Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Steelseries Arctis Nova Pro + GameDac

Steelseries har lavet en ny GameDac til deres Nova Pro - og det er de sluppet ret godt fra.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Steelseries har i dag, inklusiv Nova Pro, 30 forskellige produkter i deres Arctis-serie. Det er for meget. Alt for meget. Heldigvis ser det lidt bedre ud med Nova Pro-serien der lige nu findes i forskellige specialudgaver til konsoller, men så ellers kun findes i en kablet og trådløs udgave.

Da Steelseries for år tilbage kom med deres Arctis-serie havde man en kablet topmodel der kom med en fin lille kontrolenhed med indbygget DAC, Den såkaldte GameDac, der også kunne styrer volumen, surround og andre modi. Den kunne en del mere end alle de andre, og der sad en, dengang ret heftig, ESS Sabre 9018 DAC-chip i som også blev brugt i meget HIFI i den bedre ende af skalaen.

Denne gang er det så en nyere version, 9218p-chippen, i en nedskaleret Q40-udgave, for selve grundchippen har væsentligt bedre specifikationer end det Steelseries oplyser, men hatten af for at det som et af meget få firmaer i verden rent faktisk fortæller hvad indmaden er for en størrelse. Jeg har ikke kunne finde oplysninger om denne specifikke udgave noget sted, så et løst bud er at det er en chip der bygger på samme platform, men normalt sælges under et andet navn, og til et andet formål. Men der bydes i hvert fald på 24-bit/96KHz-understøttelse og et signalstøjforhold på 111dB. Havde man implementeret grundchippen fuldt ud havde man kunne få noget der var væsentligt bedre, men jeg tænker at plads og andet måske hindrer det i at fungere, selvom at USB-C forbindelsen kan levere rigeligt med strøm.

Steelseries Arctis Nova Pro + GameDac

Steelseries har heldigvis belsuttet sig for at beholde det meste af det system i den nye Nova Pro-udgave. Jeg skriver bevidst ikke Arctis først, da man i min optik har ændret så meget på både design, software og konstruktion at det ikke giver ret meget mening at kalde det samme produktnavn.

Dette er en annonce:

Prisen for de to produkter er lige nu den samme, 2.099 kroner. Det må forventes at blive ændret snart, for Nova Pro har været på vej nogle år, og er ærlig talt et på alle måder bedre headset.

Enhederne er ikke nærmere specificeret andet end at det er 40 millimeter og det er Hi-Res-certificeret. Det irriterer mig voldsomt at stort set samtlige producenter mener at det er ok ikke at fortælle hvad det er for enheder, hvad materialer er brugt, hvilken type motorsystem er der brugt, og hvordan er det opbygget. Men, in all fairness, så er det ikke mange produkter, udover ukristeligt dyr high-end, der gør det, men det burde være en menneskeret.

Komforten er høj og designet er lækkert, industrielt, dansk, og selv mikrofonen har fået specialdesign. Mange af de bløde linjer synes kraftigt inspireret af Bang & Olufsens H-serie af hovedtelefoner. Det er en lækker hovedtelefon at se på, og det skriger ikke gamer som mange andre produkter.

Mikrofonen er overraskende god, faktisk vil jeg, efter at have lyttet på stemmeprøver fra andre headsets jeg har testet, vove påstanden at vi her har en udtrækkelig mikrofon der rent faktisk er lige så god som en eksternt fastmonteret ditto, og det vil jeg faktisk godt klappe Steelseries på skulderen over. Jeg har desværre ikke meget glæde af den nye AI-støjreduktion de har lavet da jeg sidder i et akustisk optimeret rum, men ideen er utvivlsomt god.

Dette er en annonce:

Brugen af GameDAc er let da den er lavet let vinklet, og modstanden i den centrale knap på drejehjulet er mere mekanisk, giver mere modstand, og designet er bare mere sofistikeret. Det hele er lidt mere tungt, og med en mere lækker fornemmelse end forgængeren, og pixeldensiteten på displayet er også klart sat op. Der er 10-bånds EQ indbygget, men for de fleste handler det nok mere om at skifte indgang, ændre på chatmix-balancen og volumen. Og så er der bare noget premium over et analogt drejehjul. Jeg er faktisk glad for to tilslutninger samtidig, det er klart designet imod at man har et setup med både konsol og PC samme sted, men det er også fint når man har to computere.

Softwaren er Steelseries' egen GG driver kombineret med en dedikeret lydsoftware kaldet Sonar. Den understøtter Tempest Audio til PS5, og for mange PC gamere står den på Microsoft Spatial Sound. Den retningsbestemmer ikke lige så godt som THX Spatial Sound (der dog koster penge), men da jeg ofte kun kører stereo hvis retningsbestemmelse er vigtig, så gør det ikke det store for mig. Jeg er i udgangspunktet enig i at det kan være fornuftigt at mixe et 5.1-lydspor ned til stereo på en måde hvor rumfornemmelsen bibeholdes, men ingen har endnu fundet den helt perfekte måde at gøre det på. Og til min store glæde, så retter Sonars egen surround-format, der sjovt nok også er Spatial Audio, op på det. Det er klart den bedste gratis surround algoritme lige nu, men det er vigtigt at notere sig at det altid afhænger af om der er programmeret understøttelse af surround sound med to kanaler til hovedtelefoner ind i spillet, men med det sagt, så virker det forbløffende godt på alle spil, og vigtigst af alt, så er retningsbestemmelsen virkelig god, og bliver endnu bedre hvis man kombinerer med et af de mange presets der allerede findes til forskellige spil. Alternativt er der gode EQ-muligheder. Man skal dog være opmærksom på at det går ud over bassen da det ofte er bestemte øvre frekvenser man fremhæver i stedet.

Steelseries Arctis Nova Pro + GameDac

Man har til min store irritation fjernet understøttelse af DTS: Headphone X 2.0, som i min optik er en af, hvis ikke det suverænt bedste, surround-format til gaming, desværre skal det implementeres i spillet da det ikke er generisk surround, og understøttes desværre kun af en håndfuld spil. Nå, så var der altså en god grund til at man droppede det, og DTS er berygtet for stygge licensaftaler, så det giver måske meget god mening at man har fjernet denne specifikke feature.

Sonar kan som sagt, til gengæld, ret meget af sig selv, og det virker ikke kun med Steelseries' egne produkter, men med alle. Det er teknisk set i Early Access, men det er gratis.

Nå, men det essentielle der som altid mangler fra mange anmeldelser er lydkvaliteten og den er.. overraskende god. Jeg havde ikke mine forventninger højt hverken uden Sonar eller med, og så en flad frekvenskurve, men Steelseries skal her have ros for at forsøge deres bedste for at lave en lukket hovedtelefon til gaming der stadig ikke pumper bassen. Faktisk vil jeg gå så langt som til at påstå at opløsningen og dynamikken ikke bare er god til tunge maskingeværs-salver og identifikation af modstanderens støvletramp, men rent faktisk er et af meget få gaming-headset der er bare nogenlunde acceptable til musiklytning, og det i sig selv er en høj anprisning.

10 Gamereactor Danmark
10 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold