Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Roccat Ryos MF FX

Anders har kigget nærmere på Roccat's nye tastatur, og er mildest talt begejstret.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

For ca. et halvt år siden havde jeg fornøjelsen af at anmelde Roccats Ryos TKL Pro. Det var et fantastisk mekanisk tastatur, og det fik 9/10. Nu har Roccat opgraderet deres velkendte serie med en omgang RGB-belysning og ny software, kaldet Roccat Swarm. Efter en rum tid med deres seneste skud på stammen, Ryos MK FX kan jeg sige, at de kun har gjort deres allerede solide arbejde endnu bedre. Hamburgensernes første forsøg på at træde ind i farvefesten er med andre ord ganske succesfuld, nøjagtig som det vil forklares herunder.

Roccat Ryos MK FX

Der burde i princippet ikke være stor forskel mellem den gamle "Pro" version af Ryos-serien, og den nye FX, som vi har under test her, bortset fra den opgraderede belysning. Som vi vil se er der dog andet i gære her end en simpel lystilføjelse. Faktisk har Roccat rettet alle de ting, som jeg fandt problematisk for et halvt år siden. Dette vil vi vende tilbage til, men lad os først se hvad det er, som gør disse tastaturer så dejlige at bruge.

For at opsummere hvad der alle dage har gjort disse tastaturer pengene værd: Ryos er en flot, komfortabel serie af tastaturer, som har fantastisk byggekvalitet og eminent skrivefølelse. Derudover har vi at gøre med et overflødighedshorn af makro-taster vha. Roccats EasyShift-funktion, som giver hver knap på tastaturet en ekstra funktion i kombination med det, som normalt er Capslock. Ved hjælp af den medfølgende software kan man tilrettelægge sit tastatur nærmest som det passer én, og bestemme alt fra lys og effekter til hvilke funktioner tasterne har (eller slå EasyShift fra, og have den almindelige Capslock-knap. Har man en Roccat-mus, så er Easyshift-funktionaliteten ikke begrænset til tastaturet, men forlænges derimod til musen. I MK Pro og MK FX er denne skræddersyede oplevelse også hjulpet på vej af fem ekstra makro-knapper i venstre side, som er sparet væk i TKL-versionen, hvor også numpad er fjernet.

Traditionen tro, så er MK FX et vanvittigt stort tastatur. Udover den store håndledsstøtte er tastaturet også tykt, og hæves adskillige centimeter over bordfladen. Dette er muligvis pga. de to processorer der er indbygget samt on-board-hukommelse, så ens opsætning følger med på tværs af PC'er. Selvom alt er holdt i plastik emmer tastaturet af kvalitet. Den flettede ledning, som ingenlunde er skrøbelig på TKL Pro, er her abnormt tyk, derude hvor det næsten virker fjollet. Men kablet splittes også op i tre stik, USB, lyd og mikrofon, så tykkelsen giver mening. De øvrige stik skyldes at man i øvre venstre hjørne af tastaturet kan sætte hovedtelefon og mikrofon til. Selvom jeg ikke selv bruger funktionen er det en fin tilføjelse.

Dette er en annonce:
Roccat Ryos MK FXRoccat Ryos MK FX

I kampens hede kunne man frygte, at tastaturet ville skride, men med de store gummifødder under dette monstrum bør sådanne bekymringer ikke opholde én længe. Switchesne er stadig Cherry MX Brown, som lader til at være standarden med disse tastaturer. De brune switches gør at man har en let klik-lyd, som dog ikke er alt for voldsom. På en eller anden måde føles tasterne en anelse bedre end dem på TKL Pro, men det kan selvfølgelig bare være et tilfælde med de eksemplarer jeg har fået. I hvert fald er det hurtigt, responsivt og dejligt at skrive og spille på, og vi har at gøre med skønt ingeniørarbejde.

