Andromeda. Selvom Mass Effect-serien demonstrerede BioWares evner, er det Star Wars: Knights of the Old Republic, som står stærkest i mine minder.

Faldt George Lucas' prequel-trilogi ikke i din smag, var Star Wars: Knights of the Old Republic en anden mulighed for at få et dybere indsigt i samfundet flere tusiden år før Darth Vader og kejseren stjal magten. Spillet kick-startede en revolution af valg i spil, som stadig holder den dag i dag og burde være dit go-to sted for Star Wars-eventyr.

Platforme: Xbox, Xbox 360, PC, OS

16. Assassin's Creed II/Brotherhood/Revelations (2009)
Udvikler: Ubisoft
Udgiver: Ubisoft
Instruktør: Patrice Désilets, Patrick Plourde, Alex Amancio

Nu siger denne liste bedste spil fortællinger og ikke titler, hvilket især gør sig gældende i forbindelse med højdepunktet i Assassin's Creed-universet, nemlig historierne om Ezio Auditore da Firenze fra spædbarn til aldrende herre. Få karakterer får så meget kærlighed og omsorg fra en udvikler som Ezio, hvorfor Ubisoft fortalte et eventyrligt opus om hævn, retfærdighed og en søgen efter sandheden.

Personligt står Revelations som min personlige farvorit i trilogien, da den binder en fin sløjfe om historien og giver både Ezio og Altaïr en værdig afslutning. Assassin's Creed har, trods det udmærkede Origins, ikke opnået samme kaliber på historiefronten og serien vil muligvis ikke nå samme niveau igen.

Platforme: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, PC

15. Hellblade: Senua's Sacrifice (2017)
Udvikler: Ninja Theory
Udgiver: Ninja Theory
Instruktør: Tameem Antoniades

Ninja Theory er et studie, som aldrig rigtig helt har opnået en mainstream AAA-status i spilbranchen. Deres katalog inkluderer spil som Heavenly Sword, DmC Devil May Cry og Enslaved: Odyssey to the West, hvor de har leveret solide oplevelser i samarbejde med personligheder som Annihilation-instruktør Alex Garland og motion-capture guruen Andy Serkis - aka Gollum og Snoke.

Med Hellblade: Senua's Sacrifice kom studiet endelig lidt tættere på de helt store drenge. Gameplayet var udmærket, men det var historien om Senua og hendes indre dæmoner, der for alvor gjorde spillet til noget større. En stor del af historiens kvalitet skyldes også den nordisk/keltisk inspirerede setting, hvilket var en fortælling helt i sig selv.

Platforme: PlayStation 4, PC

14. Prince of Persia: The Sands of Time/Warrior Within/Two Thrones (2003)
Udvikler: Ubisoft
Udgiver: Ubisoft
Instruktør: Patrice Désilets, Jean-Christophe Guyot

Assassin's Creeds fortabte storebror er stille og roligt næsten gået i glemmebogen ovenpå snigmordernes succes. Der var dog en gang, hvor Prince of Persia var på alles læber og agerede som en action-eventyr konge i en kort årrække. Selvom trilogien fortalte en stor sammenhængende historie, er det diversiteten i fortælleform, æstetisk design og karakterudviklingen, som gør serien til noget mere.

The Sands of Time var løst baseret på spillet af sammen navn fra 1989 og introducerede et magisk Aladdin-inspireret univers med en sød historie om en prins og en prinsesse. Opfølgeren fjernede den old persiske inspiration og prinsen var i denne omgang i en konflikt med dødens vogter. Det sidste spil i trilogien kombinerede den magiske etter med den brutale toer i en full circle-fortælling.

13. Kingdom Hearts (2002)
Udvikler: Squaresoft
Udgiver: Squaresoft
Instruktør: Tetsuya Nomura

Mange vil uden tvivl mene, at instruktør Tetsuya Nomura har mistet overblikket over Kingdom hearts og vælter rundt i en suppedas af plot tråde og sidehistorier. Spoles tiden tilbage til det første kapitel i serien, er agendaen derimod en helt anden. Kingdom Hearts nummer 1 er en simpel fortælling om en 14-årig dreng, som bliver væk hjemmefra og skal finde sine venner igen.

Det første Kingdom Hearts brillierer ikke i at have en original historie, men gør det ved at fortælle en histore med interessante karakterer og et stort talent for level-design. Final Fantasy og Disney blendes i en succesfuld cocktail udover al forventning fyldt med barnlige finurligheder og japansk animé dramatik.

Platforme: PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4

12. Grand Theft Auto: Vice City (2002)
Udvikler: Rockstar North
Udgiver: Rockstar Games
Instruktør: Leslie Benzies, Dan Houser

Grand Theft Auto V er kronjuvelen i en af verdens største spilserier, men det er Grand Theft Auto: Vice City, som historiemæssigt imponerede mest med sin 80'er stemning og Scarface-inspirerede fortælling. Ja, Vice City er på mange måder en homage/remake af Brian de Palmas klassiker med Al Pacino i hovedrollen.

Selvom inspirationen er klar, formår Vice City at stå på egne ben, hvilket specielt er takket være en surveræn performance af gangsterveteranen Ray Liotta som Tommy Vercetti og William Fichter som advokaten Rosenberg. Et spil med ligeså meget fokus på stemning som historien i sig selv, hæver det over de andre kapitler i serien.

Platforme: PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox 360, PC, Linux, Android, iOS

11. Final Fantasy X (2001)
Udvikler: Squaresoft
Udgiver: Squaresoft
Instruktør: Yoshinori Kitase

Final Fantasy X deler altid vandene mellem fans af serien. Spillet i sig selv er solidt og trods sin meget lineære natur føler spilleren sig aldrig lukket i forskellige korridorer (jeg kigger på dig Final Fantasy XIII). Historien er derimod en af de mere unikke af slagsen og præsenterer et klassisk enten eller scenario. Rejsen med Yuna og Tidus på tværs af krigshærgede Spira har nemlig nogle specielle twists gemt i ærmet.

Et Final Fantasy-spil holder eller falder altid med sit persongalleri, et aspekt hvor nummer X brillierer. Især den ensomme kriger Auron og den sindssyge desillusionerede skurk Seymour stjæler scenen, hvorfor instruktør Kitase og co. sideløbende leverer en rutsjebanetur af action, romantik, religiøs fundamentalisme og store kyllinger.

Platforme: PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4