Dansk
Gamereactor
nyheder

Dansk forsker kritiserer WHO's "Gaming Disorder"-klassificering

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

I sommer afslørede World Health Organization (WHO), at de har inkluderet klassificeringen "Gaming Disorder" på deres liste over mentale lidelser på linje med afhængighed af eksempelvis rusmidler. Dette er blevet mødt med kritik af en række forskellige insitutioner, der mener at det empiriske grundlag for klassificeringen er en kende tyndbenet. Nu springer en dansk forsker ind i debatten, og kritiserer blandt andet den dataindsamling som klassificeringen er baseret på.

Anne Brus, der er forsker ved Institut for Mennesker og Teknologi, Center for Sundhedsfremme og Sundhedsstrategier på Roskilde Universitet, forklarer i en ny opinionsartikel på Videnskab.dk, at hvorimod klassificeringen kan lede til en sundere debat i sidste ende, så er der problemer.

"Først og fremmest bygger beslutningen på lægefaglige eksperters forskning og kliniske erfaringer med menneskers lidelser. Ud fra det tilgængelige materiale synes forarbejdet at være både grundigt og veldokumenteret."

"Materialet rejser imidlertid flere problemstillinger, som, jeg synes, burde have været inddraget i den endelige beslutning og eventuelt have betydet en udskydelse af vedtagelsen," skriver Brus, og her mener hun at det er et problem for klassificeringen af størstedelen af de deltagende eksperter er fra asiatiske lande, der eventuelt ikke er repræsentative for resten af verden. Derudover pointerer hun, at en sådan diagnose er "flydende", og at det derfor er svært at afgøre hvilken patient der er syg, og hvilken der bare spiller meget.

"Når det handler om en adfærdsdiagnose som 'gaming disorder', er det derfor vigtigt, at de diagnostiske guidelines for klinikerne er korrekte. Det er på baggrund af disse guidelines, at klinikkerne skal beslutte, om lidelsen er en sygdom, 'blot' en livskrise eller et problem af social karakter."

"Grænserne, for hvornår der er tale om et overdrevent eller sygeligt brug af computerspil, er flydende og betinget af sociale normer."

I det hele taget kan vi anbefale at man læser hele artiklen via ovenstående link, der i sig selv byder på en masse links til interessant læsning om en klassificering, som ikke bare Anne Brus, men mange forskere mener at blevet en del af den officielle liste alt for tidligt.

Dansk forsker kritiserer WHO's "Gaming Disorder"-klassificering


Indlæser mere indhold