Gennem COVID-19 så vi en ret så markant stigende procent af individer på arbejdsmarkedet, der efterfølgende simpelthen ønskede at arbejde mere hjemmefra, og det kombineres let og elegant med en stigning af livestreamere på Twitch, og generelt bare kreative sjæle der ønsker at kommunikere ud til et publikum.
Alt dette har skabt grobund for enorm vækst på webcam-markedet, og hvis du er seriøs omkring enten dit arbejde, din hobby eller et sted midt imellem, så tilbyder Elgato det måske vildeste og dyreste til dato. Facecam Pro hedder det, og selvom at der ikke foreligger nogen konkret dansk pris, så koster det $299, som vist placerer det over Razers dyre Kiyo Pro Ultra til godt 2500 kroner herhjemme.
Til den pris skal Elgato simpelthen kunne servere hele pakken, så gør det det? Det første der måske er vigtigt at slå fast her er, at Facecam Pro er gigantisk. Hvis du forestiller dig BD-1's hoved, du ved, droiden fra Star Wars Jedi-serien, så har du en god idé om hvordan den tager sig ud. Den er ikke synderligt subtil, til trods for at den er smagfuldt designet. Dog er selve monteringen gnidningsfri via et simpelt USB-C kabel, og selvom at det vejer godt 240 gram, så er det sådan set lige meget, når det først sidder på toppen af en monitor, eller via den i den klassiske ¼" thread.
Så hvorfor er det så stort? Jo, først er det fordi selve linsen er gigantisk. Det er en 21mm full-frame ekvivalent f/2.0 apeture-linse, der skyder i 90 grader. Selve sensoren er en Sony Starvis CMOS, så ydeevnen i udfordrende lysforhold er ligeledes sikret, og den kan, som det eneste webcam (åbenbart) skyde i 4K/60fps uden problemer.
Det ser godt ud, lad os måske starte med at slå det fast. Det kræver dog at du er villig til at bruge Elgatos Camera Hub til at fifle lidt med indstillingerne. Facecam Pro skyder i 90 grader, men har lidt brug for at du laver et digitalt zoom tættere på ansigtet for at sikre at du altid er i fokus. Det skal du fordi der ikke er nogen form for tracking her - Facecam Pro kan ikke finde ud af at finde dit ansigt, og bibeholde fokus på dig selv hvis du bevæger dig, så en strammere FOV er nærmest nødvendigt. Derudover skal du også selv kigge på hvidbalance og farvekalibrering, da de automatiske værktøjer bare ikke rigtig fungerer.
Der er også et andet problem, nemlig at der ikke er nogen mikrofon. Nu skal det siges at de fleste der overvejer at investerer i et Facecam Pro nok enten selv kan supplere en studiemikrofon, eller bare bruger et headset, og det er fair, men langt billigere ækvivalenter har altså indbyggede mikrofoner, og når nu selve enheden er så massiv, så er der bare ikke nogen undskyldninger for ikke at tilbyde det her på det her prisniveau.
Det skal dog siges, at Elgato efterhånden har konstrueret et bundsolidt økosystem af produkter der fungerer glimrende sammen. Ikke bare det, den bredere FOV gør at du ofrer lidt kvalitet, men det er desuden kun få konkurrerende produkter der tilbyder den her form for panning - der er mere frihed til at lege med motiv, særligt hvis du er villig til at fifle.
Elgato Facecam Pro er ikke en fiasko, men heller ej er det øjeblikkeligt bedre end billigere konkurrenter, at den retfærdiggør sit høje prisniveau. Du får så sandelig ikke noget ringe webcam, tværtimod, men når alt kommer til alt, så skulle du have fået lidt mere.