Efter en periode med relativ stilstand på det foldbare marked, hvor Samsung, særligt herhjemme, har oplevet stort set total markedsdominans, er der endelig ved at ske noget. Flere producenter kravler frem for skyggerne og ønsker for alvor at udforske denne ambitiøse nye kategori. Nej, det har ikke ligefrem resulteret i mere konkurrencedygtige priser, endnu, men på sigt vil det lede til bedre produkter.
Sidste år ankom OnePlus Open, en foldbare smartphone vi her på redaktionen ikke rigtig kunne få armene ned over, og den forbliver et djævelsk godt køb den dag i dag, hvis du godt kan lide Android foruden Samsungs ret så dominerende OneUI skin, og deres hav af proprietære apps. Grunden til at jeg bringer Open på banen er at netop dens introduktion gør at Google ikke på den måde sparker hængslerne ind ved at give os Pixel 9 Pro Fold nu, eftersom vi i forvejen har set hvordan en bloat-fri foldbar kan se ud. Men det betyder hverken at du skal afskrive den, for Googles andet bud på en foldbar er ikke bare markedets bedste, det er også en af årets bedste telefoner, uden tvivl.
Vi kvitterede med et 10-tal til den lille Pixel 9, og står ved det. Googles line-up føles for første gang helt og aldeles komplet, i en sådan grad at det er blevet en del sværere at anbefale hverken Pixel 9 Pro eller Pixel 9 Pro XL, eftersom den billigste bibeholder så meget funktionalitet. Google Pixel 9 Pro Fold står på den helt anden side af det spektrum, og tilbyder netop unik funktionalitet, mens den stadig deler samme velfungerende platform. Men det mener jeg; line-uppet af Pixel 9 og Pixel 9 Pro Fold er perfekt dualitet, og den her foldbare telefon er på stort set alle måder lidt af en genistreg.
Designet er i sig selv ret så storslået. Jo, selve formen er lånt lidt fra OnePlus Open, og det gælder både selve dimensionerne, men også skærmforholdet. Det betyder at denne efterfølger til sidste års Pixel Fold åbner apps i det traditionelle vertikale forhold, ikke det horisontale. Når den er lukket er den bare 10.5 millimeter, så du kan stort set ikke mærke at det faktisk er en foldbar, og den vejer bare 257 gram, som ikke er synderligt meget mere end en Samsung Galaxy S24 Ultra, eller en iPhone 15 Pro Max. Der er Gorilla Glass Victus 2 både foran og bag på, en aluminiumsramme, IPX8-certificering, trådløs opladning på 7.5 watt (der dog er alt for langsomt) og et batteri på 4650mAh, som let har kunnet få mig igennem en travl dag. Jo, kameramodulet er ikke det kønneste, men i brede træk er det her markedets flotteste foldbare telefon, og den får Samsungs Galaxy Z Fold 6 til at ligne en fjernbetjening fra 00'erne.
Indvendig finder du igen Googles Tensor G4, op til 512GB UFS 3.1-plads og op til 16GB RAM. Jeg ved at mange har fundet ydeevnen i de seneste Tensor-generationer lettere skuffende, men selv med masser af multitasking, som er hele pointen med en stor, foldbar telefon, så har jeg ikke oplevet at G4 lod mig vente. Nej, tværtimod. Pixel 9 Pro Fold er altid snappy, altid responsiv og altid klar til lige det du skal have klaret. Ydeevnen hjælpes naturligvis igen på vej af Googles rent ud sagt inspirerede måde at takle Android på. Denne udgave af Android 14 (som snart bliver til 15) er legesyg de rigtige steder, konkret når det er nødvendigt og frem for alt; aldrig kedelig. Det her OS har personlighed, karakter og tillader naturligvis masser af visuel tilpasning, som jeg aldrig blev træt af. At der naturligvis er Pixel-eksklusive software-tiltag der ligeledes gør sig her, såsom Call Screen og automatisk identifikation af en sang i baggrunden er bare "icing on the cake".
Som alle foldbare telefoner består Pixel 9 Pro Fold af et ydre 6.3 tommer 1080x2424 OLED display i 120Hz, der præsterer peaks på 2700 NITS og leverer gudesmukke HDR-farver i alle slags lysforhold. Åbner du telefonen får du fingrene i et LTPO OLED på 8 tommer, der ligeledes peaker på 2700 NITS, og kører også i 120Hz med understøttelse af HDR10+. Der er ret fine software-tiltag for at forbedre multitasking, såsom en taskbar, og det at enten benytte det større kanvas eller at køre apps side om side er totalt gnidningsfrit. Jeg ville ønske at der var lidt flere gestusser her, for her tænker OnePlus netop lidt mere ud af boksen, men det er svært at beklage sig når du får de her displays at lege med.
Googles line-up af smartphones bærer navnet "Pixel" fordi de, som udgangspunkt, er kameratelefoner. Her er der både gode og dårlige nyheder. De dårlige er at ligesom Samsung, så har Google ikke kunne finde plads til de helt samme linser som ovre på de almindelige Pro-telefoner, men omvendt er dette, uden tvivl, det mest alsidige og velfungerende kamerasystem du finder på en moderne foldbar telefon. Du får en 48 megapixel 25 millimeter standard wide med dual-pixel autofokus og optisk stabilisering, en 10.8 megapixel 112 millimeter telefoto med 5x optisk zoom og til sidst en 127 grader ultrawide på 10.5 megapixel. Disse tre linser har, heldigvis, denne gang samme farvekemi, og balancen imellem dem er ret jævn. Ydermere er 5x optisk zoom på telefotolinsen ret brugbar, og bibeholder faktisk detaljegraden en del længere end det takket være et digitalt crop. Men du ved sikkert allerede hvad jeg vil sige; for Google handler det mere om samspillet mellem modulet i sig selv og den automatiske postprocessering af hvert billede der fremhæver den dynamiske rækkevidde, prioriterer skarphed og skaber et kontrast hvor det er muligt. Dette giver, i stort set samtlige tilfælde, et billede jeg foretrækker frem for lignende billeder taget med en Galaxy Z Fold 6 og en OnePlus Open, og om du virkelig tweaker eller bare tager et hurtigt billede i forbifarten, så er de decideret glimrende hver gang. Tilføj små tweaks som en animation der kan afspilles på cover displayet, så mine børn altid skraldgriner når jeg forsøger at tage et billede af dem, og så har du et Google-kamera på alle de bedste måder.
Jeg vil dog igen nævne, at selvom Pixel 9 Pro Fold også byder på alle Googles mere tvivlsomme AI-værktøjer, så er det bare noget jeg igen ikke ønsker at bruge af princip. Features som Magic Eraser er lige på kanten, der kan fjerne forbipasserende i baggrunden, men eksempelvis Add Me skaber et falsk billede af et motiv der aldrig har eksisteret i virkeligheden, og andre funktioner i Magic Editor er i princippet bare halvgrim, AI-baseret Dall-E agtig fortolkning af virkeligheden. "What even is a photo anymore?" spørger Marques Brownlee, og forståeligt nok, men Googles features oscillerer lidt for vildt mellem brugbar i dagligdagssituationer til direkte uetiske, hvis du altså spørger mig.
Desuden er det også vigtigt at nævne her på faldrebet, at hvorimod jeg ikke kom i nærheden af at opleve upålidelig udfoldning af Pixel 9 Pro Fold, så kræver sådan et design at forbrugere går mere til den før vi egentlig ved om Google har produceret en pålidelig foldbar telefon i denne omgang. Når det så er sagt, så var den første Pixel Fold en succes, så der er ingen grund til at tvivle på at denne iterative opgradering er alt andet end præcis det samme, men det er svært at teste langsigtet holdbarhed, så hav det i mente.
Design, konstruktion, komponenter, displays, software suite, attitude, personlige og kameraer arbejder sammen her om at levere den første foldbare, der stort set kan anbefales til enhver, der tror at netop sådan en omskiftelig form kunne resultere i mere underholdning, eller mere effektivt arbejde. Google har formået kombinerer alle de vigtigste aspekter af en funktionel og frem for alt sjov smartphone-oplevelse, og sammen med den almindelige Pixel 9 står det her som lysende eksempel på teknisk innovation og pålidelig genkendelighed. Pixel 9 og Pixel 9 Pro Fold er to sider af samme mønt, og derfor er scoren identisk imellem dem. Godt klaret den her gang, Google.