Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Marseille mClassic

Upscaler? Eksternt grafikkort? Det lyder for godt til at være sandt - så vi har kigget nærmere på det.


Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Marseilles mClassic er en videreudvikling af deres mCable der, ikke overraskende, er et kabel tilført lidt sort magi. Hvad er det så? Det er en lidt stor dongle, primært fordi at der er et kæmpe stykke rødt plastik i den ene ende, der gør det svært at få den til at passe ind alle steder, men så er det godt at der medfølger et forlængerkabel. Den skal bruge noget strøm, og igen medfølger der i pakken et passende USB-kabel.

Både forhandlere og Marseille kalder det for et "eksternt grafikkort", et "add-on grafikkort", og "verdens første plug-n-play graphics card" - de har tydeligvis aldrig hørt om en eGPU, den er også ret meget PnP - og har været på markedet i en del år. Vi har i øvrigt anmeldt flere af dem her på Gamereactor igennem årerne.

Marseille mClassic
Dette er en annonce:

Jeg er dog ikke enig i den måde produktet bliver omtalt på - i min verden skal der være en GPU chip af den ene eller anden slags for at det er et grafikkort, hertil er opskalering og efterbehandling af et eksisterende billede ikke nok. Herudover kan den ikke modtage og behandle rå videodata, det skal være gjort på forhånd for at mClassic kan behandle signalet. Jeg ved det, det er i sidste ende semantik alt sammen, men jeg må desværre sige at jeg opfatter produktets beskrivelse som værende fejlagtigt og misvisende. Der foregår ingen former for rendering heller, den kan ikke programmeres eller selvstændigt skabe et nyt output, men er ren efterbehandling af et eksisterende billede.

Så det var lidt brok, men det tjener dog det formål at vi snarere bevæger os ind på en mere retvisende beskrivelse af hvad det egentlig er mClassic kan. Det er en dongle, et mellemled imellem en signalkilde og et panel, som opskalerer og finpudser signalet, så det fremstår mere "clean" på skærmen.

Inde i den lille, men stadig store dongle, sidder firmaets egen VTV-122X chip. Den kan ifølge dem selv levere 4K i 4:4:4, understøtter HDMI 1.4b, og kan modtage, såvel som håndtere og sende, 120fps.

Der sidder en lille, og meget stram knap på siden, meget tæt på udgangen af donglen, og den aktiverer tre modi, slukket, tændt og retro. På godt dansk, opskalering til 1440p/4K og så bevarelse af 4:3-format men med opskalering. Jeg synes dog at markedsføringen omkring 4K-delen er lidt vag, og det bliver insinueret på hjemmesiden at der opskaleres til 4K - og det gør den, men det er i 24fps hvis grundsignalet er 1080p/24fps. 1080p bliver til 1440/60fps, hvis der ikke er tale om en 4K-skærm, og 4K bliver ved med at være 4K. Sub-1080p/120fps bliver så til, ja 1080p/120fps. 4K/60fps er muligt, men kun hvis grundsignalet er 4K/60fås - og så er det med 4:2:0 chroma, og ikke 4:4:4. Det svarer dog stadig til at bruge en PS4 Pro. Der er ingen mulighed for selv at ændre på hvad der sker, men hvis man tvinger sin skærm til et specifikt modus, så kan man nogenlunde selv bestemme resultatet, på samme måde som man ved at tvinge udgangssignalet fra kilden til 1080p/24fps sikrer sig at skærmen, hvis den er 4K, også får et 4K/24fps signal fra din mClassic.

Dette er en annonce:
Marseille mClassic

Det er dog vigtigt at notere sig at HDR ikke længere findes når signalet har været en tur igennem mClassic. Men eftersom at den er rettet imod særligt Switch, der heller ikke har HDR, så giver det god mening. Men det gør desværre også at den mister en del værdi i forhold til hele ideen om at opskalere 1080p-materiale til 4K.

Opsætningen er enkel, og så ikke alligevel. For dit TV har en masse postprocessorering tændt, og det kan være et helvede at få det hele slået fra. Jeg endte med at dobbeltchecke resultaterne på henholdsvis en 1440p- og en 4K-monitor, hvor jeg var sikker på at der ikke var noget sjovt slået til - og så kunne jeg se om skærmene nu var enige i at signalet var opskaleret - og det var de.

Da denne anmeldelse skrives har jeg endnu ikke fået fingrene i en latency tester, men rent subjektivt oplevede jeg ikke forsinkelser. De 120fps, og særligt Anti-Aliasing, hjælper sammen med at tegne alt skarpere op, dog er den forbedrede kontrast noget jeg er knapt så enig i.
Den bliver primært markedsført til Switch-brugere, så det måtte naturligvis afprøves som det primære. Effekten ved BluRay-film på 4K-fjernsyn var der, men ikke i en grad hvor jeg tænker at folk med en rigtig 4K-afspiller, der har den slags indbygget (forhåbentligt), bør overveje at købe en. Har man ikke en afspiller med 4K-opskalering, så er min påstand at de fleste med et nyere TV ikke vil kunne mærke den store forskel, for mit eget vedkommende men en nyere Samsung-skærm var der en forskel, men på fem meters afstand er jeg ikke sikker på at jeg ville kunne se klar forskel i en (hø hø) blindtest.

Marseille mClassic

på Nintendo Switch derimod var der en reel forskel. Hakkede kanter bliver væsentligt mere afrundede, grafikken er langt mere flydende nu hvor det er i 1440p/120fps, farverne var en smule mere naturtro, og opløsningen var klart højere, altså et klart skifte som man rent faktisk kan se - men de udglattede kanter var dog det vigtigste.

Så er det store spørgsmål om den er de 999 kroner værd som den koster. Svaret er; "måske", og måske sågar sandsynligvis nej. Er man hardcore Switch-spiller, eller spiller mange retrospil, så er svaret nok et ja. Det kommer 100% an på det brugsscenarie man har, da folk med meget nye fjernsyn allerede har mulighed for en Game Mode der gør en del af det samme, og så er der hele problematikken med markedsføringen.

Men virker i specifikke scenarier, det gør den altså.

07 Gamereactor Danmark
7 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
Marseille mClassic

Marseille mClassic

GADGET-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

Upscaler? Eksternt grafikkort? Det lyder for godt til at være sandt - så vi har kigget nærmere på det.
Indlæser mere indhold