Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Classified: France '44

Classified: France '44

Deltag i en mere ukendt del af 2. Verdenskrig i dette nye strategispil.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

I 1944 var Frankrig besat af den tyske besættelsesmagt og landet var i knæ, og det sled hårdt på den franske stolthed og selvforståelse. Det var dog langt fra alle, som havde givet op, da den franske modstandsbevægelse var særdeles aktiv og udførte blandt andet sabotage, reddede og skjulte nedskudte allierede piloter og udførte også decideret partisan-angreb mod tyskerne.

6. juni 1944 igangsatte de allierede en af de største koordinerede militære operationer nogensinde, nemlig D-Dag. Den slags kræver utrolig meget planlægning og en af de mange tiltag for at sikre befrielsen af Frankrig og invasionen af det europæiske fastland, var Operation Jedburgh.

Classified: France '44Classified: France '44

Denne operation blev igangsat 65 dage før D-Dag, hvor amerikanerne og briterne satte små teams af tre mand ind bag fjendens linjer, som skulle arbejde sammen med den franske modstandsbevægelse. De skulle udføre en række missioner, som skulle gøre landgangen af allierede tropper på stranden i Normandiet lettere. I Classified: France '44 spiller du en del af Operation Jedburgh.

Dette er en annonce:

Classified: France '44 er et turbaseret taktisk strategispil i stil med XCOM. Det første man oplever er en ret grundig tutorial, hvor man nærmest bombarderes med information om mekanikker og regler, og der er meget at huske i starten. Hvis man ikke er bekendt med denne type spil, så kan det godt virke lidt overvældende og jeg måtte da også tage denne tutorial to gange, for at få det hele med.

Frankrig er inddelt i 10 områder, som hver huser dele af modstandsbevægelsen. Man skal nu udføre forskellige typer af missioner, som typisk er noget med at befri en person, som så tilslutter sig ens tropper eller for eksempel at finde stjålne dokumenter, inden de tyske kodebrydere ankommer og får fat i dem. Efterhånden som man gennemfører missioner, så styrker man det område af Frankrig, som man udfører missionen i. Uret tæller ned, og D-Dag nærmer sig, og det er hele tiden en kamp mod tiden, for at få svækket den tyske besættelsesmagt så meget som muligt, inden den store operation går i gang.

Classified: France '44Classified: France '44

Man får efterhånden flere og flere folk med sig og de har alle forskellige evner og forskellige våben. Hver person i ens enhed har i øvrigt også et ganske omfattende evnetræ, så man kan løbende modificere de enkelte soldater helt som man ønsker det, både med hensyn til evner, våben og deres udseende. Det er ganske glimrende og man kan bruge en del tid i menuerne hvis man vil nørkle rundt med de forskellige opgraderinger.

Dette er en annonce:

Missionerne er som sagt tidligere turbaserede, hvor man flytter rundt på ens tropper, man flankerer og forsøger hele tiden at have overtaget. Der er stort fokus på stealth, og i nogle missioner bliver man endda ekstra belønnet, jo længere man holder sig usynlig for fjenden. Jeg synes dog, at fjenden nogle gange har et unaturligt falkeblik og det virker som om, at de kan se gennem vægge, for pludselig bliver man opdaget i en situation, hvor det virker som om at man ikke burde kunne opdages. Det udhuler stealth-systemet noget, at man aldrig helt kan regne med om det virker. Det er ærgerligt.

Spillet byder på et moralsystem, som gælder både spillerens- og fjendens enheder. Bliver man udsat for beskydning, vil moralen på den, der bliver skudt på, falde - uanset om enheden bliver ramt eller ej. Derfor kan det godt betale sig at afgive skud mod en enhed, selv om chancen for at ramme er lav - for moralen vil stadig falde. Hvis moralen falder til 50% eller derunder, vil soldaten blive "suppressed" og effektiviteten falde. Hvis moralen falder til 0%, vil enheden ikke kunne bruges i næste runde og være meget udsat.

Classified: France '44

Classified: France '44 er et fornuftigt spil i XCOM genren, men der er nogle områder, hvor det ganske enkelt ikke er på niveau med andre spil i genren. Jeg har været inde på det overnaturlige røntgensyn, det virker som om fjenden kan have og det kan være svært at bevæge sig inde i bygninger, da man nærmest ikke kan se hvor man bevæger sig hen, hvis der er flere etager på bygningen.

Classified: France '44 er ikke noget kønt spil. Ens soldater ser lidt underlige ud, når man kommer tæt på dem, banerne er små og spillets forsøg på at lave et filmisk kamera, når det zoomer ind på en skudveksling, virker ofte ikke ret godt, da man tit kigger ind i en væg eller ind i træstamme og derfor ingenting kan se. Den visuelle side virker noget grov i det - det ødelægger ikke decideret gameplayet, men kønt er det ikke at se på.

Det som gør Classified: France '44 interessant er, at det er baseret på en virkelig, men nok lidt ukendt, del af vendepunktet i 2. Verdenskrig. Man bliver med jævne mellemrum præsenteret for historisk korrekte facts fra den allierede indsats i dagene op til D-Dag og det er med til at højne følelsen af at spille en lille del af verdenshistorien.

Classified: France '44Classified: France '44

Som turbaseret strategispil fungerer det fornuftigt, der er mange strategiske muligheder og en del genspilningsværdi, da spillet har 15 slutninger, som man vil opleve alt efter hvilke missioner man vælger at tage i løbet af kampagnen. Men det virker også som om, at det aldrig kommer op at ringe, og der er lidt problemer med nogle centrale mekanikker - for eksempel stealth.

Er du interesseret i 2. Verdenskrig og kunne du tænke dig at opleve en lidt ukendt del af historien omkring D-Dag - og kan du lide strategispil som XCOM, så er Classified: France '44 et fornuftigt bud til en fornuftig pris, da det kan fås til lige omkring 250 kr.

06 Gamereactor Danmark
6 / 10
+
Baseret på en virkelig del af D-Dag operationen, velfungerende moralsystem, masser af evner til hver af ens soldater
-
Grafik under middel, det føles nogle gange som om stealth systemet ikke virker, styringen af cursoren på banen er underligt tung, zoom kameraet viser ofte ikke
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold