Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Gigabyte Aorus Gen 4 NVMe SSD

Lever den første generation af NVMe 4.0-drev stadig op til hypen? Vi tester Gigabytes nyeste!

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Nu hvor Intel ser ud til langt om længe at hoppe med på vognen, og PCIe 4.0 support er lige rundt om hjørnet, kan Intel-ejere endelig nyde samme hastigheder som AMD-ejere. Aorus NVMe Gen 4 er det meget mundrette navn. Den fås i 500GB-, 1TB- og 2TB-varianter. Priserne varierer meget voldsomt på det danske marked, og har gjort det så længe jeg husker. Det billigste er 789 kroner for 500GB, 1426 kroner for 1TB. og 2436 kroner for 2TB. Der er stadig store udsving, men både mindste- og højestepriserne er faldet siden de her produkter kom på markedet, man skal dog stadig kigge sig for, der er over 500 kroners forskel på billigste og dyreste på 2TB-udgaven, og næsten 700 kroners forskel på billigste og dyreste i 1TB-udgaven, yikes.

Brugerfladen er M.2 2280, og bruger ikke overraskende PCI Express 4.0x4-protokollen til at kunne læse med op til 5000MB/s - ifølge producenten, og skrive sekventielt med 4400MB/s.
Inden at du tænker "det var en mærkeligt udseendet NVMe", så er det ikke fordi at de har valgt en mærkelig tilgang til design, det er til varmeafledning. Hele overfladen er dækket af en stor og massiv kobberplade. Den er riflet, således at luftstrømmen henover bliver optimeret hvis den placeres tæt på processoren. Den logiske tanke må være at så varm bliver et NVMe-drev da slet ikke, men jo, det er desværre nødvendigt med køling, selv nogle PCIe 3.0 NVMe-drev havde problemer med netop varmen, og om end at langtidseffekterne ikke er så velkendte, så er NVMe ret afhængig af at temepraturen ikke er for lav, og ej heller er for høj, begge dele er noget møg. Selve controllerchippen kan nemlig ikke lide det for varmt, mens at selve NAND-cellerne gerne vil have det lidt lunt, 40 grader anbefales generelt af de fleste producenter. Kommer man op i nærheden af 70 grader, så risikerer man dog skade på hukommelsescellerne, så det kan vi ikke have. Omvendt stresser det cellerne mindre at blive skrevet til når de har det varmt, men mere varme øger også risiko for datatab, og høje temperaturer, særligt når der ikke løber strøm igennem drevet, sænker levetiden ganske voldsomt. Da det også handler om den enkelte celle må det derfor anbefales at man køber så store diske som muligt, skriver ny data til dem så lidt som muligt, og sørger for at temepraturerne inde i kabinettet ikke kommer over 50 grader. Herudover vil der også opstå god gammeldags thermal throttle omkring de 70 grader, så undgå gerne at komme helt derop.

Gigabyte Aorus Gen 4 NVMe SSD
Dette er en annonce:

For at være lidt lavpraktisk, når du har gamet igennem eller overført store mængder data, så giv maskinen lidt tid til at køle NVMe-drevet, det har kæmpe betydning for drevets evne til at lagre data i længere tid (hvor man ikke tænder maskinen), og så skal man endelig huske at den temepratur din maskine oplyser er temperaturen på cellerne, og altså ikke den controllerchip vi snakkede om lige før, og som absolut ikke kan lide for meget varme.

Det er noget der har skabt grobund for bekymringer. Tilbage i 2015 frigav Facebook en større undersøgelse af de SSD-diske de selv bruger i deres datacentre, og denne tilkendegav klart og tydeligt at det ikke er brugen, men varmen, der er af afgørende betydning for dataintegriteten. Lavere temperatur - lavere risiko for fejl og datatab. Der kan dog argumenteres for at Aorus' egne bundkort kommer med fine køleplader, der endda har thermal pads - men sådan er det. Intel har ligeledes udgivet en række whitepapers omkring det, i et af dem påviste man at NAND, der blev slukket ved 30 grader, kunne holde sine data i 52 uger, hvorimod at dataenes levetid ved 50 grader var blot ni uger. Av for søren.

Hvis du har alt for mange penge, så findes der også en AIC-udgave, hvor et PCI Express-kort har monteret fire af disse Gen4 NVMe i RAID 0, det giver over 15GB/S - og en pris på lige under 14.000 kroner. Det er billigt, da det kom frem var prisen €2000 uden moms og told, og kunne ikke engang købes i Danmark.

Der er en del grunde til at gå over til Gen 4 - der både understøttes af X570-baserede bundkort, såvel som en række af de langt billigere B550-chipset. For det første er der hastigheden, selv de hurtigste Gen 3-diske er opgivet til væsentligt mindre (3500MB/s mod 5000MB/s), og det er så ikke helt rigtigt, for der er en række Gen 4-produkter på markedet, men ikke alle opnår de 5000MB/s, om end vi typisk snakker en procent eller to mindre i ren hastighed. Aorus-varianten er dog heldigvis ikke bare den hurtigste, men også en af de billigste i skrivende stund. Når det er sagt, så er der siden kommet endnu hurtigere drev med op til 7000MB/S læsehastighed, men der er nye modeller på vej.

Dette er en annonce:
Gigabyte Aorus Gen 4 NVMe SSD

Sådan meget forenklet, så er båndbredden for standarden fordoblet fra 32GB/s til 64GB/s, og den hastighed der arbejdes med går fra 16GHz til 32GHz. På samme måde er hastigheden for hver type af kommunikationsoverførsel eller port også fordoblet. Sådan har det også været ved de foregående PCIe-versioner, og sådan bliver det også med PCi Express 5.0.
Som mange andre Gen 4-drev bruger man, ligesom mange Gen 3-drev, en Phison 5016 controller chip, og selve hukommelsen er Toshiba BiSCS4 3D TLC NAND Flash, og mange bruger den samme SK Hynix DDR4 cache. Hukommelsen er fordelt på fire NAND chips, og to 1GB Hynix chips, der udgør cachen på drevet. På nye generationer af drev er controller chippen så typisk det der er udskiftet.

Men der bliver også brugt en del strøm, 6.6 watt er Aorus' NVMe Gen4 SSD sat til, og 21.1 mW i idle. Begge tal er dog lavere end populære Gen 3-diske som Samsungs 970 Evo, så man kan undre sig lidt over hvorfor at det er nødvendigt, men jeg har desværre kunne konstatere at det er nødvendigt - køleribberne bliver ganske varme og kan komme helt op på 44 grader, med 40 grader som gennemsnitlig operationstemepratur.

Men det er ikke kun hastigheden du betaler for. Den anden grund er at fejlraten er sat lavt, der gives fem års garanti, hvilket er temmelig meget for computerkomponenter, eller 3600 terabyte, hvad der end kommer først. Hvis vi leger at det sker samtidig, så svarer det til lige omkring 2TB der skrives til drevet, hver dag, året rundt, eller lidt over 42GB i timen, fem år i træk. I en lidt mere jordnær brugssituation kan jeg fortælle at min allerførste SSD - der på ingen måde har samme holdbarhed som et NVMe-drev, en Intel-variant fra første generation. Først efter 10 år begyndte den at brokke sig over at der var visse sektorer på disken der begyndte at være lidt slidte, men ellers havde den det faktisk helt fint. Den havde i øvrigt en forventet levetid på 1.22 millioner timer, hvor Gen 4-disken her er sat til 1.77 millioner timer. Eller hvad der svarer til over 200 år. Den garanterede i øvrigt 100GB om dagen i fem år - nu er vi oppe på 2TB om dagen, så det må forventes at dette drev kommer til at holde væsentligt længere end mit gamle Intel-drev - der stadig fungerer. Men en tyvedobling af holdbarheden er altså ikke dårligt.

