Gamereactor Close White
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
film-anmeldelser

Diary of a Wimpy Kid

Fjerde filmatisering om taberdrengen Greg er mest en cellofan-tynd variation af DRs langt overlegne serie om Max Pinlig.

Facebook
TwitterReddit

Diary of a Wimpy Kid ... ikke just en titel der lyder bekendt på den danske breddegrad, vel? Så lad os først søge tilbage til kilden. Oprindelig var det en illustreret bogserie af Jeff Kinney der høstede ros og anerkendelse for sin satiriske jeg-oplevelse af, at være en kikset præ-teenager med uforstående forældre. Hovedpersonen Greg Heffley er det mellemste barn i en typisk familie under informationsalderen, hvor forældreopdragelse mere og mere handler om begrænset skærmtid og kritiske syn på YouTube. En litterær succes opsnappet af filmbranchen, som indtil videre har kastet fire filmatiseringer af sig, men ikke med samme afkast fra kritikerne. Langt fra faktisk, og uden at have set forgængerne, kan jeg sagten identificere mig med holdningerne.

Det ærgerlige er dog, at historien faktisk har noget oplagt materiale, men slet ikke formår at udnytte det. Her er ellers mange genkendelige, moderne familiekonflikter og eksplosive traumer i en infantil hjerne, men formidlet så ulideligt, tåkrummende kunstigt at filmen stædigt skubber tilskueren fra sig. Oplægget bringer ellers minderne tilbage til Chevy Chase' familierejse til Walley World i Fars Fede Ferie, da Greg og familien skal rejse 47 timer til bedstemor, mens mor har bestemt at turen køres the old school way. Det vil sige ingen mobiler, ingen internet og kun udsigten fra bilruden som selskab. I virkeligheden vil Greg langt hellere til en spilkongres for at møde sin YouTube-helt, som måske kan rense ham fra en dårlig viral-video på nettet, og som dystopisk familie køres turen absolut heller ikke snorlige.

Diary of a Wimpy Kid

Tilsvarende opsætningen fra Fars Fede Ferie gøres der stop undervejs for at udspille komiske sekvenser: Det forudsigelige klamme motel med kakerlakker, Det forudsigelige stop ved en forlystelsespark og de forudsigelige klamheder med computeranimeret bræk, tis, prut og mudder. Men, nutidens roadtrip taber sammenligningen fordi historien er formidlet så over-the-top karikeret, leveret uden snerten af menneskelig oprigtighed, indlevende momenter, komisk elegance eller god casting. Du ved hvordan nostalgiske voksne ofte fortæller at tingene var bedre i gamle dage? Ofte er det faktisk korrekt, hvilken denne film eksemplarisk vidner.

Måske har du ikke tidligere stiftet bekendtskab med Diary of a Wimpy Kid som film-franchise, men trods den sjove titel og oplæggets relevante potentiale, så kan du roligt passere gaden. Dette er teatralske dumheder fra den amerikanske sukkerfabrik, lysår fra det komiske format vi er vant til fra skandinaviske børnemedier. Hvis du endelig vil ind i hjertet på en teenager, så se eller gense DRs forunderlige serie, Max Pinlig. Men, måske burde man tjekke Jeff Kinneys bøger og opleve taberdrengen i sit sande element: På papir.

Diary of a Wimpy Kid

Ekstramateriale:
Hvis du nogensinde når til rulleteksterne, kan du efterfølgende begive dig ned i en håndfuld af forudsigelige og promoverende ekstrafilm. Lidt om filmens tilblivelse, lidt fejlklip og slettede scener og lidt promo-materiale.

03 Gamereactor Danmark
3 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer