Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Tado V3+

Magnus har installeret smarte radiatortermostater hjemme i Jyllinge, og har overraskende resultater.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Hvis der er én uomtvistelig sandhed ved introduktionen af smarthome-produkter igennem de sidste par år, så er det at tanken bag dem er at du skal spare tid, og at via en til tider større investering også kan spare kræfter. Tænd dit lys med din stemme, start robotstøvsugeren og lad den klare det hårde arbejde, brug dine nøgler til at finde din smartphone og omvendt.

Tado strækker sig længere end det, for her handler det ikke udelukkende om at gøre det hele smartere, og mindre krævende i en travl hverdag, her handler det om, i princippet om ikke andet, at gøre hjemmet billigere, og at spilde mindre energi.

Store ord; i know, så hvad er Tado? Det er en tysk virksomhed, som laver "smart" termostater. De er så sandelig ikke de første, der introducerer intelligent centralvarme, men som oftest kræver disse et hypermoderne system i forvejen, som så udbygges yderligere med lettere kontrol og styring inde fra eksempelvis stuen.

Dette er en annonce:
Tado V3+

Tado laver i stedet termostater, der erstatter det eksisterende Danfoss-"hoved" du efter al sandsynlighed har derhjemme, hvis dit hjem altså opvarmes med varmeapparater primært. Klik og skru dem af, skru Tado-varianten på, og så er du færdig. Det er i princippet al den installation der er brug for.

Tado-appen er decideret venlig, og det er faktisk ret så overraskende hvor langt disse smarthome-producenter er kommet med deres respektive applikationer bare de seneste år. Ligesom Netgears Orbi-app, Philips' Hue-app og Ecovacs' app (for bare at nævne nogle få), så er brugervenlighed og overskuelighed nu alfa omega, og at de virker med Google Home, Apples HomeKit og Alexa er bare et ekstra es i ærmet.

Selve termostaterne, der hører med i det nye V3+ Starter Kit, er subtilt designet, ja nogle ville måske sige at de ikke er designet overhovedet. De sekvensbaserede LED-lys, der danner tallene der ved et øjekast fortæller dig hvor varmt termostaten registrerer der er, er smarte, men det ville måske have været en god idé, hvis de havde haft et lidt mere bastant look - måske space grey? Spøg til side; lidt identitet i smarthome-grejet ville have været rammende.

Dette er en annonce:

Når det så er sagt, så denne gang så er det nok funktionaliteten, og den potentielle besparelse, der betyder noget. Tado selv siger "op til 31%", og det sker via en række smarte funktioner, der dynamisk hæver eller sænker varmetilførelsen til det enkelte varmeapparat. Først og fremmest er der al den topstyring du forventer - selvom du er udenfor hjemmet kan du altid hive Tado-appen frem, og justere den enkelte termostat i realtid. Det i sig selv sparer jo varme, og penge, medmindre du er en helgen der altid har dine varmeapparater præcist kalibreret efter behov. Nej, det tænkte jeg nok.

Tado V3+

Men Tado skyder med spredehagl her, og står klar med meget, meget mere. Der er skemaplanlægning, hvor du kan aktivere den enkelte termostat på bestemte tidspunkter, og i bestemte tidsrum. Der er Smart Window Detection, der gør at den medfølgende temperaturmåler kan advare dig, hvis der strømmer kold luft ind et sted fra, og der er sågar tilpasning efter dagens vejrprognose.

Jeg har prøvet det hele i forbindelse med denne anmeldelse, og kan i den forbindelse slå fast, at vi faktisk har sparet en hel del på vores varmeregning. Jeg gik tilbage til oktober måned 2020, hvor vi i Danmark havde en middeltemperatur på 10,4 grader, sammenlignet med i år hvor den står til at være cirka 9 grader, men alligevel har oktober måned, målt i m3 naturgas fra vores lejeboligs relativt moderne naturgasfyr, og besparelsen har været på cirka 14% (har jeg fået at vide af min bedre halvdel, der var en del bedre til tallene end jeg) - det er dog med den formodning at vi bruger det samme, cirka, dagligt i løbet af månedens resterende dage, og ikke inviterer til hotbox i Jyllinge for omegnens tågehoveder.

Det er ikke de der 31%, men i forhold til at sæt på fem termostater koster cirka 2300 kroner, så skal der ikke lang tid til før de i brede træk tjener sig selv ind. Vi kiggede i hvert fald hinanden i øjnene herhjemme efter vi, eller Klara, havde udregnet resultatet med det der "det var godt sørens" glimt. Det kan altså noget.

Vi fik desuden hjælp til at ramme det her tale af én anden central feature, som Tado er ret stolte af, og det er Geofencing, og det betyder ganske enkelt at de husstands diverse medlemmer tilføjer deres smartphones til appen, og dermed kan varmen automatisk reguleres alt efter hvor I befinder jer. Når det sidste familiemedlem forlader hjemmet, så skrues varmen ned, hvorefter den så skrues op når appen ser at et medlem er på vej hjem igen.

Det er virkelig smart, men problemet er sådan set bare, at vi ikke rigtig kan se hvilke specifikke features der har hjulpet os med at spare. Vi har haft adskillige "Window Detections", vi har begge justeret varmen fra arbejde, eller fra sommerhus, og vi har haft regulering baseret på vejrprognose slået til. Mulighederne er der dog.

Tado V3+

Men problemet er bare, at mange af de her mulighed er låst bag en abonnementsservice, noget som mange andre producenter også nu gør, såsom Arlo og Google. Auto Assist hedder den, og den står dig i noget der ligner 40 kroner om måneden. Det er ikke bestemte features, der låses bag Auto Assist, men snarere om hvorvidt Tado kan automatisere visse processer, snarere end at kræve at du interagere med din smartphone via en Push-notifikation. Det er dog en ret central fordel, at Tado agerer på egen hånd, så det er lidt meget at skjule det her bag et fast abonnement.

Når det så er sagt, så har det at teste Tado-økosystemet været en sand fryd. Installationen var øjeblikkelig, funktionaliteten har været upåklagelig, og takket være det solide overblik man får fra applikationen, så er der noget for både den mere casual forbruger, og den der virkelig ønsker at dykke ned i dataen.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
Tado V3+

Tado V3+

GADGET-TEKST. Skrevet af Magnus Groth-Andersen

Magnus har installeret smarte radiatortermostater hjemme i Jyllinge, og har overraskende resultater.Indlæser mere indhold