Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Football Manager 2013

Football Manager 2013

Alle fodboldnørders yndlingstidsrøver er klar i en ny version, der faktisk tilbyder at stjæle lidt mindre tid end sædvanligt.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Det har kørt på skinner for Liverpool indtil videre i denne sæson. Suárez hamrer mål ind, og Gerrard og Sahin står sammen med Downing for en stor del af de målgivende afleveringer. Unge Shelvey griber chancen nærmest hver gang, han betræder grønsværen, så han skal nok blive fast mand i løbet af de kommende år. Det er dog ikke Brendan Rogers, der står ved roret, men derimod en ung og komplet uerfaren manager. Folk i og omkring klubben udtrykte da også bekymring, da han blev ansat, men i løbet af sin første sæson har han gjort bekymringerne fuldkommen til skamme. Han har nemlig med sin friske tilgang til angrebsbetonet fodbold fået Liverpool til igen for alvor at lege med, hvor det er allersjovest - i toppen af Premier League. For nyligt gik det ud over Chelsea, og selvom man derefter tabte til Manchester United, så var det kun et lille bump på vejen, da man efterfølgende lod det gå ud over Tottenham, der måtte tage hjem til White Hart Lane med et 4-1 nederlag i bagagen. Manager Jonas Damholt har utvivlsomt ramt rigtigt med sine taktiske og transfermæssige overvejelser.

Football Manager 2013

Jeg har efterhånden fået spillet en del timers Football Manager 2013. Spørger man min bedre halvdel, har jeg nok også spillet for meget Football Manager 2013. Så kan det nok lyde som om, at vi har med et spil og en udvikler at gøre, der tilsyneladende er komplet ligeglade med, at vi gamere som regel også har en vis form for liv ved siden af vores virtuelle af slagsen, for Football Manager-serien har det med at levere nogle vanvittigt tidskrævende spiloplevelser. Der er heldigvis visse ændringer i år. Hvis du normalt ikke orker denne type spil på grund af tidsmangel (og derfor allerede nu overvejer at stoppe med at læse anmeldelsen), så vil jeg alligevel råde dig til at læse videre, for Sports Interactive har også tænkt på dig i år.

Dette hensyn kan ses i form af Football Manager Classic-spiltypen, hvor en sæson vil kunne gennemføres på omkring 10 timer. Så tænker mange nok, at der så bliver givet afkald på nærmest samtlige funktioner, der normal kendetegner den fulde version af spillet, men det er heldigvis ikke tilfældet. Der er stadig taktik og transfers at tage sig af, men eksempelvis træning og pressekontakt vil nu blive varetaget af ens assistent. Derudover kan man få resultatet af en kamp med det samme, hvis man ønsker det. Hvor man før var nødt til at have uanede timer til rådighed for at være med i samtlige af klubbens foretagender, så kan man nu stadig nyde Football Manager en time eller halvanden om dagen og stadig gennemspille en sæson på en uges tid.

Dette er en annonce:
Football Manager 2013Football Manager 2013

I bund og grund handler det om, at mange af opgaverne automatisk er uddelegeret til ens stab, i stedet for at man selv sørger for de fleste ting. At uddelegere opgaverne er ikke en ny mulighed i serien, men i FM Classic vil der for spilleren grundlæggende være fokus på transfers og taktik, hvilket er et nyt træk fra Sports Interactives side af.

For spillere, der ikke har oceaner af tid, vil denne spiltype være en kærkommen tilføjelse, da man endelig har mulighed for at nyde et spil Football Manager uden at skulle opgive venner, kæreste og alt andet socialt liv, hvilket vel ellers nærmest har været normen igennem de senere år.

For mit eget vedkommende har jeg dog intet problem med at opgive mit sociale liv for at spille Football Manager, da jeg altid har elsket at fordybe mig i managerspil og have en finger med i så meget som muligt i klubben. Har man det sådan, vil den fulde version utvivlsomt leve op til ens forventninger, og Sports Interactive har da også selv fortalt, at der er 900 nye funktioner i spillet. Jeg har ikke talt efter, men man behøver i hvert fald ikke frygte, at der er blevet slækket på detaljegraden i den fulde manageroplevelse. Tværtimod lader det til, at der er blevet fyldt på med endnu flere features, der uden tvivl vil være med til at gøre spiloplevelsen endnu mere dyb og afhængighedsskabende. Specielt under kampene er der blevet tilføjet flere muligheder for at påvirke spillernes præstation løbende.

