Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Xbox One X

Så er dagen endelig oprundet. Vi kan fortæller jer præcis hvad vi synes om Microsofts kraftfulde konsol.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ
HQ

Microsoft er bagud, og det har de været fra starten af. Ja, det er lidt af en udtalelse af lægge ud med, men det er så sandelig lettere at begynde med den hårde sandhed, for så derefter at skitsere firmaets langsomme men overraskende rejse fra den forfærdelige Xbox One-afsløring og den efterfølgende fyring af Don Mattrick, igennem Phil Spencers hyring som overhovedet og udgivelsen af Xbox One S, til fokusset på spil fremfor bureaukrati og lanceringen af Xbox Game Pass, Play Anywhere-initiativet og Mixer - der er så sandelig sket meget, og selvom Xbox-brandet i sandhed blev skadet i processen, er firmaet kommet et langt stykke af vejen til spilentusiasternes gunst. Faktisk er det Microsoft vi er kommet fra, til dem der lancerer en ny maskine nu milevidt fra hinanden, og dette reflekteres i det vi skal snakke om i dag.

For i dag handler det om Xbox One X, en maskine der lander i handlen på tirsdag, og som har til formål at reetablere Microsofts position som dedikeret gaming-platform for kendere, for entusiaster, for dem der elsker og lever for at spille spil. Den dyr, den er kraftfuld, den er kompleks, og den er parat til at tage tigerspringet ind i den næste generation, hvor PlayStation 4 Pro kun tog det lille skridt. Vi her på Gamereactor har leget lidt med konsollen i løbet af de sidste par dage, og er nu parat til at fortælle jer om hvorvidt satsningen er lykkedes, om hvorvidt konsollen kan finde sin rette hylde ind imellem de dyrere gaming-computere, og den billigere Xbox One S.

Er du klar? Så lad os gå i gang.

Microsoft havde allerede banet vejen for at kunne forbedre deres image overfor spilentusiasterne tilbage i 2016. Gears of War 4 tog sig glimerende ud, Scalebound var på daværende tidspunkt stadig en titel fans kunne se frem til og Xbox One S-konsollen var både smuk, slank og havde en intern strømforsyning. På mange måder var det en tilfredsstillende konference på egen hånd, men som lyset blændede op, og Phil Spencer indtog scenen, tænkte de fleste at nu måtte showet da være slut. Men Microsoft havde gemt det bedste til sidst, og Spencer afslørede i stedet firmaets planer for fremtiden - Project Scorpio, en konsol så kraftfuld, at den praktisk talt vi blæse konkurrenterne bagover, og give udviklerne mulighed for at skabe grafik af en hidtil uset kvalitet på konsolmarkedet. Afsløringen var vag, men ambitionsniveauet var højt.

Dette er en annonce:
Xbox One X
Xbox One XXbox One X

Et helt år skulle der gå, med få reelle annonceringer, udover den imponerende specifikationsliste, der inkluderer en CPU med otte kerne på 2.3GHz, 12GB GDDR5 RAM, og det 6 teraflops at lege med. Det stod klart at maskinen var noget ganske andet end Microsoft, eller Sony for den sags skyld, havde bygget før - Microsoft skød efter guldet, og drømte stort. Og dette tager os direkte til sommerens E3-messe, som Microsoft tidligere havde afsløret skulle være konsollens store formelle afsløring. De sparkede konferencen i gang med at afsløre navnet, Xbox One X, og at konsollen ikke bare var deres kraftigste konsol til dato, men også den slankeste. Når ja, og så koster den lige $499, altså en betragtelig del mere end konkurrenternes maskiner. Afsløringen sad dog lige i skabet, og nu er brikkerne placeret på skakbrættet op til den travle juleperiode, så hvordan gebærder Xbox One X sig egentlig? Er det fremtiden?

Der hersker stor debat om hvorvidt en konsol skal være pæn eller ej, om hvorvidt producenterne gerne må smide æstetikken ud ad vinduet, hvis det betyder flere eller bedre funktioner. Dog ville vi argumentere for, at præcis ligesom al anden forbrugselektronik, er de maskiner der spiller en afgørende rolle i vores daglige gøren og laden nødt til at have en æstetisk sans, at have design. Heldigvis er Xbox One X ikke bare den kraftigste konsol Microsoft nogensinde har lavet, det er også den mindste, og dette slanke, anonyme design gør at konsollen ser præcis lige så dyr ud som den er. Selve konceptet tages tydeligvis fra Xbox One S, og det gør ikke noget for os, da Microsofts slanke, hvide konsol er blandt de flotteste i mands minde. Der er få forskelle; eksempelvis er udluftningen i toppen skiftet ud med væskekøling via et såkaldt "vapor chamber", så derfor er lufthullerne allokeret til siderne. Desuden har Microsoft valgt at gå med en sort farve, der naturligvis hjælper maskinen med at skille sig ud fra den mindre kraftfulde og billigere Xbox One S, men farven er desuden med til at forstærke ideen om, at denne maskine ikke behøver at gøre meget visuelt væsen af sig. Man kan ikke andet end at respektere konceptet - at levere en utrolig kraftfuld, men også slank og anonym konsol, der ikke gør anden væsen af sig end blidt at minde dig om, at den kan klare samtlige opgaver du kaster efter den.

