Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Asus ZenWIFI Pro ET12

Vi har allerede berørt WIFI 6E, og nu kommer den nye standard i en (lidt) mere tilgængelig pakke fra Asus.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Her er tale om et WIFI Mesh-system, hvor der bydes på et væsentligt anderledes design. Der er tale om et semi-moderne såkaldt "monolith"-design, hvor antennerne er integreret i en slags plexiglasplade på toppen. Det er pænt, og ekstremt kompakt i forhold til traditionelle routere. Da det er en del af Asus-familien understøtter det også AI Mesh, og i min testopstilling er det netop for at spare plads og ledninger at jeg har prøvet med dette system i stedet for to forskellige WIFI 6-routere, der var sat sammen med Asus AI Mesh. Det hele er i øvrigt pakket virkeligt lækkert ind, fuldt ud på niveau med en moderne smartphone. Hver enhed er udstyret med dobbelt LAN og to 2.5G-porte, en WAN og en LAN.

Der understøttes naturligvis Wifi 6E - hvilket på godt dansk betyder at kun spritnye enheder og modtagere har mulighed for at bruge syv nye 160MHz-kanaler. Som altid er det dog vigtigt at notere sig at det er 6GHz-kanaler, og derfor vil signalet have mere båndbredde, men dårligere rækkevidde end 5GHz- og særligt 2.4GHz-frekvenser. Der er en del andre ting i det, en anden modulation, væsentligt højere hastigheder såvel som båndbredde, og så alligevel ikke, for WIFI 6 understøtter OFDMA, som splitter kanalerne ind i mindre underkanaler, der ligesom 2.4GHz har mindre båndbredde, men længere rækkevidde. Jeg vil dog vove at påstå at WIFI 6 med 12 samtidige datastrømme næsten er en nødvendighed for en moderne husholdning med mere end to personer. WIFI 6E er netop rettet imod de scenarier hvor der er brug for mange samtidige datastrømme med høj båndbredde, altså 4K streaming og online computerspil på én gang. Både WIFI 6 og WIFI 6E bygger på 802.11ax-standarden, men altså med et ekstra sæt underkanaler.

Asus ZenWIFI Pro ET12

Der loves en masse teoretiske hastigheder, men mange interne forskelle gør sig gældende der har stor indflydelse, jeg bor eksempelvis i en bolig med ret massive betonvægge imellem hvert rum, og imellem etagerne er der et tykt betondæk (gulv) samt isolering, og rummet hvor min primære computer gemmer sig er yderligere afskærmet i forhold til routeren af en meget solid og bærende stenmur.

Prisen er desværre ret heftig, 8000 for et sæt med to. Det er ikke usædvanligt for nye WIFI-standarder at have dyre produkter, så man bør overveje om det er prisen værd. Enhederne er dog ens, så man bør kunne udvide med nye enheder uden problemer. Der går desværre nok nogle år før end at enhederne er nede i samme størrelse som Netgears Orbi-serie eller Googles Nest-system. Vær dog opmærksom på at der findes en ikke 6E-udgave af systemet der hedder XT i stedet for ET.

Dette er en annonce:

Opsætningen er ret enkel, den ene enhed fik kablet net fra routeren i væggen, den anden forbandt trådløst og opsætningen går igennem en enkelt app. Jeg foretrækker personligt at bruge Asus' HTML-baserede backend system, dog bemærkede jeg at det ikke har skiftet fra den aggressive gaming-røde opsætning som mit eget system har, til noget der er mere passende. Jeg har tidligere haft systemer med både Mesh-netværk som dette, og så hulter-til-bulter metoden om man vil, baseret på Asus' eget AI Mesh.system, hvor forskellige produkter kan semi-automatisk sættes op til Mesh netværk, eksempelvis to routere hvor den ene så agerer access-point eller "node" som det hedder i WIFI-land.

Asus ZenWIFI Pro ET12

Resultaterne er ret blandede på godt og ondt. Ældre enheder der ikke understøtter Wifi 6E fik et kraftigt dyk, op til 40% i download hastighed flere rum væk, og jitter skød op fra 1ms til 4ms, og ping gik fra 1-2ms til 8ms. Dette skyldes ganske enkelt at 2.4/5Ghz dækningen ikke er lige så god da antennerne er væsentligt mindre end mit eksisterende system, der til gengæld fylder en del mere. Til gengæld var pakketabet altid 0%.

Derimod så det noget bedre ud med 6E-kompatible enheder, her var downloadhastigheden godt nok stadig hårdt ramt - andet vil være mærkeligt når et trådløst signal skal igennem samlet næsten to meter beton, men jeg fik dog en 288/209 hastighed ud af en 300/300 fiberforbindelse, og der blev sågar en enkelt gang målt 0 jitter og en ping på 1ms under værst tænkelige forhold.

Dette er en annonce:

Så klippestabil forbindelse, og relativt høje hastigheder og støjfri forbindelse - hvis du har WIFI 6E, men de små antenner giver en naturlig begrænsning, til gengæld er den dyr, men er godt nok meget kompakt, og ser virkeligt flot ud. Men puha en pris.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
Asus ZenWIFI Pro ET12

Asus ZenWIFI Pro ET12

GADGET-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

Vi har allerede berørt WIFI 6E, og nu kommer den nye standard i en (lidt) mere tilgængelig pakke fra Asus.Indlæser mere indhold