Dette er en annonce:
Football Manager 2013

Ens assistent vil gennem hele kampen give små beskeder om, hvordan holdet eller enkelte spillere præsterer, og man kan derefter ændre i taktikken eller totalt ignorere, hvad han siger. Vælger man at foretage ændringer i form af udskiftninger, ændringer af det taktiske oplæg eller ved at råbe til spillerne, hvad de skal gøre anderledes, så kan det nu gøres ved hjælp af en række drop-down-menuer på kampskærmen. På den måde slipper man for at skulle ind i selve taktikvinduet, hvis man bare vil ændre på nogle af de små ting undervejs, hvilket er en rigtig god tilføjelse.

Teamtalks er også blevet mere varierede, selvom valgmuligheder ikke adskiller sig synderligt fra sidste års version. Jeg havde i hvert fald indtrykket af, at mit valg angående de individuelle teamtalks havde mere at skulle have sagt end tidligere. Som nævnt har Suárez bombet mål ind for Liverpool i det længste af mine spil indtil videre, og lige netop Suárez har jeg ofte givet en individuel peptalk lige før kampen eller i halvlegen, hvilket flere gange har resulteret i pragtpræstationer fra hans side af.

Omvendt har jeg også oplevet, at han reagerede voldsomt negativt på nogle af mine instruktioner, hvor han i den ene kamp endte med et direkte rødt kort. Det er naturligvis svært at sige, hvor meget det egentlig spiller ind, men det har under alle omstændigheder fungeret fint i forhold til at skabe en mere udpræget følelse af, at ens handlinger rent faktisk kan have konsekvenser, selvom det måske drejer sig om et mindre aspekt af spillet.

Football Manager 2013

3D-visningen af kampene har også fået et nøk opad og er nu endnu mere detaljeret, hvilket virkelig giver mulighed for at se, hvorvidt ens taktik kommer til sin ret på banen, eller om man skal ændre tingene undervejs i kampene. I tidligere spil har jeg haft for vane udelukkende at bruge kommentarspor i de fleste kampe, men jeg har i dette års version i højere grad gjort brug af 3D-visningen, da jeg føler, at jeg rent faktisk kan se, hvor mit hold trænger til en opsang eller en taktisk ændring. Jeg oplever dog indimellem, at både markspillere og målmænd tager nogle mærkelige beslutninger, hvilket flere gange har resulteret i mål, der ikke just virkede realistiske.

Det er lidt synd, når man nu ellers har fået skruet så god en kampvisning sammen, og selvom det langt fra ødelægger helhedsindtrykket, så er det et irritationsmoment, jeg helst gerne så undgået. Jeg er dog tilbøjelig til at tilgive samtlige mystiske beslutninger, når mine angribere derefter laver et krydsløb, midtbanen sender bolden i dybden til den ene, som slår et hårdt og fladt indlæg til den anden - mål! Den kunstige intelligens er for det meste lige i øjet, men man kan håbe på, at Sports Interactive får rettet nogle af de små fejl med den obligatoriske patch, der som regel rammer spillet på eller lige omkring udgivelsesdagen.

Football Manager 2013

Jeg springer let og elegant henover lydsporet. Sådan er det med Football Manager-spil. Det består af nogle monotont smålarmende tilskuere og et dommerfløjt i ny og næ. Det bidrager ikke på hverken positiv eller negativ vis, da det på ingen måde er et fokuspunkt i spillet, så det får heller ikke lov til at trække ned i den samlede vurdering.

Hvis man hellere vil ligge et sted imellem FM Classic og den fulde oplevelse, så er det også muligt, da man kan uddelegere de fleste opgaver til forskelligt personale. Dette er set i tidligere udgaver, men er blot blevet udbygget, så man kan skræddersy oplevelsen endnu mere, så den passer perfekt til ens præferencer. Som eksempel kan nævnes sportsdirektøren, der vil være i stand til at finde og byde på spillere, der vil passe ind i ens taktik, og han vil også kunne finde nye klubber til spillere på salgslisten, hvis man ikke selv gider bruge tid på at få dem afsat.

Der er dog lidt skår i glæden i forbindelse med de mange nye features. Indimellem er der ganske enkelt for mange af dem. Der er tonsvis af undersider, når man går ind på en spillerprofil, og selvom det er fedt med de mange informationer og detaljer, så bliver det nogle gange for meget af det gode. Mange af skærmene er faktisk så proppet med funktioner, at jeg frygter, at i hvert fald nye spillere kan blive skræmt væk, før de overhovedet når at komme i gang. Man bør dog give de fyldte skærme en chance, da der rent faktisk er en mening med galskaben.

