Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Creative AE-9

Creatives AE-9 lydkort koster dyrt, men er ganske seriøst.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Markedet for lidt mere seriøse lydkort er langsomt voksende, og har man først vænnet sig til kvalitetslyd og ikke mindst en ekstern kontrolboks, så er det svært at gå tilbage. Soundblasters AE-serie, kort for Audio Enthusiasts, er et glimrende eksempel på dette.

HQ

Der er to dele: et internt lydkort, hvor bagsiden stikker ud bag på din maskine, og en ekstern kontrolenhed, der kan stå på skrivebordet. Dette plejer som regel at betyde høj kvalitet DAC og kraftig forstærkning, og det gør sig også gældende her. Det interne kort er beklædt med metal, hvilket ikke tjener til at afstive kortet, men mere til at afskærme de fine og følsomme små elektroniske komponenter imod støj.

Det interne lydkort har både ind- og udgang til optisk, og det er fantastisk; udgang til bagkanal, kombineret center/subwoofer samt guldbelagte dedikerede kanaler til højre og venstre. Og så to ting, jeg har blandede følelser omkring: et ACM link-stik og et strømstik bag på kortet, da det inde i computeren ikke kan nøjes med PCI-porten. ACM linket er det kabel, der løber til den eksterne kontrolenhed. Det ligner en mini HDMI-port, og jeg er nødt til at sige, at det kunne man have undgået. Min computer er bare ikke indrettet til, at der skal være ekstra strøm til PCI-delen. Den del opdagede jeg lidt for sent, og det var ærlig talt ret besværligt at grave det ekstra kabel frem. Det er sikkert elektrisk nødvendigt, men stadig irriterende. Særligt med tanke på, at PCI-E-porten burde kunne levere mere end 70 watt, hvilket er mere end rigeligt.

Creative AE-9

Men hvad kan sådan et kort så? For det er jo ikke helt nyt. Det kan give din lyd et væsentligt løft. Det er en Sabre 9038 DAC-chip, der er hjertet i det hele. Jeg har set flere påstå, at det er en 9038Pro-chip, men da jeg ikke ønsker at ødelægge produktet, er det svært at bekræfte. Det betyder ikke bare et meget imponerende antal meget høje tal, men også understøttelse af 32-bit lyd, hvis man får lyst til at være lidt audiophil i en svag stund, og der understøttes også ASIO 2.3, hvis man vil bruge det til optagelse. Kortet er dog som udgangene indikerer rettet mod surround også, og der er understøttelse af både Dolby Digital Live og DTS - altså på hardware-niveau, ikke bare software-emulering. Det er altid et problem med mange elektroniske komponenter på meget lidt plads, og Creative skal faktisk have ros for at forsøge at minimere støjen fra særligt forsyningsspændingen og ikke mindst for at isolere mikrofondelen mest muligt.

Dette er en annonce:

Der understøttes i øvrigt 24-bit i både optisk og surroundmodus, og mikrofondelen understøtter endda op til 32-bit optagelser samt phantom power gennem XLR-stikket. Der er også de klassiske lydeffekter, man kan tilføje sin stemme, noget jeg faktisk savner - alt bør have disse muligheder. Desværre havde jeg problemer med, at softwaren insisterer på at indstille mikrofonen for mig, og det var faktisk lidt irriterende - jeg streamer ikke, men det er nok noget, man bør kigge nærmere på, om man kan slå det fra på en eller anden måde, hvis man har et meget kompliceret streamingsetup. For en casual mig gør det knap så meget, men selvom mikrofonindgangen teknisk er imponerende, kan den ikke hamle op med et rigtigt mikrofoninterface, selv i den lidt billigere ende, men det kan de sjældent, når det er "alt-i-en-boks".

Forstærkerdelen er "bi-forstærkning" - det ved jeg ikke helt, hvad er, men jeg tror, at de mener, at deres eget Xamp-kredsløb er mere eller mindre fuldt balanceret, hvor højre og venstre kanal er fuldt adskilt. Kigger man lidt nærmere, tyder alt faktisk på, at der er en separat forstærkning til hver kanal, men man har bare valgt at bruge et teknisk udtryk, der normalt kun bruges til stue-hifi.

Kontrolenheden får altså strøm via lydkortet og indeholder hovedtelefonforstærkerdelen, der æder det meste fra 16-600 Ohm, og i high gain-modus kan der sparkes 5.3V ud, hvilket er en del. Man kan udskifte opamps, og der er Nichicon-kondensatorer i udgangstrinnet, men ellers er det godt nok sparsomt med reelle oplysninger. Men næsten det bedste er dog, at volumenkontrollen også fungerer som "switcher" imellem hovedtelefoner og højttalere - den slags kan jeg ikke stå for. Jeg ville bare ønske, at man ikke også slukkede for enheden på den måde. Man skal være meget hurtig til at slippe knappen for at undgå at slukke i stedet for at skifte imellem udgangene.

Softwaremæssigt sidder der en Sound Core 3D i maskinen, der så styres gennem Sound Blaster Command-softwaren. Der er en voldsom mængde ting at rode med, noget godt, noget sjovt, noget skidt. Til gengæld kan man slå det til og fra med en fysisk knap på kontrolenheden, og det er faktisk forbløffende funktionelt. Personligt brugte jeg det stort set kun til Scout Mode, hvor man kraftigt EQ'er lyden således, at fodtrin og den metalliske klikken fra magasiner, der skiftes, er i højsædet. Fin idé, men andre har løst det med spilspecifikke profiler målrettet det enkelte spils lyd, hvilket faktisk er bygget ind allerede. Men omvendt bliver man også idiot af at høre på Scout Mode konstant, så det giver måske god mening - dog kan man ikke have begge dele slået til samtidig, og i flere spil havde jeg svært ved at høre forskel overhovedet. Og så er der Crystalizer, som jeg er ret sikker på, at mit gamle lydkort fra for 20 år siden også havde, hvor lyden resamples og i hvert fald i teorien forbedres.

Dette er en annonce:

Og skal du så ud og bruge 2500 kroner?

Creative AE-9

Altså, egenlyden fra kontrolenheden er relativt kold, nærmest klinisk, og selvom opløsningen er ganske fornuftig for et gamingprodukt, findes der ikke meget varme eller bred mellemtone her - det er meget stramt og koldt i gengivelsen. Man kan få virkeligt gode DAC/Headamp-kombinationer for lidt billigere penge, så det er hele pakken, man skal købe, hvis det er. XLR-indgangen er ligeledes fornuftig, men det er som om, der er en smule forsinkelse, da tingene skal behandles af software og ikke på hardware-niveau. Til gengæld virker det støjreduktionsfilter, der er indbygget, for en gangs skyld.

Det er dog også en lidt irriterende erkendelse, at de billige headsets, jeg har lånt med hjem fra kontoret, bare ikke kan udnytte grejet. Der er bare ikke noget kæmpe løft at få, men bruger man eks. Hifiman 400 eller Sennheiser's HD-serie, så er det pludselig noget helt andet. Mine AKG Q701 blev dog en smule skarpe i det, men lyden er samtidig meget ren og støjfri, hvilket mange sikkert påskønner.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
Creative AE-9

Creative AE-9

HARDWARE-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

Creatives AE-9 lydkort koster dyrt, men er ganske seriøst.Indlæser mere indhold