Dansk
Blog
Året 2016: Film - Mellemkødet

Året 2016: Film - Mellemkødet

Skrevet af Ak-master den 9 januar 2017 kl. 15:52

Oven på den flotte modtagelse af mit indlæg om det forgangne musikår følger her nogle skriblerier om det tilsvarende filmår. Ligesom sidste år kommer det til at handle om "mellemkødet", hvad end det måtte betyde. Det er vist noget med ikke-potentielle Oscar-vindere men alligevel gode film. Det sagde jeg dog også sidste, hvorefter en af filmene teknisk set gik hen og vandt en Oscar bagefter. Og i virkeligheden er der nok også en god chance for at mindst en af nedenstående film bliver nomineret i år.

Det primære kriterie for at komme på nedenstående liste er måske derfor mest af alt, at ikke alt for mange mennesker har hørt om filmen. Så det skader selvfølgelig ikke, hvis produktionen er relativ uafhængig, og budgettet derefter. Uanset hvad kan alle inkluderede film anbefales.

5. Swiss Army Man
Formegentligt en af de mærkeligste film I 2016. Daniel Radcliffe er med i en bærende rolle, da han åbenbart er ved at være en ting nu, og han spiller et lig igennem hele filmen. Så er tonen ligesom sat. En fyr, strandet på en øde ø, skal lige til at begå selvmord, da Radcliffe driver ind med bølgerne. Fyren her undersøger sagerne og knytter sig hurtigt til denne tilsyneladende nyligt afdøde mand. Det viser sig samtidig, at strandvaskeren har skjulte talenter, da hans gasudledning eksempelvis virkningsfuldt forvandler hans krop til en raket og lader ham skøjte hen over havoverfladen - og det bliver kun mærkeligere herfra. Filmen er dog også andet end spas og løjer. Radcliffe har udtalt, at busscenen i denne film er en af hans personlige favoritter, blandt film han selv har været involveret i. Det forstår jeg godt.

4. Sing Street
En musikfilm om en ung fyr i firserne der starter et band for at imponere en pige. Det starter som en halvtypisk engelsk skolefilm, men så snart vores hovedperson får øje på føromtalte tøsebarn, opstår der gnister - både her og der. Bandet ender med at skrive en række sange (originale kompositioner), og noget af det sjoveste ved filmen er, hvordan bandet ændrer deres image og stil imellem hver sang, i takt med at vores forsanger bliver introduceret for nye bands gennem sin storebror. Det ene øjeblik er han super glamour-gay, og det næste er han mere emo end Billy Joe Armstrong. Der er stadigvæk en hverdag at passe i skolen, men det er altså langt fra endnu et kedeligt skoledrama.

3. Hunt for the Wilderpeople
Jeg elsker australske film der tager udgangspunkt i den australske outback, da den altid er garant for smukke billeder og dramatiske situationer. I nærværende film bliver en ung, forældreløs bydreng adopteret af et ældre par boende omringet af skov ude i ingenting. Da konen dør, bliver drengens tilbagevenden til bureauet arrangeret, men inden det når at ske, er drengen stukket af med sin indledningsvise modvillige adoptivfar. Og så er jagten ellers i gang. Det er en veleksekveret familiefilm med hjerte og humor.

2. American Honey
En sprudlende road-trip film om frihed mere end noget andet. En ung kvinde (eller pige) bliver inviteret med ombord på en bus af magasinsælgende unge mennesker. Nogle af disse personer lægger sig op af den forventede 60'er frisindede type, men totalt er det en noget broget flok af individer med vidt forskellige interesser og personligheder. Samtidig er skuespillerne så overbevisende, at man mistænker producerne for at have hyret en virkelig gruppe omvandrende unge mennesker med usikre fremtider. Den unge dame omtalt før (smukt bragt til live af en pige fundet på stranden) indleder hurtigt et kompliceret romantisk forhold med en af sine medpassagerer/kollegaer, mens hun forsøger at sælge nok til at forblive i truppen. Dette skaber dog kun kulisserne for den egentlige kamp for selvrealisering og at finde den indre ro. Og så er filmen i øvrigt en fryd for øjet.

Filmen er ret lang, hvilket jeg ikke har det store i mod, men jeg ville have haft det bedre med det, hvis kollegaerne havde fået mere opmærksomhed, da der snildt kunne skabes en hel TV-serie omkring disse mennesker.

1. Toni Erdmann
Jeg ville egentligt gerne have holdt mig til engelsk-sprogede film, men jeg kan simpelthen ikke ignorere dette tyske komedie-drama. Hvis en tysk film oplever en del buzz, er den som regel ret god, og hedder den samtidig Toni Erdmann, har du med al sandsynlighed en lille moderne klassiker på hænderne.
Filmen handler om en pensioneret spasmager og hans forsøg på at finde vej ind i sin travle datters liv igen. Dette viser sig sværere og samtidig vigtigere end først antaget, så han klæder sig ud som kvinde og begynder at gå under det titulære navn for bedre at kunne interagere med hende. Det lyder jo egentligt meget tilforladeligt og amerikansk, men nej, uanset dine forventninger vil filmen overraske dig - om det så er på humoren, bizarre scener, ækelheder, rørende øjeblikke eller noget helt femte.

HQ