Asus har, som så mange andre producenter af PC-komponenter, indset at der er et kæmpe marked for tilbehør som mus, tastaturer og headsets, og som alle de andre forsøger de at finde ind i en niche hvor de andre ikke er. Det resulterer så i ROG Strix Fusion 500, et USB-baseret RGB-headset med virtuel 7.1 surround sound. Surround-delen kan vi komme nemt rundt om, den fungerer ikke specielt godt, men for at være fair er vi endnu ikke støt på et headset på markedet, der håndterer denne teknologi med ynde. RGB-belysningen er til gengæld diskret, og integreret virkelig godt i det samlede design, i stedet for at være voldsomt påtaget som man ellers oplever det.
Hovedtelefonerne er sorte med en smule kontrast i form af metalgrå. De er solidt bygget af hård plast og metal, der medfølger to slags puder til kopperne, og selvom at disse sidder temmelig stramt, så giver de medfølgende stof/mesh ørepuder stadig mulighed for at lade ørerne ånde. Det var dog ikke alle der var glade for den meget stramme pasform, så vær sikker på at du kan prøve dem inden et eventuelt køb. Hovedtelefonen har touch-kontrol som man kender det fra mange HIFI-hovedtelefoner til dagligdagsbrug, og det er ganske intuitivt. Dog foretrækker jeg fysiske knapper, det er lidt for nemt at skrue for meget op og ned i en tilspidset situation. Samlet set er designet virkelig gennemført, og bør vinde nogle designpriser, det er diskret og stadig meget flot.
Lyset kan styres fra en mobilapp, og det kan naturligvis synkroniseres med ikke bare dit andet Asus-grej, men også andre Fusion 500 hovedtelefoner - så alle er fuldt RGB-synkroniseret. Blæret, men måske lidt overflødigt.
Driversoftwaren er enkel men funktionel, jeg er dog ikke fan af deres store forbrug af røde farver. Der er naturligvis mulighed for en del forskellige lysmønstre fra hele farvepaletten. Der er i øvrigt ingen software til at køre 7.1-lyden, det klarer headsettet helt af sig selv med et tryk på en knap. Og den er bedre end så mange andre, takket være Bongiovi Acoustics, siger Asus' marketingsmateriale. Rigtig, korrekt surround sound er det ikke, men det er da en nogenlunde substitut.
Der er også brugt algoritmer for at sikre en bedre mikrofonlyd, og den er da også ganske rimelig uden at være revolutionerende.
HIFI-delen er faktisk ganske fornuftig, der bruges ESS-komponenter fra Sabre-serien, den ganske berømmede 9018 chip, der dog kan meget mere end hvad den bruges til her. Herudover har man smidt en rigtig forstærker i, 9601 fra ESS også, sammen med 50 mm-enheder der er fra Asus' semi-HIFI linje, Essence. Det er ikke særligt imponerenede hvad der angår baggrundoplysninger og specifikationer, men brugen af ESS-komponenter indikerer at man vil slå hårdt på lydkvaliteten. Det hele sidder i et lukket system, så ingen fancy forsøg på at lave basrefleksporte eller andre mærkelige ting. Som andre gaming-producenter der bruger 9018 chippen har man valgt kun at køre op til en samplingfrekvens på 24 bit/96Khz, der er en del under hvad den DSD-kompatible 32/384 DAC kan klare, men vi må antage at det et spørgsmål om drivere og softwarestyring. Med et spændingskrav på kun 3,3 volt er det næppe der problemet er.
Prisen er 1150 kroner, det er sådan nogenlunde ok, men på trods af at DAC- og hovedtelefondelen kræver USB-strøm, så burde man også kunne lave enten en trådløs udgave, eller et 3.5mm stik der kører uden om DAC'en og forstærkeren, for kombinationen af USB-headset og PS4 er altså ikke optimal, her havde et jackstik i controlleren været at foretrække. Der burde også være massere af plads i ørekopperne til at lave en trådløs version.
Lyden er absolut godkendt, faktisk er det en af de absolut bedste under 1500 kroner. Lyden er meget homogen og sammenhængende med god transparens og transientgengivelse, bassen er præcis og nuanceret, og tale går klart og tydeligt igennem.
Alt i alt er det er virkeligt godt headset målt i rå lydkvalitet og design, men man kunne virkelig godt ønske at man havde sparet 7.1-lyden væk, og så smidt et jackstik på i stedet. Vi er dog vilde med tendensen til at man bruger mere og mere audiophile komponenter i PC headsets - det tegner lyst for fremtiden.