Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Q-Acoustics Q7000

Højtalerne er små, men der loves alligevel lyd i sværvægter-klassen. Vi har lyttet til det lækre Q-Acoustics Q7000-system og er imponerende...

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Det smager ofte af kompromis, når man i jagten på stor lyd ender med et sæt små højtalere. Størrelsesbegrænsningerne forårsager ofte et lydbillede som lyder hult, udetaljeret og skingert, fordi det kræver nogle ganske særlige talenter at klemme den fornødne elektronik ned i de små størrelser. Ikke desto mindre er det præcis hvad Q-Acoustics er lykkedes med, når det gælder deres Q7000.

De fem satellithøjtalere er med målene 115x207x160mm ikke de mindste du vil kunne finde til stuen. Det er heller ikke de letteste, og selvom vægten officielt lyder på 1,6kg pr styk, virker de faktisk endnu tungere når man monterer dem. Alligevel er det nærmest umuligt at skjule smilet når man står med højtalerne i hånden, for bygkvaliteten er høj, samtidigt med at der i den grad er kælet for designet.

Med i pakken får man et par hvide stof-handsker, som man bør tage på, inden man griber om de blanke højtaler, da de er ekstremt modtagelige over for fingeraftryk og deslige. Højtalernes fod kan både positioners under (standard) og på ryggen af højtaleren, ved at løsne to umbracoskruer med den medfølgende umbraconøgle, og med udhulinger til skrue-ophæng er der tydeligt tænkt over tingene. Endnu bedre bliver det ved at foden har fået et udhug til ledningen, samtidigt med at de to stik, hvor ledningen påmonteres, er lavet med nogle virkelig lækre kontakter, der gør at de kan klikkes på plads på få sekunder.

Q-Acoustics Q7000 5.1

Satellithøjtalerne springer let og elegant over enhver form for bas-lyd, og lader i stedet den opgave tilfalde den dedikerede subwoofer, der charmerer med den samme flair for detaljer i designet. Hvis man på noget tidspunkt har haft en subwoofer stående i hjemmet, har det med stor sandsynlighed været en af den slags, hvor højtaleren peger ud mod en side af rummet.

Dette er en annonce:

Sådan fungerer det ikke hos Q-Acoustics, og i stedet gemmer højtaleren sig bag en træplade, inde i selve subwooferen. Altså skydes baslyden mod træpladen, før den sendes ud af det gitter som befinder sig hele vejen rundt om subwooferen. Samtidigt sørger et par medfølgende gummiføder også for at holde subwooferen et par centimeter over gulvet, hvilket bevirker at underboen ikke tror et jordskælv er på vej, hver gang du tænder for systemet.

Subwooferen (som har fået navnet 7000S) er uden tvivl en af de mest unikke jeg har set af slagsen, og samtidigt et stilstudie i lækkert design. Naturligvis er udseendet ikke en nødvendighed for alle og betyder meget lidt når det kommer til lyden, men den sorte glinsende kasse med målene 370x510x215, ligner noget fra en science-fiction film, skjuler nydeligt ledningerne og ser kort sagt forbandet lækker ud.

Q-Acoustics Q7000 5.1

Fordi de fem højtalere i sættet er identiske og er tunet til at spille sammen med subwooferen, kræver det meget få indstillinger at få Q7000 til at spille optimalt. På subwooferen findes der et par indstillinger som Sensitivity (hvor fintfølende den skal være i forhold til tænd/sluk), Phase, Crossover og Level, og manualen beskriver fint de forskellige muligheder. Under vores tid med systemet, fulgte vi dog blot de anbefalede indstillinger og lod forstærkeren bestemme resten, hvilket gav et mildest talt imponerende resultat.

Dette er en annonce:

Tordenbrølet fra Mustangens (Boss 302) næsten utæmmelige V8 i Forza Motorsport 4, gav med det samme subwooferen noget at arbejde med, mens højtalerne detaljeret fortalte mig hvilke andre biler jeg var omringet af, samt hvor de befandt sig i forhold til mig. Endnu bedre blev det med Need for Speed: Most Wanted, og at køre gennem en tunnel i en Ford GT gav igen fin mulighed for systemet til at vise dets overskud af detaljer og klarhed, specielt i form af den underlivsrystende ekko-effekt.

På filmfronten valgte jeg at gøre brug af Master and Commander, Saving Private Ryan og The Dark Knight, som alle byder på overdådige surround-mikses. I The Dark Knight var det primært dialogen som imponerende med knasende klarhed, mens man godt kunne have savnet en smule mere kraft i actionscenerne. I Saving Private Ryan føler man sig dog nærmest omringet af krigs-infernoet, der uanset kaosset aldrig resulterede i et rodet lydbillede, men problemløst blev gengivet af de små højtalere.

Den mest imponerende oplevelse var dog Master and Commander, der konstant byder på et miks af musestille scener, dialog og pludseligt voldsom surround-kaos af den fineste slags. Igen var det dynamikken og detaljerne der imponerede ved Q-Acoustics 7000, samtidigt med at subwooferen her også kom til sin fulde ret. At kunne høre hvordan skibets træ bliver flået i stykker af kanonkugler i baghøjtalerne, samtidigt med at dialogen krystalklart sendes ud af fronthøjtalerne, er en imponerende og overbevisende oplevelse fra et system af så fysisk lille en størrelse.

Man kunne frygte at fokusset på surround-lyd ville betyde at Q-Acoustics 7000 snublede, når det gjaldt afspilning af helt almindelig musik, og selvom der ikke er nogen tvivl om hvor systemet gør sig bedst, kan du sagtens glæde dig til at høre din musik gennem de små højtalere.

Q-Acoustics Q7000 5.1

Uanset om du vælger at bruge musik fra Spotify, din mp3-afspiller, CD'er eller fra din samling af FLAC-filer, klarer systemet sig også godt her. Dire Straits' "Brothers in Arms" viser flot hvordan det ikke er noget problem at klare overgangen fra den helt stille, nærmest viskende start til omkvædet hvor både bas, guitar, trommer og Mark Knopflers stemme samles. Hvis man virkelig vil høre sættet fra sin bedste side, gøres det dog med Molokos "Sing it Back" (fra I Am Not a Doctor) hvor kombinationen af Róisín Murphys smukke stemme og den buldrende tromme, både giver plads til flotte detaljer, kontrolleret diskant og råderum nok til at subwooferen virkelig kan imponere med sin skarphed.

Det man kan savne lidt ved Q-Acoustics 7000 er den fylde, man får med større højtalere, hvor lyden får mere luft og derfor har mulighed for at skabe et mere naturligt lydbillede. Uanset hvor imponerende folkene bag sættet har løst opgaven, har det været en hurdle de heller ikke helt har kunnet overvinde. Med højtalere af den her størrelse er det nærmest umuligt at undgå at lyden en gang i mellem bliver en indelukket, og i et fåtal af situationer er det også en lille mangel her.

Jeg har dog ikke noget problem med at kalde Q-Acoustics Q7000 for et decideret imponerende surround-sæt, der ikke vil have noget problem med at spille bukserne af stort set alle andre sæt i samme prisklasse. Her er tale om imponerende lyd i et særdeles lækkert og intelligent design, der vil kunne give en helt ny dimension til dine film og spil, hvis du husker at kombinere det med en god forstærker.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

4
Q-Acoustics Q7000

Q-Acoustics Q7000

GADGET-TEKST. Skrevet af Thomas Blichfeldt

Højtalerne er små, men der loves alligevel lyd i sværvægter-klassen. Vi har lyttet til det lækre Q-Acoustics Q7000-system og er imponerende...Indlæser mere indhold