Ideen kan beskrives som en højteknologisk Matroska-dukke: skræl et lag af og du finder et nyt mindre af slagsen. I sin komplette størrelse ligner apparatet en almindelig, og alligevel lidt underligt udformet minibærbar computer. Fjern keyboardet, og formen ændres til noget der ligner en tablet. Når ryggen fjernes, afsløres en helt almindelig Android 4.0-smartphone. Konceptet er enormt interessant, og Asus har haft stor held med at sætte det hele sammen på en lækker måde, på trods af at dette er det første system af sin slags.
Designet er beskedent men smart. Specielt bagpanelet på telefonen ligger godt i hånden, hvilket blev hjulpet yderligere af den tynde form. Foruden dette ligner enheden dog meget enhver anden smartphone, og en stor trykfølsom skærm dominerer udseendet. På software-siden benyttes det overskuelige Android uden de store problemer.
Telefonen har en 4.3" qHD Super AMOLED-skærm og en virkelig stærk 1,5 Ghz dual-core Snapdragon-processor. I vores tests løb alt fra Angry Birds Space til det grafisk krævende Shadowgun glidende over skærmen. Sammenlignet med andre smartphones i samme klasse, har Padfone ingen problemer med at følge med når det gælder processorkræfterne. Når der blev skiftet til tablet-formen, formåede spillene dog ikke at køre helt så glidende over skærmen grundet den forøgede opløsning, og her var faktisk også et par dyk i hastigheden når det gjaldt mere almindelige aps. Som en spillemaskine er den største hindring dog ikke ydeevnen, men i stedet selve spilbiblioteket; Android er stadig bagud i forhold til de mange gode spil som iOS-ejere kan nyde.
Modsat iPad er Padfone Station for sig selv komplet livsløs - det er kun den ydre form af en tablet, med en 10" skærm og et ekstra batteri. På bagsiden er der en lille åbning hvori man kan sætte telefonen. Når der er forbindelse mellem de to, vækkes tabletten til live og skalerer billedet til den nye opløsning. Denne funktion sker dog ikke med alt, men kræver at være understøttet af den enkelte app. Heldigvis virker næsten alle de vigtigste applikationer, såsom email, browseren og YouTube, uproblematisk under vores test. Man bør dog stadig holde sig for hovedet, at applikationer som er designet til den lille skærm ikke nødvendigvis gør sig særlig godt på den store. Yderligere oplevede jeg et par gange hvordan systemet brugte lang tid på at opskalere billedet, men dette kan dog potentielt løses med et patch senere hen.
Den valgfrie, separat-solgte Station Dock fuldfører Padfone med et keyboard. Dette gør det til en smal sag at skrive, og tasterne virker gode. De, der måtte være skuffede over tilslutningsmulighederne i iOS, kan ånde lettet op, da Asus har sørget for ekstra USB-porte, samt en SD kortlæser i selve keyboardet. Inkluderet i keyboardet er også et tredje batteri. Tilsammen sørger batterierne i keyboardet og tablet-formen for at Padfone fungerer overraskende lang tid uden at skulle tilsluttes en stikkontakt. Knapt så fedt er det dog, at vægten er fordelt sådan, at meget af den befinder sig i toppen af systemet. Det betyder at det hele kan vælte, selvom det er placeret på et plant underlag, hvis man ikke sørger for at støtte det op af andet.
Enheden (som har en pris på cirka 700 euro) inkluderer både telefonen og tablet-formen. Ønsker du også at købe keyboardet skal der yderligere betales 150 euro, og det virker lidt voldsomt at man hurtigt kommer til at betale i omegnen af 1000 euro, hvis man vil have hele sættet samlet.
Asus Padfone er en velkommen tilføjelse til et mobilt marked der er blevet en smule kedeligt i forhold til introduktionen af nye enheder. Hele konceptet bag at kombinere tre forskellige enheder er fascinerende, og det selvom implementeringen ikke er uden fejl på nuværende tidspunkt. Systemet er således stadig på vej gennem lidt vokseværks-smerter i forhold til udnyttelsen af soft- og hardwaren, men giver allerede nu et lækkert billede af en fremtid, hvor din telefon også er din personlige computer.