Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
artikler

Gamereactors Game of the Year 2020: Bedste Remake/Remaster

2020 bød på en lang række skuffende cashgrabs, men heldigvis fik vi også et par spil, der viser at det kan betale sig at bringe fortiden tilbage.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Så er Game of the Year i gang, og vi har en række spændende kategorier at få afgjort mellem nu og nytårsdag, og du vil hver dag kunne læse om en ny vinder, samt de tre opløbere der var lige ved at tage sejren. Er du i tvivl om hvordan vi har fundet frem til årets vindere, så kan du læse mere om proceduren samt filosofien bag afstemningen lige her.

Spilbranchen er nærmest per definition nostalgisk. Det er der nok mange årsager til. Den hastige teknologiske udvikling har gjort, at spil der for årtier tilbage imponerede grafisk i dag virker håbløst gammeldags. Og selvom minderne virker friske, så viser de sig ofte at krakelere, når vi igen finder den støvede SNES eller PlayStation frem, hvorfor det giver det god mening at give de gamle værker en ny omgang maling med jævne mellemrum.

Samtidig er særligt remakes også en god måde for diverse udgivere at tjene nogle hurtige penge. Produktionsomkostninger er lave, og du behøver ikke på forhånd overbevise forbrugerne om spillets kvaliteter, hvis det allerede har fået en positiv reception. Desværre medfører det ofte også at kvaliteten bliver derefter. Uinspirerede remasters som Mafia 2: Definitive Edition er ofte mere reglen end undtagelsen, og undertiden går det endda helt galt som med XIII Remake, der var et rent teknisk mareridt og utroligt nok formåede at blive overgået på salgslisterne af den 17-år gamle original, da det lancerede i sidste måned.

Heldigvis er der også mange gode restaureringer derude. Nu er det ikke fordi, vi har opskriften på den perfekte remake, men et par elementer går dog igen for de udvalgte titler på denne liste. For det første har udviklerne været loyale over for det originale spils overordnede vision, mere end dets enkeltelementer. Man har satset på at give folk den samme oplevelse fremfor det samme indhold, og det har i mange tilfælde givet gode resultater. For det andet er der også blevet kælet for detaljerne. Mange remakes og remasters går kun det absolut nødvendige, men her er der tydeligvis blive smidt penge i projekterne.

Dette er en annonce:

Men nok udenomssnak. Lad os komme i gang med kåringen.

Vinder

Final Fantasy VII: Remake
Tilbage i 2017 så det ikke alt for lovende ud for den længe ventede remake af det ikoniske JRPG, der for alvor satte genren på landkortet i Vesten. Spillet havde i to år været under udvikling primært af eksterne partnere, men Square Enix var ikke helt tilfredse med resultatet. Man valgte derfor at ekspandere udviklingsholdet og gøre produktionen intern, hvilket også medførte et nyt fokus, hvor man i stedet for at fortælle hele originalens historie koncentrerede sig om spillets første tredjedel, der foregår i den futuristiske metropol Midgar. En modig, men nødvendig beslutning, der stemte bedre overens med teamets visioner. Med originalens producer Yoshinori Kitase ved roret var der nu plads til at gå mere i dybden - både med karakterne og verden.

Du spiller som den rebelske teenager Cloud Strife, der må have et voldsomt kompleks af en eller anden art, for han render rundt med verdens nok største sværd. Det bruger han i tjeneste for modstandsgruppen Avalanche, der anvender sig af guerillakrig og voldelige aktioner mod den onde mega corp Shinra Corporation. Selvom sagen som udgangspunkt er retfærdig, er der denne gang langt mere fokus på konsekvensen af gruppens handlinger, og den interne splittelse og dynamik, det medfører. Historien er kort sagt en lille smule mere voksen, omend der i sidste ende stadig er tale om en rendyrket teenage-fantasi.

Selve spillets design er meget inspireret af Final Fantasy XV. Og selvom det spil delte vandene, så har man her kun genanvendt de bedste elementer: Det hektiske kampsystem og fokus på en dynamisk åben verden, der denne gang ikke er fyldt med ligegyldige sideaktiviteter og andet fyld. Og så ser det hele også bare forbandet godt ud. Det originale Final Fantasy VII imponerede med dets veldesigne miljøer, men der var ingen tvivl om, at Cloud, Tifa, Barret og de andre karakter trængte til en ordentlige make-over. Og her leverede Square Enix, da Final Fantasy VII måske er det teknisk set mest imponerede JRPG til dato. Final Fantasy vil næppe kunne ramme med samme kometagtige kraft som i slut-90'erne, men sikke et forsøg.

