Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Dali Zensor 5.1

Dali er kendt for at levere lyd i mesterklassen. Vi tog en lytter på klassikeren Dali Zensor 5.1 og en bunke spil...

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Hvis man på et eller andet tidspunkt har overvejet at bruge de fornødne penge på et godt højtaler-system, er chancerne store for at man er stødt på navnet Dali. Det danske firma har i mange år leveret lyd i topklassen, hvad enten det har været til hjemmebiografen eller for at nyde musiksamlingen til fulde.

I modsætning til hvad de fleste tror når de hører navnet Dali, har firmaet faktisk højtalere i flere forskellige prisklasser, og således også nogle af slagsen der starter ved omkring de 800kr og så ellers opefter, og det er relevant for det 5.1 system vi har haft lånt.

Dali Zensor 5.1 består nemlig af en sammensætning af højtalere som Dali selv har valgt, og med i pakken får men derfor to styks Dali Zensor 1 kompakthøjtalere, to styks Dali Zensor 5 gulvhøjtalere, et styks Dali Zensor Vokal og et styks Dali Sub E-12 F subwoofer.

Størrelsesforskellen i forhold til det tidligere anmeldte Q-Acoustics Q7000 er ikke til at tage fejl af, og med Zensor 5.1 pakken er der ikke satset på et system der skal kunne passe ind i enhver stue, men i stedet på en pakke der helt og aldeles satser på at give mest lyd for pengene.

De mindste af højtalerne er Zensor 1 der fungere som baghøjtalere, har en vægt på 4.2kg pr styk og måler 274x162x228mm. Fronthøjtalerne udgøres af to styks Zensor 5 gulvhøjtalere, der hver måler 840x162x273mm og vejer 10.3kg. Centerhøjtaleren er også stor og vejer 6.8kg, og har mål der lyder på 161x441x288. Tilbage er slagsbroderen af en subwoofer, og E-12 har målene 370x340x380, samt en imponerende kampvægt på 11.9kg.

Dette er en annonce:
Dali Zensor 5.1

At koble det hele sammen med forstærkeren blev hurtigt klaret, og med sin massive erfaring inden for emnet, har Dali sørget for at der er godt med plads til højtalerkablerne, samt at de er nemme at spænde fast selv om man ikke nødvendigvis har særlig meget erfaring med den slags. Der følger naturligvis også gummifødder med til gulvhøjtalerne, således at eventuelle underboer ikke tvinges til at danse med hver gang du tager højtalerne i brug.

Designet er holdt simpelt og klassisk, og alt efter hvor dine præferencer ligger, er det muligt at købe sættet i tre forskellige farver - sort, hvid og valnød. Finishen på hver enkelt højtaler kunne godt have været bedre, og under testen oplevede vi eksempelvis at vinylen i et af hjørnerne på centerhøjtaleren, blev en smule ujævn. Ønsker man et mere komplet design, skal man derfor nok kigge på en af de dyrere serier.

I modsætning til Q-Acoustics Q7000 der er er dybt afhængig af subwooferen, rummer selv højtaler-pakken i Zensor 5.1 faktisk over så meget fylde, at man tilnærmelsesvist godt ville kunne undvære at sætte subwooferen til, hvis man gerne vil ofre en detaljeres bas for lidt mere plads i hjemmebiografen. Det lader sig gøre på grund af de velspillende Zensor 5 gulvhøjtalere, der godt nok ikke vil kunne charmere en audiofil med deres basgengivelse, men sagtens ville kunne narre de mindre lyd-kritiske brugere.

Dette er en annonce:

Har man investeret i et sæt Zensor 5.1, hvor den mægtige E-12 subwoofer altså er inkluderet, bør man dog finde pladsen til den, for med de rigtige indstillinger uddeler den gerne mavepumpere til alle i hjemmebiografen. Der er masser af smæk på bassen, samtidigt med at den er fintfølende nok til at afrunde lydbilledet hvad enten den står på heftige actionbrag som i The Dark Knight eller dialog-tunge film som The Social Network.