Nu til den feature, som undskylder opgraderingen fra Roccats side, og som giver navnet FX mening: lyseffekterne, nu i det fulde farvespektrum. Ved siden af ændre Roccat-modeller, så er dette noget mere klart og attraktivt at se på. Fordi jeg har brugt Logitechs G810 i noget tid, så virker det dog måske ikke så prangende på mig. Dette skyldes, at Logitech som de eneste i markedet for mekaniske tastaturer har deres egne switches, og disse tillader at al lyset sendes ud i selve tasten, og at der stort set ikke lækker noget lys mellem tasterne. På denne måde står tasterne meget klart, mens tastaturet kan virke lidt mere enkelt og stilrent. Her har andre fabrikanter brug for at få det bedste ud af det de har hos Cherry's switches og deres egen opfindsomhed. Her vil jeg mene, at Roccat har gjort det nogenlunde. Til sammenligning med Logitech ligner det nærmest, at tasterne svæver over et hav af mystisk lys, om man så er til den slags eller ej. Det er ikke ligeså subtilt at se på som Logitechs, men tasterne er glimrende lyst op, omend lyset virker noget fladt i dagslys. Om aftenen, derimod, står det ganske skarpt. Man skal dog lige finde en farve, som man bryder sig om, da de almindelige røde, grønne og blå farver er noget uinteressante. Faktisk var cyan og mintgrøn de eneste farver, som jeg rigtig fandt pæne, og disse måtte jeg selv finde i farvehjulet. Så de mere farve-kræsne blandt os skal altså lede lidt for at gøre tastaturet rigtig fedt at se på. Underligt nok, så er lysstyrken generelt ikke så stærk, og man skal faktisk skrue næsten helt op før lyset er fuldkommen skarpt.

Når det kommer til effekter og farver generelt, så MK FX ikke værst, men heller ikke bedst. Tastaturet har en fin timeout-effekt, som simulerer en stjernehimmel, og har man først fundet nogle farver man kan lide, så fungerer det fint. Men ellers så er det ikke specielt imponerende farver eller effekter som tastaturet præsterer. Hvis man for alvor vil blæses væk i denne henseende, så er Logitech et bedre bud.

Dette er en annonce:

Hvad jeg fandt mangelfuldt ved den gamle version af Ryos var at softwaren var kringlet og uappetitlig. Som med alle Roccats drivere, deriblandt også deres mus, så crashede den ofte, og var bare sløv og tung at danse med. For et tastatur som gør så meget ud af customization, så er en ringe driver et stort problem. Det er derfor dejligt at se, at Roccat har i sinde at gøre som Logitech, dvs. samle alle deres drivere i ét lettilgængeligt program, kaldet Swarm. Dette skal være kommandocentralen for al ens Roccat gear, men dette tastatur er dog, så vidt jeg ved, det eneste produkt som endnu bruger programmet. Swarm er et dejligt tiltag, og det fungerer upåklageligt. Det ser godt ud, og kører som smurt. Dette gav mig lyst til at eksperimentere lidt med profiler osv., og jeg fandt ud af, at det faktisk kan fungere ganske godt at lave lidt mere skræddersyede setups. Førhen havde jeg ikke gidet bakse med det, men nu har jeg én profil til Word, browsing etc., og to til spil, med hurtig adgang til forskellige ting. Roccat har ganske praktisk indstillet de tre "thumbster"-taster, som sidder foran mellemrumstasten, til som standard at rykke mellem profiler, og åbne Swarm. Dette gør det ganske let at customize på farten. Her er det farvede lys også praktisk, da man dermed let kan holde styr på hvilken profil der er aktiv, alt efter hvilken farve tastaturet har. Det smarte ved Roccats EasyShift-system er her, at medietaster eksempelvis ikke rigtig mangler, da man f.eks. kan sætte disse "thumbster"-taster til at have den sekundære funktion at være tilbage, pause og frem, mens lydstyrke, mapper, programmer, spilgenveje o.lign. kan styres med de fem M-knapper i venstre side, eller man kan gøre det helt omvendt, hvis man ønsker. Savner man Capslock kan man lade knappen være som den plejer i én profil, mens man kan rode med Roccats funktioner i en anden.

Roccat Ryos MK FX

Alt i alt er jeg ovenud glad for dette tastatur, som dog ikke er billigt. 1500 kr. koster det i de få danske butikker, som har det på lager i skrivende stund. Dette er en høj pris, men man får også så meget kvalitet for pengene, som det næsten er muligt at klemme sammen i et gigantisk tastatur med god RGB-belysning, fantastisk komfort og performance samt uovertrufne customization-muligheder. Den nye farvebelysning er ikke den bedste på markedet, den plads har Logitech i min bog. Heldigvis for Roccat, så er det heller ikke det primære, som et tastatur skal. Deres belysning fungerer fint, og fordi alt andet ved tastaturet er så godt, så fik Roccat overbevist mig igen. De laver simpelthen nogle af de bedste tastaturer på markedet, og har rettet enhver fejl jeg kunne komme på tidligere. For dette fortjener de højeste karakter.

10 Gamereactor Danmark
10 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

3
Roccat Ryos MF FX

Roccat Ryos MF FX

GADGET-TEKST. Skrevet af Anders Fischer

Anders har kigget nærmere på Roccat's nye tastatur, og er mildest talt begejstret.Indlæser mere indhold