Gamereactor Internationalt Dansk / Svenska / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
gadget-tekster

MSI GTX1080TI Gaming

Single GPU i flydende 4K der stadig kan betales.
 Kim anmelder.

  • Tekst: Kim Olsen

Når man tømmer kontoen for at få råd til at spille de nyeste spil med den bedste grafik og den mest flydende oplevelse med et grafikkort fra Nvidia, så forventer man at få det bedste, og det får du med Geforce-seriens topkort, GTX1080ti - medmindre du tømmer kontoen helt og er villig til at bruge over 10.000 på et enkelt grafikkort i form af Nvidias Titan XP-kort.

Til sammenligning koster det specialtilpassede GTX1080TI Gaming X 11G kort "kun" 7.500 kroner, men så får du også et kort der idler omkring 10 dB, og kun ved manipulation kan presses over 36 dB for fuld skrald. Det skal siges at vi stort set aldrig kom over 30 dB ved normal brug.

Men bortset fra et fancy lydløst køledesign i form af Twin Frozr VI- hvad betaler man så for?
Grundplatformen er stadig den samme, det er en Pascal GPU med 11 GB GDDR5X RAM, og 11 GB/ps hukommelseshastighed. Men hvor referencekortet ligger på 1582 clockfrekvens, så er det blot Silentmode på GTX1080Ti, der øger denne til 1657 MHZ i Gaming Mode. Memory Bus kører på 352 bit, og i OC Mode er Memory Clock Speed på særdeles hæderlige 11.1124 Mhz. Der er 3584 Cuda-kerner, og ikke overraskende skal der 2x8 bens PCI-strømstik til for at drive skidtet.

Kortet bruger "kun" 250 watt, hvilket stadig ikke er voldsomt for et top-end kort, men til gengæld skal der en rolig hånd til under monteringen, for kortet vejer 1.2 kg. Men fair nok de er ret meget metal på det. Der er naturligvis fuld SLI, G-Sync og Adaptive Vertical Sync understøttelse samt tre års garanti.

Der er stadig 2x DisplayPort (V. 1.4) og 2x HDMI (V. 2.0) samt et DVI-D Duallink-tilslutning og DirectX 12-understøttelse. Kortet kaldes "VR Ready", men det var Nvidias mellemklassekort fra sidste generation også, og vi har testet langt svagere kort fra Geforce-serien der uden at svede kunne trække VR uden problemer - så det klistermærke kan de vist roligt smide på æsken.

MSI GTX1080TI Gaming

Bagpladen er lavet i solidt metal, og der er også LED'er påmonteret hvis man føler for den slags. Som så meget andet styres det med MSI's Gaming App, men man kan også bare smække kortet i, og så kører det ellers helt af sig selv. I disse moderne tider kan Gaming App'en naturligvis kobles til en ditto smartphone app.

Installationen er ganske ligetil, det er standard PCI Express-montering, så af med det gamle og i med det nye på to minutter. MSI har endda vedlagt en installationsvejledning af de mere humoristiske.

Men tilbage til kølingen, for den har ansvaret for hvorfor man kan køre et så kaftigt grafkkort uden at det larmer for meget eller brænder sammen. Køleløsningen Twin Frozr VI skyldes ikke kun at der bruges to blæsere, men at Torx 2.0-blæservingerne er todelte, og der påstås at give 22% mere luft end traditionelt design. Det har vi ikke en kinamands chance for at måle om er rigtigt, men det holder i hvert fald kortet koldt. Med ganske køligt menes at der ved normalt brug for det meste sjædent var over 50 grader, og selv på maks blev kortet holdt langt under 70 grader. Det skal dog tilføjes at vi "snød", ved at bruge MSI Afterburner til at indstille grafikkortets blæsere efter egen præference, for ellers er blæserne helt døde indtil kortet rammer 60 grader, hvorefter at blæserne ellers bare kører på.

Selve køleoverfladen består af små ribber hele vejen igennem som man kender det fra en bil, og man har på den måde forsøgt at maksimere køleoverfladen. Selve den termiske overførsel udføres via 8 mm kobberrør der leder fra den nikkelbelagte kobberflade der er monteret på selve GPU chippen.

Vi har tidligere haft kraftfulde maskiner med et enkelt GTX 1080, der ikke kunne køre 4K på +60 FPS, så spørgsmålet er nu, er det nye fartmonster i stand til det? Det korte svar er ja.