Dette er en annonce:

Skal man inden under huden på det flotte eksteriør finder man den imponerende indmad, der tilsammen producerer de imponerende, skelsættende 6 teraflops. Dette udtryk er som udgangspunkt bare en lettere måde hvorpå en hardware-producent kan forklare en softwareudvikler præcis hvor mange hestekræfter de har at lege med. Samtidig er netop dette tal kommet til at spille en afgørende rolle i Microsofts marketingsstrategi, og med god grund. Det er meget let at fortælle at konsollen har en CPU på otte kerne der producerer 2.3GHz, 12GB GDDR5 RAM og en GPU på 40 enheder der kører ved 1172MHz, men for de fleste, deriblandt dem der skulle være interesserede i at investere i en Xbox One X, så er tallene svære at kombinere, at forstå. I stedet er det en del lettere at fortælle, at den originale Xbox One havde bare 1.31 teraflops, og at en PlayStation 4 Pro kan præstere 4.2 teraflops. Dermed begynder det at give god mening at Microsoft påstår at konsollen er 40% kraftigere end anden hardware på markedet.

Og kraftfuld det må man sige at konsollen er, men her løber vi med hovedet først imod det aller første problem som Xbox One X skal døje med, og det er præcis det samme problem som PlayStation 4 Pro kæmper med - det er udelukkende udviklerne der kan afgøre præcis hvor stor en visuel forskel de ekstra hestekræfter kommer til at gøre. Ja, præcis ligesom med Sonys konsol er det dedikerede opdateringer der skal til før et spil optimeres til Xbox One X, men alt tyder heldigvis på, at udviklerne så sandelig står bag Microsofts konsol, og nye som ældre titler har allerede planlagte opdateringer i støbeskeen. I testeperioden valgte vi frem for alt at fokusere på Microsofts egne titler, hovedsageligt Forza Motorsport 7 og Gears of War 4, der begge afvikles i 4K med 60fps, derigennem demonstrere Microsofts argument om at Xbox One X er den eneste konsol der kan levere "true 4K". Og for dig der ikke mener at forskellen er mærkbar ved at rejse fra 1080p til spil der afvikles i 4K på en Xbox One X, ja du har en overraskelse i vente. Begge spil leverede farverig, knivskarp og silkeblød grafik til den helt store guldmedalje, og det hele skete med meget, meget få fald i billedehastigheden. Det lyder måske en kende dramatisk, men man kan næsten mærke at konsollen bare har flere kræfter at give af når den afvikler et spil, selvom det ikke lyder plausibelt.

Denne følelse kommer også som resultat af den nye køleløsning, som er et "vapor chamber". Det er en afart af væskekøling, hvor kammeret kommer af med varmen ved konstant at fordampe væske, for så at blive til væske igen, altså en form for konvektionskøling, hvor væskens skiftende tilstande er med til at afgive varmen. Det er en løsning der førhen er blevet benyttet til at køle servere og grafikkort, men det er ganske effektivt, og vigtigst af alt er det med til at give en mere stille konsoloplevelse. Ejer du enten en PlayStation 4 eller sågar en PlayStation 4 Pro, så ved du hvad vi mener.

Imellem hardwaren og spillene finder vi brugerfladen, og her støder vi for første gang på et af de initiativer der tager direkte fra Xbox One S. Ja, brugerfladen er identisk konsollerne imellem, og tænker man over det, så er det nu ikke så mærkværdigt igen, men vi havde nu alligevel håbet, at der var en håndgribelig softwaremæssig forskel, der kunne minde en glad forbruger om at man spiller på en X, selvom konsollen ikke visuelt er i syne. Denne anmelder er nu ikke synderligt glad for Xbox-brugerfladen i sit nuværende format, selvom det så sandelig er blevet bedre med årene. Der er bare for meget information på startskærmen om ting og sager man er ligeglad med, og der er stadig lidt for langt til ens spilbibliotek. Når det så er sagt er det funktionelt, og genkendeligt for dem der bare opgraderer fra en allerede eksisterende Xbox-platform.

Xbox One X
Xbox One XXbox One X

Det hele tegner ret godt, og så sandelig er der ikke noget på hardware-siden af Xbox One X der ikke lader til at være ganske fintunet til at give en spilentusiast den bedste oplevelse man kan forestille sig. Der er ingen gimmicks, der er intet der får lov til at komme imellem dig og den optimale spiloplevelse, og i en verden fyldt med motion control, voice control, Kinect, viftende Joy-Cons, AR og VR, så er det egentlig forfriskende at så puritansk et produkt, med sådan en "ren" vision. Sandheden er, at til trods for at indmaden er pakket til bristepunktet med kraftfulde komponenter, så er konsollen ganske simpel, både i design og i koncept.

Her på falderebet er den eneste anke, at med 4K-revolutionen så stiger filstørrelserne markant, og selv med en harddisk på 1TB, så bliver den lynhurtigt fyldt når Gears of War 4 eksempelvis fylder over 100GB, hvor Forza Motorsport 7 kører lige i hælene med næsten 90GB. Præcis hvordan Microsoft skulle kunne komprimere filstørrelserne vides ikke, men sådanne nogle størrelser vi har med at gøre er både besværligt at downloade, og det er derudover ret umuligt at have over 10 store spil liggende parat ad gangen.

Dog står det ganske klart, at Xbox One X så sandelig formår at opfylde det ambitiøse løfte Microsoft kunne berette om for halvandet år siden ved E3 2016, at de ønskede at lave den kraftigste konsol nogensinde med hjælp fra udviklere fra hele verden. Produktet taler sit tydelige sprog, og det er fabelagtigt at have med at gøre.

HQ
09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

Xbox One X

Xbox One X

GADGET-TEKST. Skrevet af Magnus Groth-Andersen

Så er dagen endelig oprundet. Vi kan fortæller jer præcis hvad vi synes om Microsofts kraftfulde konsol.Indlæser mere indhold