Med Crystal Disk Mark kom den lige præcis op over de 5000MB/s i læsehastighed på Seq Q32T1, og lige over 4400MB/s på skrivning. Går man over til 4K-materiale, så falder hastigheden dog til en tredjedel i læsning og halveres til 2000MB/s på skrivning. Det burde ikke gøre en forskel, men vi kan ikke afvise at brugen af en Ryzen 9 5950X i fremtiden vil kunne øge hastigheden.
AS SSD gav 4200/4000, mens at den på 4K gav et højere resultat end Crystal Disk Mark med 69MB/s på læsning, og 184MB/s på skrivning, her gav Crystal Disk Mark 60/220 på det samme. Det skal dog sige at de blogge af data der bruges ikke er det samme, så resultaterne er ikke direkte sammenlignelige.

Her på Gamereactor bruger vi også AIDA64, her fik vi næsten 3500MB/s på læsningen og 4100MB/s på skrivningen, dog faldt hastigheden voldsomt efter noget tid, og var helt nede og kysse 230MB/s, for så at stige til 830MB/s. Den bedste forklaring vi kan give er at cachen har været tømt.

Gigabyte Aorus Gen 4 NVMe SSD

Varmen er på trods af køleren et problem. Den er blevet prøvet i flere systemer. I et enkelt setup blev drevet placeret langt væk fra en CPU-køler der ellers kan hjælpe, og her nåede vi 68 grader, altså tæt på de 70 grader som er maksimal operationstemeperatur for en NVMe-disk. Satte man blæserne op på performance og så placerede den i M.2-drevtilslutning, der var tættest på CPU'en, hjalp det dog en del, og det skal nævnes at det kun var ved brug af benchmarks - ellers lå den på 40 grader, der er en rigtig god temepratur for sådan en når den ikke rigtigt laver noget, og den var enten lige over eller lige under 50 grader ved normal brug. Som reference har kabinettet tre 140 millimeter blæsere, der kører med meget moderat hastighed og konsekvent i Silent Mode ,hvor blæserne typisk er lige omkring 1000 RPM. Alle tests blev kørt igennem flere gange, og højeste score er brugt. De 40/44 grader er fra det sidst testede setup hvor CPU'en kører med en dobbelt 120 millimeter blæser, og kabinettet har tre 120 millimeter blæsere.

Men har det så den store betydning at gå fra Gen 3's 3000MB/s til 5000MB/s? Nej, ikke meget i praksis. Vi snakker load-tider der maksimalt bliver forkortet et par sekunder, og det samme med installation af større programmer. Men - nu hvor prisen er som den er, så er der jo ingen grund til at bruge noget der er langsommere end nødvendigt. Jeg vil gerne understrege at det er meget afhængigt af hvilket spil der er tale om, og hvilken applikation, men i dagligdagen oplever man dog forskellen mest, hvor man efter installation kun oplever mindre forskellige i spil.

Konklusionen er derfor at for dem med en X570/B550-baseret maskine giver det ikke god mening med et Gen 4-drev, hvis det udelukkende er gaming der er formålet. Selv med en 4K 10-bit skærm der kører 144Hz, så hiver man "blot" 36GBps igennem, meget langt fra en x16 PCIe 4.0, der kan håndtere tæt på 253GBps. Faktisk vil en Gen 3 X8-port på 63GBps være nok. Og derfor er det også belejligt for Aorus at prisen er kommet så langt ned som den er, for det giver ingen mening at købe et dyrere drev, der kører på ældre teknologi, når man kan få et nyere, der er hurtigere og holder længere. Flytter man jævnligt store mængder data, så er valget også klart, om end at de mere highend Gen 3-diske næsten også når derop. For med indtoget af 4K, 240Hz og 10-bit farvegengivelse er det et spørgsmål om tid, hvis ikke spil på +100GB når at indhente os først - men disse nye Gen4-diske er langt mere end hvad man reelt har brug for, og det er fantastisk.

Og lad os være ærlige - hvem vil ikke helst have det hurtigste og det nyeste?

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold