Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Fiio R7

Den ultimative alt-i-en boks til dine hovedtelefoner, der endda kan fungere som netværksstreamer.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
Fiio R7

Her på Gamereactor er vi langsomt men sikkert begyndt at afsøge muligheder for at bruge ting, der er lidt mindre gaming og lidt mere halv-seriøs hifi, og en af de producenter, der gerne vil levere lidt mere seriøs forbrugerelektronik og særligt ting til dine hovedtelefoner, uden at det koster alt for meget, er Fiio - faktisk er deres priser generelt så lave, at den her R7 trods en pris på 4.999 kroner faktisk er en af deres allerdyreste, kun overgået af deres helt nye R9 topmodel, der koster det dobbelte.

HQ

Men der er en grund til, at den koster lidt. Udover en massiv 5" skærm, så indeholder den en komplet androidbaseret Snapdragon 660 minicomputer og ikke mindst særdeles kraftig forstærkning til dine hovedtelefoner, og selvom at jeg skulle aktivere det kraftigste niveau af forstærkning, så blev den aldrig presset, når jeg lyttede med mine sværtdrevne elektrostathovedtelefoner - noget enhver gamer generelt bør bruge hvis muligt.

Som så mange andre produkter forsøger den at kunne alt og være ekstremt fleksibel, det er også tilfældet her, hvor der er stort set alle de kablede og trådløse tilslutninger, man kan ønske sig. Optis k ind - og udgang, hele to stereo RCA-udgange (det har jeg ikke set før), USB-C tilsutning til computer, hvor den så fungerer som ekstern DAC, wifi, Bluetooth, ekstern lininær strømforsyning hvis det almindelige netstik ikke er nok, coaxial ind og ud, fuldt balanceret XLR udgang er der også til den, der har det rigtigt dyre grej, og så en LAN-indgang også. Hertil kommer DLNA support og indgang til et micro-SD kort.

Dette er en annonce:
Fiio R7

Indmaden er også ganske seriøs, en a Sabre ESS 9068AS DAC, som ofte findes i lidt biligere eksterne hifi DAC's, og to THX AAA788+ hovedtelefonforstærkerdele, en til hver kanal, der kan smide op til 3.6 Watt ud - det er noget, der ligner 4x af hvad man normalt får med billige hovedtelefonforstærkere.

For de mere audiofile er den også ganske interessant, da den understøtter ikke bare MQA-afspilning og DSD-256, DXD-352, men den er fuldt ud Roon Certificeret og kan derigennem bruges som streamingenhed. På den trådløse side understøttes Tidal og Spotify, imens Bluetooth-delen har LDAC, LHDC, og på herlig vis AptX-HD samt Apple Airplay.

Da den har et indbygget Android styresystem og således ikke er begrænset til eksistrerende software, så burde den kunne fungere som en fuldblods wifistreamer, noget der er særdeles interessant, da jeg har fundet ud af, at man også kan købe en fjernbetjening til R7, og når jeg har haft mere tid, skal anmeldelsen nok blive opdateret, for indtil videre har eneste begrænsning i softwaredelen været, at man skal installere via Google Play, og man skal lige vænne sig til, at man ikke bare bruger funktionerne direkte, men at man skal aktivere hver enkelt modus igennem en overliggende menu der - gætter jeg på - så slår alt fra, der ikke skal bruges. Der er ret mange lag i den indbyggede software; sågar fandt jeg også en knap, der upsampler alt til DSD, hvilket utvivlsom er noget, der trækker en hel del ressourcer på CPU-delen.

Dette er en annonce:
Fiio R7

Fronten har to primærknapper, en volumenkontrol og en funktionsvælger; her kan man vælge imellem forforstærkning, hovedtelefonudgang og line-out, altså de to sæt RCA-udgange og XLR-udgangen - men uden mulighed for at styre volumen. Disse kan så kombineres; jeg havde den stående på hovedtelefon+forforstærkerud igennem hele testen, da jeg på den måde kunne bruge Fiio R7 som både forforstærker til mine computerhøjttalere og til mine hovedtelefoner.

Den har et sødt lille cover med, standere og andet, men ganske mærkværdigt så er der både 6.5mm, 3.5mm hovedtelefonstik og sågar et XLR4 stik, der primært bruges til dyrere elektrostatiske hovedtelefoner.

Lyden som ren DAC er ganske neutral, med en minimal bismag af slankhed i mellemtonen, og det samme gør sig gældende i hovedtelefoner og som forforstærker. Det er ikke direkte kold lyd, men en smule slankt, der også fremstår enormt stram og fast. Der er intet i vejen med opløsningen, og særligt hovedtelefondelen har heftig punch i mellemtonen. Det er en fornøjelse til både spil og musik. Meningen med den er naturligvis, at den bruges i samspil med en computer, men jeg vil helt klart se, om den kan bruges til anlægget med lidt ekstra software, således at man slipper for streamer og i mit tilfælde også separat Bluetooth-modtager.

Fiio R7

Man skal dog holde sig for øje, at når man begynder at benytte de mere avancerede funktioner - der er sågar en mobilapp også - så skal man holde tungen lige i munden, for Fiio har fjernet alle sikringsforanstaltninger og lader brugeren pille ved samtlige indstillinger uden begrænsning. Det gør det hele mindre brugervenligt, men også pokkers meget mere fleksibelt. Vil du ændre belysning eller baggrund? Sure - be my guest. Vil du tvinge al musik til at outputtes på en bestemt måde? Det kan du også.

For at hjælpe folk er der også farvetoner bag volumenknappen alt efter, hvilke indstillinger man bruger. Det virker lidt poppet, men det forhindrede mig faktisk i at sprænge trommehinderne ved 120 dB, da jeg byttede rundt på lidt forskellige hovedtelefoner og nogle EIM in-ears, imens at Slayer spillede på fuld hammer - så det er faktisk ikke så dumt.

Kunne de gøre noget bedre? Eneste feature jeg reelt mangler er, at man ikke behøver Roon for at bruge den som netværksstreamer direkte ud af kassen, og så ville det være fedt med Tidal Connect og native support for Quboz, Deezer og andre af de mindre streamingtjenester. Men ellers må jeg sige, at jeg er ret imponeret - også selvom at den ikke er helt billig. Det her er helt klart en af de bedste lydprodukter til PC, jeg har haft afprøvet i meget lang tid.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

1
Fiio R7

Fiio R7

HARDWARE-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

Den ultimative alt-i-en boks til dine hovedtelefoner, der endda kan fungere som netværksstreamer.Indlæser mere indhold