Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Sony Xperia 1 IV

Sony gør det igen, og leverer en af årets mest kompromisløse telefoner.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Lad os starte med en snydekode; Xperia 1 IV er en Sony-telefon hele vejen igennem. Hvis du kan lide Sonys måde at designe telefoner på, så vil du elske de små raffinerede detaljer, respekten for den bundseriøse forbruger og nogle klassiske præg som de fleste konkurrenter har skåret fra for længe siden. Og når ja, så koster den også en bondegård - det er med andre ord en Sony-telefon.

Lad os starte med "kroppen", og her det meste relativt genkendeligt, men det er sagt med al kærlighed. Først og fremmest må man sige at i et hav af relativt anonyme telefoner, så skiller Xperia-modeller sig fortsat ud med sit høje skærmforhold, så netop her synes manglen på fysisk transformation at være nærmest kærkommen. Der er Gorilla Glass Victus både foran og bagpå, samt et lag der besejrer stort set alle fingeraftryk. Du får stadig IP68-certificering, dobbelt SIM-understøttelse, mildest talt imponerende stereohøjtalere, et hovedtelefonstik, en LED til notifikationer og en dedikeret kameraknap - og alt det til trods vejer den 185 gram, og er perfekt afbalanceret i hånden.

Sony Xperia IV
Dette er en annonce:

Det alene kan være nok, og fremstår old school på den måske bedst tænkelige måde. Og forbedringerne bliver et eller andet sted bare ved med at komme. Det nye 5000mAh batteri formår faktisk at se selv den mest aktive bruger igennem en travl dag, og selvom at den "kun" lader med 30 watt, så er der dog trådløs opladning.

Skærmen fortsætter med at være et absolut højdepunkt her. Vi snakker igen 6.5 tommer i det høje 21:9 skærmforhold, og det her 4K HDR OLED display byder på 120Hz og 240Hz touch sampling, men det er hele 50% mere lysstærkt sammenlignet med sidste års Xperia 1 Mark III, som betyder at den nu kan besejre alle former for direkte sollys. Det er vitterligt et fantastisk display, selvom at 4K måske kan betegnes som værende overkill.

Indvendig er det alt det du forventer, en Snapdragon 8 Gen 1, op til 12GB RAM og op til 512GB plads, som igen kan udvides med et microSD-kort op til 1TB, en feature der efterhånden mangler alle andre steder, inklusiv hos Samsungs Ultra-linje.

Sony Xperia IV
Dette er en annonce:

Det kommer hurtigt til at blive "spec talk" til den helt store guldmedalje, men det er også lidt hvad en Xperia-telefon er, en kollektion af de fineste specifikationer branchen kan tilbyde, og i en indpakning der kaster vitterligt alle features efter forbrugeren uden kompromisser. En Samsung Galaxy S22 Ultra har godt en S-Pen, men tænk over det; hovedtelefonstik, microSD-kort, LED-notifikationslys, 4K display, dobbelte stereohøjtalere - Sony tilbyder det hele. Det hele. Det er en Ultra-telefon på alle måder.

Herhjemme koster det også, for uden abonnement skal du af med noget der ligner 10.000 kroner for en Xperia 1 IV for 256GB og 12GB RAM. Mange amerikanere mener at den her pris er alt for høj, og derovre ankommer den også til cirka $1599, som er en del mere end de tilsvarende $1199 man betaler for en S22 Ultra med samme mængde plads. Herhjemme er det dog en anden historie, for der starter S22 Ultra på omtrent samme pris. Der er ingen af disse telefoner der hverken skuffer, eller er dårlige investeringer for den såkaldte "power user", men prisen synes ikke helt lige så åndssvag.

Det hele afhænger, som altid med en Xperia, af kameraet. Sony fortsætter med at fokusere mindre på post-processering af billederne, en tilgang både Apple, Google og tildels Samsung ellers er dedikeret helt og holdent til, og de vil gerne, igen, "get it right in camera". Vi snakker igen tre centrale sensorer på 12 megapixel hver. Der er en 24 millimeter standard wide med optisk stabilisering, en fantastisk 124 grader 16 millimeter ultra-wide og til sidst en dobbelt linse, der fysisk bevæger sig mellem 85 og 125 millimeter, der giver mellem 3.5 og 5.2 optisk zoom. Der er også en Time of Flight-sensor, der primært justerer bokeh og dybde, samt Zeiss-belægning der bekæmper interne refleksioner i kamerahuset.

Okay, det var mange fancy tal, så lad os bare sige at Xperia 1 IV tager ret gode billeder, og optager glimrende videoer i 4K ved op til 120fps. Ja, de mere professionelle applikationer er stadig nærmest direkte umuligt at navigere rundt i, hvis du ikke i forvejen har eksperimenteret med Sonys DSLR-kameraer, men heldigvis er der nu mindre avancerede versioner både video- og kameraapplikationerne, der virkelig hjælper den mindre engagerede bruger. Der er, lige meget hvad, så uendeligt mange features her, såsom Eye Auto-Focus, Racking Focus i Cinema Pro, Burst Mode - det er nærmest umuligt at gennemgå det hele, men hvis du godt kan lide at rode med indstillinger for at få det perfekte skud, så er Xperia 1 IV igen den perfekte kompagnon.

Sony Xperia IV

Men det er, som altid, på bekostning af den tillid man kan have til at kameraet giver et det skud man gerne vil have uden at man skal rode med indstillingerne først, og pille ved granulære slidere som ISO, lukketid og den slags. Relativt ofte, hvis man kun har et øjeblik eller bare ikke gider, så får man et middelmådigt billede, der ville se en del bedre ud på en Pixel, en iPhone eller sågar en Galaxy, fordi de tre konkurrenter alle bruger software efterfølgende til at gøre arbejdet for en. Ja, om hvorvidt det så er korrekt eller ej er en debat til en anden gang, men ligesom mange andre har klaget over i årevis, så mangler Sony stadig at kunne give forbrugeren både granulære tilpasningsmuligheder og pålidelighed i et hurtigt uengageret scenarie. Det er trods alt ikke altid at man har en tripod med sig rundt.

Når det så er sagt, så er Xperia 1 IV et massivt tigerspring fremad for Sony. De sidste specifikationer er blevet så konkurrencedygtige som forventet, og det kombineres med noget nær nostalgiske features der kun kan komme forbrugeren til gode. Der er ikke engang nogen bloatware. Kameraet mangler stadig den der amatøragtige pålidelighed, men er du hardcore, så vil du hardcore-elske Xperia 1 IV.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold