Sidste år kvitterede vi med en relativt høj score til Asus' Zenfone 11 Ultra. Det gjorde vi til trods for at Asus faktisk på daværende tidspunkt sagt farvel til stort set samtlige af de features og designpræg der netop havde adskilt deres Zenfones fra andre, konkurrerende serier. Den lidt mindre skærmstørrelse, den vinylagtige bagside og den konkurrencedygtige pris.
Vi så det som et supplement, eftersom Asus samlede "Ultra"-navnet op som noget ekstra, men det skulle vise sig at blive den eneste skikkelse Zenfone-serien ville iklæde sig. Her et år efter er Zenfone 12 Ultra nu landet, og lad os bare sige at modtagelse har været hård.
Om det er Matthew Moniz, Android Authority eller et hav af andre influenter og mainstream-medier, så er pressen tilsyneladende ikke alt for glade for Asus' tilgang her, og det er let at se hvorfor. For her har vi en telefon der i størrelse, udformning, feature set og mange andre aspekter ligner de primære konkurrenter fra Google, Samsung, Motorola og OnePlus, og der er hverken en central ny gimmick eller feature, eller nogen virkelig skarp pris. Faktisk koster den omtrent det samme som en OnePlus 13 med samme specifikationer, og en hel del mere end Motorolas Edge 50 Ultra.
Det er ikke fordi der som sådan er sparet på noget. Nej, det er igen frostbehandlet glas, der virkelig er ærgerligt når man tager i betragtning af den vinylagtige bagside der prægede Zenfone 10. Den vejer 220 gram, der er en fin aluminiumsramme og kameramodulet stikker ikke alt for meget ud. Der er ikke som sådan noget i vejen her, den er bare uhyggeligt anonym, og mangler bare en enkelt distinkt feature.
Batteriet er på 5500mAh, som er konkurrencedygtigt, der tilbydes 65W trådet opladning, som ligeledes er tilforladeligt, og der er også trådløs opladning, som der skal være. De nye multi-magnet stereohøjtalere fungerer fint, og derudover får du naturligvis Bluetooth 5.4 og sågar et hovedtelefonsstik.
Indvendig kører Asus med den nye Snapdragon 8 Elite og op til 16GB LPDRR5X RAM, samt op til 512GB UFS 4.0-plads. Det er flagskibsværdigt, ingen tvivl om det, men når Asus også tager omkring 8500 for 512/16-modellen, så er det også forventet.
Skærmen er, ligesom så mange andre direkte konkurrenter, gigantisk, og her snakker vi 6.78 tommer. Det er dog, sjovt nok, et 1080p OLED-panel, hvorimod Asus eksempelvis tilbyder 2K. Det er dog et LTPO-panel der kan køre helt op til 144Hz, så igen er der ikke som sådan noget at brokke sig over her. Farvekalibreringen er skarp, den ret smooth frame-rate er lige netop det, og om det er til gaming, Netflix eller bare daglig brug, så er det en fryd at bruge Zenfone 12 Ultra.
Softwaresuiten er naturligvis fjer let, og denne Android-version er så tæt på stock som man kan komme. Det er ikke helt lige så unikt som det måske en gang var, men der er dog små cool præg, som Video Genie og Game Genie, der lader dig slukke for notifikationer og optimere ydelsen alt efter hvad du bruger telefonen til. Og så er der AI - suk. Der er så mange AI features her at man bliver decideret overvældet. De fleste kommer direkte igennem Google Gemini, og det betyder helt naturligvis at stort set ingen af disse er unikke til Zenfone 12 Ultra, men kan fås på stort alle de telefoner der kører Android 15 og nyere. Er det brugbare? I brede træk, nej, men der findes da små fine præg hist og her, og at så meget af det er "on device" er også okay med mig.
Men som du måske kan gætte dig til allerede, så er der ikke mange sådan vilde ankepunkter her. Zenfone 12 Ultra fornæmer ingen, men idet Asus har hævet prisen og har sandet de små, sjove knaster der var ved serien væk, så har vi også en telefon der er så anonym, at den næsten er svær at anbefale. Og når ja, Asus har afsløret overfor Android Authority at de kun vil garantere to platformopgraderinger til Zenfone 12 Ultra - big yikes.
Kameraet er stort set det samme som sidste år, altså tre sensorer, en 50 megapixel Sony Lytia 700-sensor med Gimbal Stabilizer, en 13 megapixel 120 graders ultra-wide og til sidst en 32 megapixel telefoto med 3x optisk zoom. Som du måske kan fornemme tager alle tre linser fine billeder, og der er solid detaljegrad og dynamisk rækkevidde, samt fin farvebalance og kalibrering. Men uden Pixel-seriens algoritmer eller Samsungs rækkevidde og alsidighed, så er du efterladt med en telefon der kræver top dollar, men uden ydeevnen der kan matche de modeller den nu er i direkte konkurrence med.
Zenfone 12 Ultra burde ikke koste cirka 8500 for den største model. Asus burde arbejde videre med at tilbyde mindeværdige, effektive specifikationer og features pakket ind i unikke designs til en billigere penge - der har du en forretningsmodel. Nu kan det være at Zenfone 10 bare ikke solgte som håbet, men den her er lidt for anonym, selvom at den i princippet leverer på alle de vigtigste parametre.