Football Manager 2013

Langt de fleste funktioner og informationer er voldsomt brugbare, når man skal skabe de resultater, der er påkrævet af både fans og bestyrelse. Som eksempel kan nævnes talentspejderrapporten, der har fået en gevaldig designmæssig overhaling, så den nu på trods af de mange informationer fremstår langt mere overskuelig og anvendelig. Træning er også blevet mere overskueligt med et stort overbliksbillede over antal stjerner i de forskellige kategorier, så man på den måde hele tiden kan se, hvor man måske skal hente en ny træner ind. Dette har for mit vedkommende resulteret i, at blandt andet Marcel Desailly og Gerd Müller nu løber rundt på træningsbanerne i Liverpool og udsteder deres ordrer.

Det handler i bund og grund om at give sig selv tid til at gå i dybden med mange af de nye features, når man får fingrene i spillet, da man på den måde får langt den bedste spiloplevelse, og på sigt vil man takke sig selv for den ekstra indsats i starten.

Udover den fulde spiloplevelse og Football Manager Classic er der nu også mulighed for at give sig i kast med en række såkaldte prædefinerede udfordringer i Udfordring-spiltypen. På nuværende tidspunkt drejer det sig om fire udfordringer, der eksempelvis kan dreje sig om at overtage et nedrykningstruet hold halvvejs gennem sæsonen og sørge for, at de undgår at tage turen ned i næste række, eller at vinde sølv med en kerne af unge og "hjemmegroede" spillere. Der vil løbende udkomme flere udfordringer som DLC, så hvis man bliver grebet af denne spiltype, så er der noget at se frem til.

Football Manager 2013

Online multiplayer-spil organiseres nu via Steam, hvilket udover mere stabile netværksspil også giver mulighed for at se tabeller og turneringer, hvor man også kan importere sit hold fra et singleplayer-spil for at konkurrere mod andre spillerstyrede hold. Et godt valg fra udviklerens side, da man tidligere har oplevet nogle ret langsomme online spil. Hvor glat det kommer til at køre, når endnu flere spillere end hidtil kaster sig over online-spillene, det må tiden vise.

På trods af nogle små ridser i lakken i form af en til tider lidt forvirret kunstig intelligens og nogle stopfyldte og lidt uoverskuelige skærmbilleder indimellem, så skal der ikke herske tvivl om, at Football Manager 2013 er det bedste udspil i serien i løbet af de seneste mange år. Implementeringen af Football Manager Classic er intet mindre end genial, da spillet på den måde tilgodeser de spillere, der måske ikke har 4-5 ledige timer om dagen, men derimod serverer kerneoplevelsen i en ny og mere overskuelig indpakning.

Stjernen på holdet er dog den fulde manager-oplevelse, hvor et hidtil uset antal af funktioner giver spilleren mulighed for at have fingrene med i samtlige dele af styringen af et fodboldhold. Det er ganske enkelt imponerende at se, hvor meget indhold, der er med i dette års udgivelse, så du kan lige så godt begynde at forberede dine omgivelser på, at der nu går en rum tid, før de ser dig igen, hvis du kaster dig over denne spiltype.

Football Manager 2013

Men, men, men, nu er det slut med at tale mere om spillet. Liverpool skal i Champions League-finalen, og det er mit ansvar at sørge for, at det kommer til at ske. Jeg skal bare lige finde ud af, om jeg skal bruge mit beskedne transferbudget på en ny makker til Suárez, om jeg skal sælge Glen Johnson til City for 180 millioner kroner, om jeg skal spille 4-4-2 eller 4-1-2-3 i den kommende sæson eller om jeg skal gå på ferie i to måneder og lade mine assistenter klare hele opstartsfasen. Åh, alle de muligheder...

Football Manager 2013
Football Manager 2013
Football Manager 2013
Football Manager 2013
Football Manager 2013
Football Manager 2013
Football Manager 2013
09 Gamereactor Danmark
9 / 10
+
En nærmest absurd mængde indhold, FM Classic-spiltypen, forbedret kampvisning, mulighed for at skræddersy spillet til egne behov, onlinespil via Steam
-
Til tider en lidt forvirret AI, mængden af indhold kan virke uoverskuelig for nye spillere
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

Football Manager 2013Score

Football Manager 2013

ANMELDELSE. Skrevet af Jonas Damholt

Alle fodboldnørders yndlingstidsrøver er klar i en ny version, der faktisk tilbyder at stjæle lidt mindre tid end sædvanligt.Indlæser mere indhold