Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Ghost Trick: Phantom Detective

Ghost Trick: Phantom Detective

Capcom byder på en unik og snedig detektivhistorie fra det hinsides, og Blichfeldt har hevet DS'en frem for at kigge på mysteriet...

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Det lyder måske en smule bombastisk, men selvom spilåret 2011 stadig er purungt, er jeg overbevist om, at Ghost Trick også i slutningen af året vil være et af de mest originale spil jeg i år har haft fornøjelsen af at prøve. Capcom har skruet et spil sammen der fra start til slut tvinger dig til at overveje omgivelserne, eksperimentere og gøre dit bedste for at løse de mange gåder - og så er det hele endda pakket lækkert ind.

Du er død, eller det vil sige kroppen af den navnløse karakter, du bliver fortalt er dig, er død. Liggende på en affaldsplads i en pinefuldt udseende stilling er liget af en jakkesæts-bærende mandsperson, og lige ved siden af er hans sjæl, der sidenhen har forladt hans krop - ikke at der er særlig mange der kan se den. Forvirringen er stor over hvordan det mon kunne gå så galt, og sjælen, som vi først senere finder ud af hedder Sissel, kan intet huske.

Ghost Trick: Phantom Detective

Sissels pludselige død er dog potentielt ikke den eneste ulykke på affaldspladsen den dag, for et drab er ved at finde sted. En moderne udseende kvinde med ildrødt hår bliver truet af en lejemorder, der foruden sin blå hud er klædt i et kulsort jakkesæt fra top til tå. Et skud høres, kvinden er død og lejemorderen foretager ligeglad et opkald, for at sige at opgaven er fuldført. Men du kan forhindre det, for der er en grund til at Sissel er død på lige denne dag

Dette er en annonce:

En anden sjæl, der kalder sig selv Ray, kontakter nemlig Sissel og forklarer ham om brugen af de såkaldte "Ghost Tricks", specielle evner der lader nogle sjæle overtage og manipulere stationære objekter i nærheden af sjælen. Den mest unikke evne er dog, at Sissel ved at komme i kontakt med den døde person, kan spole tiden tilbage til fire minutter før personen døde, og kombineres disse evner har Sissel dermed muligheden for at redde folk fra en alt for tidlig død.

Ghost Trick: Phantom Detective

Det er dog ikke kun lysten til at gøre noget godt der driver Sissel, for kvinden med det ildrøde hår er den sidste person der så ham i live, og han beslutter sig derfor for at følge hende efter at have reddet hendes liv. Capcom har med disse midler kunnet sammenskrue en krimifortælling fuld af underlige og kreative personligheder, der alle sammen på en eller anden måde er en brik i det store pusslespil, der fortæller historien om hvorfor Sissel skulle dø.

Hvert kapitel er udgjort af en scene, hvor man oftest skal forhindre et mord eller på anden måde lede eller aflede karakterne i den rigtige retning. I en af de første baner oplever man eksempelvis hvordan en kvinde og hendes hund bliver skudt i en lejlighed, og da hun efterfølgende skal reddes, skal man sørge for at hun gemmer sig under sofaen når lejemorderen spankulerer ind i lejligheden. Dette gøres ved blandt andet at besætte en paraply og puffe et sæt høretelefoner ned i et akvarium så hun ikke kan høre musik, besætte en skål med kager og smide dem på gulvet så mus forsøger at stjæle dem, hvilket medfører at kvindens hund går amok og fanger hendes opmærksomhed. Dette er som sagt kun en af spillets første baner, og herfra bliver de kun mere udspekulerede og krævende.

Dette er en annonce:
Ghost Trick: Phantom Detective

Næsten lige så unik som de mange intelligente opgaver er også spillets grafiske design. Figurernes proportioner er for det meste holdt realistiske, men deres detaljer såsom frisurer, næser, øjne og i særdeleshed tøj, er både afsindigt kulørte og sjovt formede.

Detaljer er der spandevis af, og uanset hvor opgaven finder sted, vil du kunne se frem til smukt sammensatte lokationer. Bedst er dog animationerne, der er silkebløde, lækkert unikke og giver hver af de mange personligheder et helt unikt præg, der gør at de nemt adskiller sig fra hinanden.

Er der en åbenlys fejl ved Ghost Trick, er det at alle gåderne kun har én løsning, og specielt ærgerlig er det fordi der oftest er så mange forskellige ting at eksperimentere med. Det havde været sjovt hvis man i højere grad selv havde indflydelse på spilverden, og ikke hele tiden skulle bindes fast af "find den rigtige løsning"-fremgangsmåden. Værd er det også at holde for hovedet, at spillet foregår i realtid, og derfor skrider banerne hele tiden frem, hvilket naturligvis betyder yderligere pres for at finde den rigtige løsning. Dette problem har Capcom dog løst på snedig vis. For det første kan man spole de fire minutter tilbage i tiden lige så mange gange man har lyst, og for det andet byder nogle af de større opgaver på mellempunkter, hvorfra man altid kan vælge at genstarte.

Ghost Trick: Phantom Detective

Opbygningen af de mange udfordringer i Ghost Trick rangerer ofte på grænsen til det geniale, og netop det, at det altid er kombinationer af de mindste hverdagsobjekter man skal bruge til at redde situationen, gør kun det hele sjovere. Ghost Trick kræver i vid udstrækning opfindsomhed, men havde opgaverne været mere åbne, således at der var mere end blot én rigtig løsning på dem, havde spillet også i højere grad kunnet fange et større publikum.

Capcom har begået en lille genistreg med deres nyeste DS-eventyr. Blev du håbløst fanget af spil som Professor Layton og Phoenix Wright: Ace Attorney, kan Ghost Trick meget vel være årets første spiloplevelse du på ingen måde må snyde dig selv for.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
+
Et veludført og original koncept. Masser af udfordring. God historie. Flot grafik, og smuk animation.
-
Hver opgave har kun en løsning. Ikke meget genspilningsværdi.
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Brugeranmeldelser

  • Tomas Korsgaard
    Nu hvor Ghost Trick er kommet til iOS, vil jeg lige smide min anmeldelse for DS-udgaven op, og minde om, at denne udgave er lige så oplagt som den... 9/10
  • Antitomas
    Så er det blevet tid til en anmeldelse af Ghost Trick, og denne gang vil jeg igen prøve noget nyt i min metode. Inspireret af en anden anmelders... 9/10

Relaterede teksterIndlæser mere indhold