Dette er en annonce:
Gamereactors Game of the Year 2020: Bedste Remake/Remaster

Runner-Up

Resident Evil 3
Capcom genopfandt ikke den dybe tallerken på samme måde som Square Enix, men deres Resident Evil 2: Remake var en af sidste års store positive overraskelser, og spørgsmålet var om den lidt hurtigere udviklede efterfølger kunne nå samme niveau? Ikke helt, blev svaret, men Resident Evil 3: Remake var alligevel en solid oplevelse, hvorfor det fik tilkæmpet sig en plads på denne liste.

Hvad der i sin tid gjorde Resident Evil 3 til noget særligt var Nemesis, en grotesk fjende, der jagter dig gennem hele spillet. Du ved aldrig helt hvornår han dukker op, og selvom du mange gange tilsyneladende får bugt med ham, så dukker han altid op igen - stærkere og mere frygtindgydende end før. I originalen var Nemesis aldrig rigtigt skræmmende, da han for det meste bestod af kantede polygoner, men her i skarp 4K, fremstår han mere klam og frygtindgydende end nogensinde før.

Det originale perspektiv med faste kameravinkler og tank controls er afløst af et tredjepersons-kamera, som vi kender det fra Resident Evil 4 og til og med seriens sjette spil. Ligesom med den forrige Remake giver det veteraner en helt ny oplevelse, ligesom det også appellerer mere til nye spillere. I det hele taget er der svært at sætte alt for mange fingre på denne solide remake. Spillet er dog en anelse kortere end 2'eren, og den største svaghed ved denne remake er nok den lange skygge som forgængeren kaster.

Gamereactors Game of the Year 2020: Bedste Remake/Remaster

Runner-Up

Demon's Souls
Bluepoints remake af FromSoftwares klassiker Demon Souls havde rigtigt meget pres på sine skuldre. Ikke nok med at man skulle genskabe et spil, der lagde roden til en helt ny subgenre eller spiltype. Man skulle også præstere, som den eneste store lanceringstitel, der var ekslusiv til den nye PlayStation 5-konsol.

De texanske specialister i remakens kunst leverede dog endnu engang magi, og beviste deres evne til at få det optimale ud af Sonys hardware. Spillet imponerer stort med sin grafik, hvor originalens dystre miljøerne er mørkere og mere dunkle end nogensinde før. Så gør det mindre, at selve gameplayet ikke har set de store forbedringer.

Frem for at låne elementer fra FromSoftwares seneste titler eller gøre spillet mere tilgængeligt, for nye spillere, der gerne bare vil have noget fedt at spille på deres nye konsol, så besluttede man at være loyale over for originalens vision. Det betød blandt andet af planer om justerbar sværhedsgrad blev droppet, ligesom der ikke er tilført noget nyt indhold.

Demon's Souls kommer aldrig til at være for alle, men for fans af originalen kunne denne remaster næsten ikke være bedre og mere loyalt udført.

Gamereactors Game of the Year 2020: Bedste Remake/Remaster

Runner-Up

Super Mario 3D All-Stars

Vi slutter af med en lidt kontroversiel runner-up, da Super Mario 3D All-Stars langt fra er nogen perfekt remaster. For hvor Nintendo i deres tidligere remakes og remasters har været ekstremt rundhåndede, når det kommer til inklusionen af nyt indhold og forskellige bonusser, så fik vi denne gange serveret de tre klassikere Super Mario 64, Super Mario Sunshine og Super Mario Galaxy i deres originale form, blot med opskaleret grafik.

Ser man på, hvor meget arbejde der eksempelvis blev lagt i den udførlige genskabelse af Super Mario 64 til Nintendo DS, så virker det til, at Nintendo har haft lidt mere travlt denne gang. Og så er der også et par ting, der undrer. Hvorfor er Super Mario Galaxy 2 ikke inkluderet? Og hvorfor kan vi ikke købe den samlede pakke efter d. 31 marts. 2021?

Med det ovenstående in mente kan det virke en anelse underligt, at Super Mario 3D All-Stars overhovedet er inkluderet på denne liste. Men det er altså bare svært at komme uden om, at tre af historiens mest banebrydende og velfungerende 3D platform-spil i en pakke, er et forbandet godt tilbud! Også selvom det ikke er godt at vide, hvor længe det så er tilgængeligt.

Gamereactors Game of the Year 2020: Bedste Remake/Remaster


Indlæser mere indhold