Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Epson TW-6250

Semi-4K på den helt rigtige måde

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Selvom 4K projektorer normalt koster dyrt, er der faktisk en mindre del, der er til at betale, ikke bare under 10.000 kroner, men under 8.000 kroner. En af disse er Epsons EH-TW6250, som er et ret solidt bud på en entry-level projektor, der stadig byder på 4K, smart TV og 2800 Lumens lysstyrke. Men her skal vi lige slå fast: Det er ikke rigtig 4K. Det er dobbelt 1080p, kaldet 4K Pro-UHD, hvor pixels forskydes således, at det ligner 4K. Det er en slags opskalering, der bruges, og der er altså ikke tale om ægte native 4K.

Selve kabinettet er i solid plast, men med en masse huller til indgange og justeringer. Kønt er det ikke, men det er jo også sjældent, at man ser andet end fronten, og så er det lidt lige meget. Fjernbetjeningerne er bitte små. Jeg savner lidt de store hvide klodser med bagbelysning, men omvendt bruger jeg sjældent andet end tændknappen, så det gør ingen funktionel forskel for mig.

Til gaming klarer den sig faktisk heller ikke værst. Man kan komme ned på lige under 20ms, og den understøtter endda 240Hz - men der er ingen 4K/120Hz understøttelse eller HDR/VRR via konsol. Det svarer nogenlunde til lidt ældre TV og er glimrende til konsolbrug, men ikke ligefrem noget, du vil spille Counter Strike med. Der er 1.6x zoom, dobbelt keystonekorrektion og ikke mindst kantkorrektion via fjernbetjeningen. Det er altså ret lækkert. Projektionsforholdet kunne dog godt blive bedre, og det samme gælder zoom. Der er rigeligt lys til, at den kan stå langt væk, men ikke nok zoom til, at man ikke ender med et alt for stort billede.

Dette er en annonce:
Epson TW-6250

Opsætningen er ganske fin, og der er ret gode muligheder for særlig tilpasning og vinkling, både trapez og individuel. Jeg ville dog gerne have bedre muligheder for at lave og kontrollere horisontal lens shift med fysiske knapper, som man har med det meste andet. Zoom og fokus rettes til med en skyde-knap, og det gør tingene ret lige til. Throw ratio er fornuftig, 1.32:1, men jeg savner endnu mere fleksibilitet. Den er ikke ret stor og vejer ikke ret meget, og er dermed ganske brugbar, hvis man ønsker at opsætte den på en hylde eller et bord.

Android TV virker fint. Eneste problem er, at jeg havde lidt problemer med, at internettet var tabt hver gang, jeg startede den op, men det er muligvis et lokalt problem for mig. Der er også en ekstra USB-port til andre streamingenheder. Og så det faktum, at de forskellige apps ikke er helt enige om, hvorvidt det er en 4K- eller HD-projektor.

Man skal ikke lade sig skræmme af, at prisen officielt står som 10.000 kroner. Den er ikke blevet solgt til den pris i flere år. Faktisk synes 7.400 kroner at være en langt mere retvisende og generel pris. Det afholder dog ikke vis

Dette er en annonce:

se lykkeriddere fra at prøve lykken. For eksempel bør Grafical.dk udskammes for at sælge den på "tilbud" til 14.999 kroner, sat ned fra 18.749 kroner. Den lader vi lige stå et øjeblik og konstaterer, at totalkonkurrence vist ikke helt gør sig gældende på det danske marked for forbrugerelektronik alligevel.

Billedet er 10-bits med HLG- og HDR10-understøttelse, og for mig er det vigtigst, at pæren har 4500 timers levetid, med 7500 timer i sparemodus. Man kan faktisk sagtens nøjes med sidstnævnte, hvis man som jeg har en mørklagt kælder. En ny pære koster i øvrigt under 700 kroner.

Det er et 3LCD-panel med flydende Crystal Shutter og auto-iris. Der bliver godt lunt inde hos lampen, og hvis den ikke står på den rigtige indstilling, larmer den lidt, 35-36 dB, men jeg sidder så langt væk, at jeg ikke personligt lægger mærke til det. Fjernbetjeningen er i øvrigt fin og nem at tilgå. Jeg brugte ikke rigtig højttalerne, og det bør man generelt ikke.

Metoden med at lave pixel shifting for at lave 4K har sine begrænsninger, men også sine fordele. Man kan godt med disc-materiale se, at det ikke er 4K, men det er omvendt også en opgradering fra en ren 1080p projektor.

Jeg mangler måske en HDMI-indgang mere. Der er teknisk set to, men den ene bruges til en Android TV-stick. Men ellers er alt, som man kender det, og har man haft en Epson før, vil man kunne genkende menusystemet. Det er det samme som vi plejer, nu bare med endnu flere indstillinger. Der er godt nok en Cinema-modus også, men jeg har testet i "Natural", da det er den mest farvekorrekte ud af boksen.

Epson TW-6250

Billedkvaliteten for de billigste projektorer plejer aldrig at være noget at råbe hurra for, men så skidt er det dog ikke her. Dog er der et typisk problem for LCD-paneler, som må forventes til dels på billige projektorer, men der findes dog dyrere LCD-baserede projektorer, hvor det er mindre udtalt. Der er ikke rigtig mange muligheder for at indstille sig ud af det, og man tænker lidt om, man har ofret sortniveau og de mørkeste detaljer for at kunne få HDR-certificering. Herudover er der en grund til, at jeg ikke brugte "cinema" eller "vivid"; farverne bliver hurtigt overmættede, uanset hvilke indstillinger jeg ellers brugte. Jeg mener, det var Dynamic Gamma jeg slog fra, hvilket hjalp på sortniveauet.

Til gengæld er lys og lyse scener enormt realistiske for så billig en projektor. HDR-effekten får lov at leve, men jeg må også indrømme, at SD-materiale er det, der bliver gengivet bedst. Billedet er ganske skarpt for prisklassen, og kontrasten er god.

Til prisen kan man ikke forlange det perfekte, men du får en solid projektor, der naturligvis ikke er på ultra-reference niveau, men som vil gøre sig godt i mange hjem, særligt grundet den nemme opsætning og den indbyggede smart-TV-funktion. Men kan man finde lidt flere penge på kistebunden, så laver Epson stadig modeller, der er væsentligt bedre.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold