Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Acer Predator X27

Vi tester den vilde Acer Predator X27 - skærmen der er så hardcore, at du skal have nyt grafikkort.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Hvis vi starter med æstetikken, så er skærmen langt mere subtil end forventet - medmindre at man vælger at montere den medfølgende afskærmning, men det var der i vores tilfælde ikke brug for.

Standeren er i metal, og den er både solid og ganske tung. Det integrerede bærehåndtag er ikke bare en smart finesse, men en nødvendighed. Der er de justeringer man forventer, og selvom at skærmen betjenes med et lille joystick bagpå, så har man meget klogeligt valgt at placere sluk-knappen lidt fra de andre, en lille men velgennemtænkt detalje. Drejefunktionen foregår via en sammenkobling der sidder på en transformer, der er altså byggekvalitet for de mange penge den koster. Skærmkanten er ikke ligefrem tynd, men stadig inden for rammerne af det acceptable.

Det er stadig således at skærmen kan monteres på væggen med VESA-beslag - men da USB-udgangen og to af de fire USB 3.0-indgange sidder direkte bagpå, så må jeg stille mig tvivlende overfor om disse så kan bruges, vi havde desværre ikke et vægbeslag vi kunne teste med.

Acer Predator X27

Og så til det essentielle, displayet. 27" 4K IPS med op til 1000 NITS lysstyrke (600 NITS i udgangspunktet), det er nok til at smelte dit ansigt når man sidder relativt tæt på skærmen, og gør også at HDR betegnelsen rent faktisk har sin berettigelse.

Dette er en annonce:

Herudover er der 384 underlyszoner på skærmen - bare lige for at understrege hvor voldsom skærmen er. Dette er kombineret med Quantum Dot for at sikre bedst mulig kontrast og farvegengivelse - fuldt ud som et fjernsyn til stuen. Og i samme prisklasse.

Opdateringshastigheden er på 144Hz, det er dejligt at se dette kombineret med 4K, HDR og G-Sync og selvom at responstiden er "hele" 4ms, så betyder det i praksis ikke noget.

Selve panelet er et helt "standard" LED belyst IPS, men dog med 10-bit farvedybde - igen lever man rent faktisk op til HDR10-specifikationerne i stedet for at nøjes med et 8-bit panel. Det har nok kostet lidt ekstra, men farverne er altså også bedre. Vær dog opmærksom på at både Windows og visse programmer kræver at man manuelt slår HDR til, men det kan man nu ikke klandre Acer for. Vær opmærksom på at helt nye HDR-kompatible spil som Far Cry 5 og Shadow of the Tomb Raider giver din framerate alvorlige slag - og det bliver næppe bedre når Ray Tracing bliver mere eller mindre permanent i løbet af det næste års tid. Der er også lidt HDR-fejl på den konto, og det lader til at være en Windows-ting, så herfra må rådet være enten at spille uden HDR, eller vænne sig til at nulstille monitoren en gang imellem, der er desværre ikke noget nyt om hvornår at Microsoft løser problemet.

Acer Predator X27
Dette er en annonce:

Normalt betyder G-Sync at en skærm bliver væsentligt dyrere, faktisk er licensen for dette alene omkring 3000 kroner - men da X27 er så dyr som den er i forvejen, så har det en væsentligt mindre betydning for den samlede pris end ellers, eller sagt på en anden måde, det havde været næsten skandaløst hvis der i en skærm til over 20.0000 kroner ikke har G-Sync.

Farvespektret er fuldt dækket, der er ikke bare fuld sRGB-dækning, men 99% fuldt RGB-dækning - og det kan ses.

Der er naturligvis et hav af indstillinger, inklusiv justering af sortniveau og ikke mindst OSD, også med sigtekorn. Joystick kombineret med knapper er ikke optimalt, men det fungerer. Min eneste anke er at der ikke er USB-C, med sådan en kunne man nemlig via Thunderbolt 3-brugerfladen have omgået de databåndbreddebegrænsninger vi løb ind i.

Og hvad mener jeg med begrænsninger i båndbredden? Jo, X27 er avanceret, faktisk så avanceret og krævende, at det er en skærm der måske reelt først skulle have ramt markedet om et år.

Den er fra starten indstillet til 120Hz, man skal altså ind manuelt og overclocke skærmen til 144Hz (Det skal man også med HDR)- men det er der en grund til, for den kan faktisk ikke køre 144Hz som standard - der skal fuskes med indstillingerne, og vi måtte ændre farvegengivelsen fra Adobe 4:4:4 til 4:2:2. Grunden er simpel - der er ikke nok båndbredde i Displayport-standarden. Du læste rigtigt, skærmen trækker så meget data at den makser Displayport-standarden ud - og der er lige nu ingen der forventer at der kommer en opdatering af denne før engang i midten af næste år.

Acer Predator X27

Gør det så en forskel når Chroma (farve) subsampling går fra fuldt signal til halv sample rate horisontalt? Ja og nej. Hvis man ved at der er sket en kompression af farverne, og har en god ide om hvad man kigger efter, så vil man kunne se en forskel, men det er også mit postulat at det ikke vil betyde noget for potentielle købere, da man med ekstremt stor sandsynlighed vil opnå en markant forbedring af billedekvaliteten, der gør at man aldrig vil ligge mærke til det alligevel.

Det giver dog også et indtryk af hvad denne skærm kræver af hardware. 10-bit IPS 4K HDR G-Sync 144Hz panel er ikke bare fancy marketing, det er også den sikre død for dit grafikkort. Vi prøvede i starten for sjov at lade forskellige bærbare med GTX 1070-kort bruge skærmen, og det havde de det ikke optimalt med, vi måtte op i GTX 1080/ti/RTX 2080 for at få det til at fungere godt. Man må antage at det også er dette niveau af grafikkort, måske i SLI, som potentielle købere i forvejen bevæger sig i.

Men så har man også alt, lige fra sortniveau, og ikke mindst fantastisk gråkontrast, ekstremt hurtigt og meget flydende billede i fuld 4K, og så skal man ej forglemme den stærke men stadig naturlige farvegengivelse, der både i spil og film var suveræn - så længe du spiller en nyere titel, der kan gå 4K Native, og har farvepaletten til at understøtte det.

Acer Predator X27

Så konklusionen er klar. Det er ud over enhver tvivl den bedste skærm jeg nogensinde har prøvet - men en pris på over 20.000 kan ikke forsvares på nogen måde, heller ikke selvom at den utvivlsomt er svinedyr at lave.

Vi venter pænt til at de piller et par funktioner ud og sender en "skrabet" udgave på markedet til en forhåbentligt væsentligt lavere pris. Det synes åbenlyst at droppe HDR når der er relativt få titler der understøtter det, og Windows tilsyneladende heller ikke er klar endnu - prisen for sådan en skærm kommer dog næppe under 10.000,- desværre.

Karakteren synes måske mærkelig, men prisen er det eneste der reelt set trækker ned, og den redaktionelle håndbog foreskriver at en faktor kun kan trække en karakter ned, så vi ender på et 9-tal, også selvom at ydelsen går til 11.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
Acer Predator X27

Acer Predator X27

GADGET-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

Vi tester den vilde Acer Predator X27 - skærmen der er så hardcore, at du skal have nyt grafikkort.Indlæser mere indhold