Dali Zensor 5.1

Den største nydelse fås dog gennem guldhøjtalerne og centerhøjtalerne, og Dali beviser her at de også magter at skrue kvalitetslyd sammen i en prisklasse hvor de ellers ikke har den helt store erfaring.

Igen valgte jeg at gøre brug af Forza Motorsport 4 og Need for Speed: Most Wanted. Forza byder på en tilnærmelsesvis realistisk audiovisuel gengivelse af et motorræs, mens Need for Speed i stedet lader dig opleve Hollywood-fortolkningen af emnet, og i begge eksempler er der kælet for detaljerne.

Lyden fra Dodge Chargerens tunede V8 i Forza Motorsport 4, er selv gennem en standard fladskærmes-højtaler, så smuk at den vil sende kuldegysninger ned af ryggen på de fleste bilfans - tolket gennem Zensor 5.1 når oplevelsen dog et andet plan. I samarbejde med subwooferen blev lyden således givet så meget fylde og bund at man næsten blev skræmt nok til at tage foden af speederen igen. Det føles på sin vis som at starte sit eget benzindrevne tordenvejr.

Detaljerne ved selve surround-oplevelsen var dog den største vinder, og her gjorde Most Wanted i særdeleshed et stort indtryk, da spillet konstant omringer dig med modstandere og den almene trafik, der giver højtalerne en masse at arbejde med. Detaljerne var nærmest overvældende, og højtalernes evne til at adskille alle de forskellige komponenter fra hinanden, og afspille dem uden at mudre dem sammen, var bemærkelsesværdig.

Dali Zensor 5.1

Med et par udvalgte film, viste Zensor 5.1 også her sine styrker. Master and Commander indeholder stadig noget nær det bedste surround-miks, hvis du spørger mig, og det var da også en fornøjelse at opleve hvordan skibenes knirkende træplanker og kanonbuldret tilsammen dannede en omsluttende oplevelse. For virkelig at give centerhøjtaleren en test, fandt jeg The Social Network frem, fordi den foruden sit smukke soundtrack, også byder på masser af lynhurtig dialog. Vokal-højtaleren skuffede ikke, og leverede dialogen på levende og nærværende vis.

En lille skår i glasset var dog at subwooferen fra tid til anden havde svært ved tempomæssigt at følge med, hvilket var mest tydelig ved musikafspilning, samt særligt hektiske actionscener. På enkelte tidspunkter virkede det næsten som om den blev forpustet, og havde svært ved at afslutte den ene lydsekvens før den næste startede, og selv efter at have fiflet med dens indstillinger, lykkedes det mig ikke helt at eliminere det problem.

Til gengæld er der ikke nogen tvivl om at Dali Zenzor 5.1 indeholder den fylde man til tider kunne savne hos Q-Acoustics 7000, samtidigt med at der generelt er mere dynamik i lyden.

Hvis man vælger Dali-løsningen bør man også holde sig for hovedet, at kravet til egne evner er en smule større end normalt, hvis man altså ønsker at få det fulde udbytte af højtalersættet. Specielt subwooferen har en del forskellige indstillinger, ligesom højtalerne kræver lidt mere fiflen med forstærkeren, fordi de i højere grad er villige til at afsløre eventuelle mangler i opsætningen. Den slags er ikke nødvendigvis en kritik, men dog alligevel værd at holde sig for hovedet, hvis man ikke har arbejdet med den slags før.

Der er ingen vej uden om at man får utroligt meget lyd for pengene med Dali Zensor 5.1, og samtidigt får et system der både fungerer glimrende med spil og film. Har man forstærkeren, pladsen og pengene til at forkæle hjemmebiografen, er det her således et virkelig solidt sted at starte.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

4
Dali Zensor 5.1

Dali Zensor 5.1

GADGET-TEKST. Skrevet af Thomas Blichfeldt

Dali er kendt for at levere lyd i mesterklassen. Vi tog en lytter på klassikeren Dali Zensor 5.1 og en bunke spil...Indlæser mere indhold