Vi starter med sammenligningsdata fra 3D Benchmark-programmet, her på et GTX1070, også i MSI's Gaming X-serie:

MSI GTX1080TI Gaming

3D Mark - testens målgruppe i parentes:
Sky Diver:26290 (Tetris- og Minecraft-maskiner)
Fire Strike: 13205 (Fornuftig middel PC)
Fire Strike Extreme: 7557 (Highend)
Fire Strike Ultra: 4242 (4K Gaming)
Time SpyS: 5396 (Nyeste spil på de højeste indstillinger)

MSI GTX1080TI Gaming

Og så til scoren for 1080TI:
Sky Diver:27775
Fire Strike: 16718 (7% under 4K Gaming PC)
FSE: 11278 (ca. 10% over 4K Gaming PC)
FU: 6560 (4k pc er 5552, ca. 16% over 4K Gaming PC)
TS: 7771 (ca. 15% over 4K Gaming PC)

Og det interessante her er at en mere brutal opgave udarter sig til en bedre score, kortet yder reelt set bedre jo sværere en opgave man giver det.

Men nok om målinger og benchmark-programmer, det vigtige er real-life performance.

FPS målinger:
The Division
High: 151.5 (GTX 1080 118.3 på maskine med kraftigere CPU)
Ultra: 130,3 (GTX 1080 93,4 på maskine med kraftigere CPU)

Et hop på 33/37 FPS blot ved at gå fra et almindeligt GTX1080-kort er ekstremt meget, og langt mere end vi havde forventet.

Total War: Warhammer ligger på 128,2 på Ultra, mens at et almindeligt GTX1080 ligger på 124.1 - med en kraftigere CPU. Det skyldes til dels at Warhammer er et meget krævende spil i forvejen, men det skal tiljøjes at det er vores erfaring at det er svært så snart at der skal presses mere end 100 FPS ud af spillet generelt. Vi har tidligere testet Total War: Warhammer med en SLI-konfiguration på 2xGTX1080, og selv her kom man "kun" op på 137.1 FPS, altså cirka 7 FPS mere end et enkelt GTX1080TI. Om det siger mest om Total War-seriens manglendel optimering, eller de hestekræfter der er i et enkelt GTX1080TI er op til den enkelte.

For dem der har lidt ældre referencer, så er tallene for Middle-earth: Shadow of Mordor:

Max: 295.02
Average 166.71

Ganske imponerende.

Men tilbage til 4K. Benchmark-programmet siger en ting, men noget andet er virkeligheden. Vi har tidligere testet med 2xGTX1080 der kun opnåede 57 FPS i 4K gengivelsen af the Division på Ultra, men i den sammenligning skal det dog siges at SLI optimeringen på de enkelte spil er... varierende.

Men lad os hoppe direkte til tallene for 4K gengivelse (og ja, det ser fantastisk ud, uanset FPS tal)

Total War: Warhammer:
High: 90,3
Ultra: 71,0

Meget overraskende kommer vi uden problemer over den magiske grænse på 60 FPS, og det kan stadig trækkes uden at kortet lyder som en turbine.

The Division:
High: 68,1
Ultra: 58,1

Kan man "nøjes" med High settings, eller bare tilpasse spillet lidt, så kan man uden problemer kommer over 60 FPS grænsen, men Ultra settings i 4K er stadig en barrier der er svær at nå - måske en frisk overlcoker kan lave en setting der holder kortet stabilt og stadig krydser de 60 FPS - det burde ikke være svært, det havde vi desværre ikke tid til at lege med, men vi opdatere anmeldelsen hvis vi kommer der til.

MSI GTX1080TI Gaming

144 Hz gaming er det nye sort, og det er der en grund til. Personligt vil jeg klart foretrække en lavere opløsning end 4K og så få 144Hz opdateringshastighed (eller bare noget der er væsentligt højere end 60Hz. Billederne får en helt ny dimension af naturlighed og flydende gengivelse, men pas på, det er vanedannende:

Total War: Warhammer
Ultra: 73,1
High 96,6

Igen krydses den magiske 60 FPS grænse nemt, men det er også tankevækkende at det er stort set lige så krævende at kører i 144Hz som det er at hæve opløsningen til 4K.

The Division
High 153,4
Ultra 129,3

The Division er mærkværdigvis væsentligt mere og bedre optimeret, og det afspejler tallene også.

Hvis vi kan abstrehere fra at 4K gaming langt hen af vejen kommer ned til spillets optimering, så står en ting klart, GTX1080TI er det åbenlyse valg når den står på single-GPU, og midlerne ikke er ubegrænsede.

Det er ikke billigt, men det er nu realistisk at få flydende 4K gaming, og det er uden at få tinitus.

Vi kvitterer med et afkølet og næsten lydløst 10/10, og så vil vi ellers bare gerne have lov til at spille noget mere i 144 Hz på Ultra, for det er fantastisk.

10 Gamereactor Danmark
10 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer