Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

iMac (2019)

Det er ikke alle Apples produkter der er et direkte slam dunk, men det er den nye iMac så sandelig.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Der var engang hvor stort set samtlige Apple-produkter var uden banemand på designfronten. En MacBook var bare så meget mere æstetisk behagende end din gennemsnitlige HP-bærbar, og en iPod var bare en helt særlig visuel størrelse sammenlignet med en Zune. De var foran med flere længder, og havde allerede for 10 år siden en slags designsynergi der var primus motor bag den succes virksomheden har i dag. Siden dengang har branchen dog ændret sig, og markant også. I dag er en Samsung Galaxy S10 Plus en smuk telefon, en Microsoft Surface Laptop 2 er smuk at betragte og en Google Pixel Slate er en ret så flot tablet. Konkurrenterne har indhentet, nu er stort set al dyr forbrugerelektronik visuelt prangende.

Der findes dog stadig ét produkt som Apple laver, der bare fortsat er adskillige længder foran de andre, som stadig sidder tungt på tronen. Vi taler naturligvis om iMac, og netop denne produktserie er for nylig blevet opdateret, og lad os bare sige at ændringerne så sandelig vil behage dem der bruger computeren til produktionsmæssigt heftige opgaver.

Lad os dog først og fremmest starte med udseendet. Hele enheden er udført i aluminium, og her taler vi både om skærmen og den fastmonterede stander, og selvom den godt nok vejer over 13kg, så er den slank, som i rigtig slank. Den er bare 20.3cm tyk i midten, og ud imod skærmkanten er vi nede i millimeterne. Det er et under at der lige inde under dette papirstynde skrog kan være så kraftige komponenter, men Apple har formået at gøre det, og resultatet er netop en enhed der simpelthen bare mopper gulvet med de tætteste konkurrenter, dog har vi endnu ikke kunne teste en Microsoft Surface Studio 2.

iMac (2019)
iMac (2019)
Dette er en annonce:
iMac (2019)

I forhold til porte overrasker Apple endnu en gang positivt ved at inkludere et hovedtelefonstik, fire USB 3-porte, to Thunderbolt 3-porte og Gigabit Ethernet. Dog er det ikke 10GB Ethernet, som ellers er en mulighed i Mac Mini, og det er både en mærkværdig og begrædelig beslutning at undlade det, da det netop kan være afgørende for moderne design- og produktionsvirksomheder, der netop skal bruge den ekstra båndbredde. Heldigvis er det muligt at udvide mængden af RAM i denne omgang, for selv en nybegynder kan let få adgang til de fire DDR4 SODIMM-skuffer ved at fjerne en metalflap bagpå.

Med i pakken får du en Magic Mouse 2, et Magic Keyboard og det er muligt at tilkøbe Magic Trackpad 2. Hvad alle disse har tilfælles er at de fungerer ganske glimrende, hvor særligt touch-brugerfladen på Magic Mouse 2 fortsat tilbyder professionelle (og semi-professionelle) masser af muligheder i forhold til manipuleringen af MacOS. Vi havde dog ønsket os at Apple i stedet havde tilbudt det større tastatur med et numpad. En iMac er efterhånden hovedsageligt lavet til dem der netop ønsker sig flere input-muligheder, og tasterne på den større version føles bare en kende mere responsive. Når det så er sagt så er det vidunderligt at interagere med et Apple-produkt uden at skulle trækkes med Butterfly-taster. Skaf jer nu af med dem helt, Apple.

Som med de fleste moderne Apple-produkter er selve displayet stadig et absolut højdepunkt, og lad os bare sige at man aldrig bliver træt af at fyre op for den lækre 5K Retina-skærm på 5120x2880 med en lysstyrke på 500 NITS. Desuden dækker det både over sRGB- og DCI-P3-farvespektrummet, og er i det hele taget bare fantastisk at kigge på. Om man så redigerer videoer, billeder eller bare ønsker en brugsoplevelse i første klasse er det intet som et Retina display, og selvom Microsoft eksempelvis kommer tæt på med PixelSense på det bærbare marked, så er det her bare en helt, helt anden størrelse. Dog skal det siges, at selvom designet er tidløst, så ville det nu være rart at se en reduktion af enhedens bezel, altså skærmkanten. Den er hele 27mm, og det bør ændre sig i næste omgang, for hvor branchen bredt forsøger at minimere mængden af bezel, som giver brugeren en bedre "screen-to-body-ratio", så er der meget af den nye iMac's fysiske dimensioner der bliver brugt på ingen verdens ting. Særligt "hagen" er simpelthen lidt gammeldags at se på. Når det så er sagt fremstår 27 tommer versionen storslået, og ganske rammende til de fleste produktionsmæssige opgaver.

Dette er en annonce:
iMac (2019)

Det er ikke bare skærmen der imponerer i denne omgang, men Apple har så sandelig også skruet op for ydeevnen på den nye iMac, der faktisk placerer en dolk i hjertet på kritikken om at produkter som disse er "all bark and no bite" for at bruge et passende engelsk udtryk. Testudgaven har sågar en 3.6GHz ottekernet i9-9900K-processor med Turbo Boost til 5.0GHz. Dertil kommer 16GB 2666MHz DDR4 RAM, som godt nok er en kende for lidt til tunge opgaver, men Apple kan sælge dig op til 64GB, og du kan faktisk vælge helt at spare RAM væk, og så i stedet indsætte dine egne, som kan give maskinen 128GB RAM. Ja, lige pludselig giver Apple forbrugeren muligheder, du favre nye verden. Vores maskine er desuden udstyret med 2TB Fusion Drive, som godt nok faldt lidt bagefter i både read- og write-hastigheder sammenlignet med en ny NVMe SSD, men fortsat er lynhurtig. Maskinen er udstyret med et Radeon Pro 580X med 8GB VRAM, men kan opgraderes til et Vega 48.

En iMac er først og fremmest skabt til designopgaver, og her er en kraftfuld GPU ikke helt lige så afgørende, så med en 3DMark FireStrike-score på 12156, som er nogenlunde tilsvarende et Nvidia GeForce GTX1060, så er det ganske rammende. Men det er slet ikke den interessante del af den nye iMac's tekniske præstation. Se et utal af enheder har kastet sig frådende over de nye ottekernede i9-processorer, for så at løbe med hovedet mod muren i forhold til selve kølingen af den krævende komponent. Hvordan klarer den nye iMac det, når der i virkeligheden kun sidder ét enkelt luftindtag bagpå? Se det er maskinens "party trick". Ved brug af Prime95-stresstesten holdt CPU-temperaturen sig omtrent de 85 grader under det som de kalder en "torture test", der udsætter i9'eren for en maksimal load, og selvom det måske er lidt højere end nogle er bekvemte med, så er det faktisk uhyre imponerende. Altså er der ingen tegn på thermal throttling, og der er bare med én ventilatorvifte. Ydermere er temperaturen ganske lav ved idle, og kræver sjældent at ventilatorvifterne overhovedet går i gang. Godt nok lader der til at være strømbesparende funktion indsat af Apple, der gør at CPU'en leverer lidt mindre end en almindelig 9900K-processor bør, men forskellen er minimal.

iMac (2019)
iMac (2019)

Dog taler den flotte Blender-score på 12:02 på Classroom og en Logic Pro X Bounce-score på 325 sit eget klare sprog. Denne maskine er et bæst til kreative opgaver. Det er så også til en pris på omtrent 20.499 for basisudgaven. Naturligvis betaler du for at samtlige af disse komponenter er i et så slankt chassis, men nogen dårlig pris synes vi ikke rigtig det er.

Apple har formået at skabe en iMac der leverer lige præcis det som en iMac-bruger vil have, med nødvendige opgraderinger over hele linjen, sammen med et gudesmukt display. Det er faktisk direkte svært at finde noget at ændre, bortset fra at Magic-tastaturet gerne måtte blive skiftet ud med det lidt større af slagsen, og at Apple snart må give os tyndere bezels. Det forholder sig dog sådan, at lige nu er en iMac 2019 simpelthen hver en krone værd.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

iMac (2019)

iMac (2019)

GADGET-TEKST. Skrevet af Magnus Groth-Andersen

Det er ikke alle Apples produkter der er et direkte slam dunk, men det er den nye iMac så sandelig.Indlæser mere indhold