Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Gigabyte Z690i Aorus Ultra

Gigabyte giver os deres aller bedste, men der mangler stadig lidt hist og her.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Det er ikke mange år siden at fuldblods PC-systemer i mikrostørrelse ikke var meget mere end en skrøne, der uanset hvor imponerende de så ud, nærmest altid smagte at kompromis i sidste ende. 

Med et voksende udbud af flere forskellige ITX-kabinetter der rent faktisk kan købes i de fleste computerbutikker, er satsningen på de dertilhørende ITX-bundkort også blevet mere seriøs, og Gigabyte er et af de firmaer der løbende har forkælet entusiaster med tendens til små computersystemer.

Firmaets nyeste bud på stammen hedder Z690i Auros Ultra, og er som navnet afslører, lavet til Intels Alder Lake-serie (12th Gen) og den kommende efterfølger Raptor Lake, som vil gøre brug af den samme LGA 1700 Socket. 

Som navnet også antyder er der tale om et Z690-motherboard, som er Intels topserie og understøtter alt fra processor-overclocking til fuld båndbredde på PCIe 3, 4 og 5. Den detalje alene gør Gigabytes ITX-satsning til lidt af en afstikker, for markedet bugner ikke ligefrem med Z690-bundkort i ITX-format der understøtter DDR5.


Udbuddet at porte og understøttede standarder er ligeledes imponerende. USB3.2 Gen2x2, 2.5GbE LAN, 6 styks USB porte (fordelt over USB 2.0, 3.2 Gen 1 og Gen 2), WIFI 6 AX, 2 styks M.2. porte og en solid VRM-løsning (10+1+2) med råderum til overclocking.

Gigabyte Z690i Aorus Ultra

Fysisk er det hele solidt skruet sammen, med et design hvor der er blevet kælet for detaljerne og hvor man ikke finder mange åbenlyse forsøg på at forsøge at spare et par kroner. 

Desværre opdager man også at Gigabytes lyst til at innovere er gået lidt for langt, og har resulteret i en løsning som potentielt har virket snedig på papiret, men som i praksis gør det hele besværligt at bruge. 

Lige over PCIe-porten til grafikkortet, finder man således et aftageligt datter-kort der har plads til en af de to M.2. diske, men samtidigt huserer flere af de essentielle porte som Sys_Fan2, USB 2 Hub og EXT_PWR.

Dette er en annonce:At finde plads på et ITX-bundkort vil altid være en udfordring, og man må derfor i første omgang rose Gigabyte for at forsøge sig med en ny løsning. Desværre er hver af de forskellige porte utroligt svære at komme til, hvilket ikke blot skyldes placeringen af den medfølgende køleprofil, men også hænger sammen med at det hele befinder sig lige op af den føromtalte PCIe-port til grafikkortet. Det gør portene til en pinsel at komme til, hvilket er særlig problematisk fordi ITX-systemer ofte kræver at man går ekstra nøjsomt til værks med placeringen af kabler, samt den generelle planlægning af hvordan hver komponent bedst gives plads.


Desværre har Gigabyte også spændt ben for sig selv ved at satse mere på æstetik end funktionalitet. Der er ingen tvivl om at køleprofiler til SSD-diske både ser godt ud og er funktionelle, ligesom at også VRM-afkølingen er kærkommen, men når placeringen af dem går kraftigt ud over hvilke CPU-kølere man kan bruge, udvikler den slags sig til et problem. At der er restriktioner her er forståeligt, men når det decideret er umuligt at bruge nogle af markedets mest populære lav-profil kølere, som er nødvendige i nogle af markedets bedste ITX-kabinetter, udelukker Gigabyte slet og ret at deres Z690 i miniput format er et valg. Gigabyte Z690i Aorus Ultra

Der er ingen vej uden om at Z690i Auros Ultra er et lækkert bundkort rent kvalitativt, med stort set alt hvad man kunne ønske sig af porte, alt sammen lavet i høj kvalitet. Det er bare ærgerligt at enhver der på vej jagt efter et kompromisløst Z690-bundkort i ITX-størrelse, vil skulle fortage så mange krumspring for at få lige netop denne model til at passe med resten af systemet. Dette er en annonce:
07 Gamereactor Danmark
7 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold