Soundbars løser et grundlæggende problem, nemlig at fysikkens love stadig gælder, og dit TV derfor altid vil have ringe lyd til alt andet end TV-avisen, og selv der kan der være problemer med talegenkendelsen.
Desværre er de næsten alle ens: Aflange firkanter i sort eller mørkegrå plast. Men ikke Harman Kardon Citation Multibeam 1100. Godt nok kan man få Citation-seriens produkter i sort - og det var den testede udgave også - men de er mest kendt for den lysegrå farve, og der er naturligvis primært tale om stof, for Citation-serien har alle sine produkter stort set fuld-spartlet med stof over det hele, hvilket giver en mere organisk, nordisk og nærmest stilig fremtoning. Sagt på nørdsk: Der er høj WAF (Wife Acceptance Factor). Man har valgt at bruge stof fra danske Kvadrat, der også leverer til mere highend Bluetooth-højttalere og generelt anses for at være "go-to" mærket, når man skal bruge stof til konsumprodukter, og det skal være god kvalitet med tanke for miljøet.
Citation-serien indeholder udover lidt soundbars også rigtige fronthøjttalere, subwoofere og baghøjttalere, og det hele er trådløst. Nyere produkter som Multibeam 1100 indeholder også rumkalibrering og streaming, multirums-musik, Airplay og Chromebast. Herudover er der naturligvis Bluetooth og eARC på HDMI, samt Dolby Atmos-understøttelse og understøttelse af Alexa, Siri og Google Assistent. Den understøtter sågar to subwoofere på én gang for en mere korrekt surround-opsætning. Der er i øvrigt også Ethernet-indgang udover standard USB, HDMI og optisk, samt en ekstra HDMI-udgang, begge dog tydeligt markeret.
Selvom det er meningen, at det hele sættes op via Google Home, så synes jeg personligt, at det er mere intuitivt og giver en bedre brugeroplevelse at benytte den indbyggede LCD skærm, og det kan altså bare noget.
Prisen er faktisk ikke helt urimelig efter moderne standard, under 6300 kroner hos min lokale forhandler, men kigger man sig ikke omkring, er den cirka 7.500 kroner mange steder. Støt din lokale fysiske butik, de er faktisk billigere end internettet nogle gange. Det var også hos en anden fysisk forhandler, at jeg fik bekræftet, hvad der var lidt uklart, nemlig om Multibeam 1100 ligesom nogle af de mindre modeller kan bruges som centerhøjttaler og så have Citation Tower front-højtatalere til. Det kan man desværre ikke, det er lavet til at være et så kraftigt system, at det uden problemer kan agere både front og centerhøjttaler.
Inden vi går videre til det subjektive, så synes jeg faktisk, at det er værd at bemærke et par små tekniske ting. Først og fremmest har man begrænset, hvor dybt den kan gå - hvilket er fornuftigt for at undgå forvrængning, men ser mindre godt ud på papiret - så her går mange tit forkert i byen og strammer skruen ud over hvad der er fysisk muligt. Jeg synes det er synd, at den ikke kan bruges som center med et par Citation Tower, det havde givet et meget voldsomt, modulopbygget surround system, men det er omvendt også en ambitiøs soundbar rettet imod mere almindelige brugere, der ikke kunne finde på at købe rigtige fronthøjttalere, og det gør også, at jeg måske bedre kan forstå og acceptere, at Bluetoothdelen på ingen måde understøtter HD-lyd - det er ganske enkelt ikke den slags kunder, man sigter efter her. Det er ærgerligt, men der ligger sikkert nogle licensbetalinger for HD-protokollerne, som gør avs når det er i denne her skala.
Den sluger faktisk en del strøm: Der er opgivet et maksimalt træk på 630 watt, der føder 11 klasse D forstærkere - en per højttalerenhed. Der sidder seks styk 2.2"x3.5" racetrackenheder (det er de aflange bas/mellemtoneenheder, der ligner noget fra en bil), tre 1" diskanter og to 2.75" fuldtoneenheder, der skyder surround lyd op og via reflekteret lyd laver Dolby Atmos. Det er ikke det samme som den ægte vare, men til pengene synes jeg ikke, at man kan brokke sig.
Der hører en overraskende god fjernbetjening med, og er din soundbar hjemmets eneste musikkilde, så giver det faktisk god mening. Der hører sågar også monteringsbøjler med. Personligt har jeg for lang tid siden valgt nogle solide sataner i støbejern og voldsomt store mur-skruer til min egen soundbar, men jeg forstår godt, at man vælger at smide nogle med i kassen, det er virkeligt god service. Der hører sågar en guide med til opsætning samt et HDMI- kabel. I stedet for kablet havde jeg nok foretrukket understøttelse af HD lyd over Bluetooth, og ja, det er en kæmpe kæphest for mig. Brugervejledningen skal Harman have ros for, den er rent faktisk nyttig, informativ og med klare piktogrammer.
Kalibrereingen er Citation, når det er mest klassisk: Nogle meget høje sweeps, og så er alt på plads. Det virker ganske glimrende.
Lyden er god. Som i, den er virkeligt god for en soundbar, også uden subwoofer. Adeles stemme går meget klart igennem med den krop og fylde hun har på sine første albums, tonaliteten er korrekt, og der er smæk på mellemtonen selv ved høj lydstyrke, hvilket er et gennemgående tema, når den står på skuddueeller. Efter kalibreringen synes jeg, at lyden var lidt rigeligt fyldig, med lidt meget volumen i bassen til at dække over nedre mellemtone, men det er nok også meningen. Man kan naturligvis altid bruge lidt mere bas, og så er det godt, at man nemt kan tilkøbe en passende subwoofer, for det er vitterligt hvad systemet er designet til.
Gengivelse af audiomateriale er meget klar, og særligt tale er meget velartikuleret - perfekt til din halvdøve mormor, der aldrig kan høre, hvad der bliver sagt, når Matador genudsendes (seriøst, se den, de første par afsnit er lidt sløve, men det er en fantastisk serie).
Når man laver et produkt, der er designet til at blive suppleret af andre produkter (her subwoofer og baghøjttalere), så er det ikke altid, at det tåler at stå alene, men det er faktisk ret godt ramt her. Lyden er storladen, måske endda lidt pompøs, og det passer glimrende til afspilning af film og TV-serier, men der er stadig nok smæk på og velopløst diskant, til at man sagtens kan spille op til fest med en hed omgang Technotronic. Men lad være med at smide 7.500 kroner efter den på internettet, gå ned til din lokale forhandler med lommerne fulde af guld og se om du ikke kan få en god handel på en matchende subwoofer, så du rigtigt kan irritere naboerne.
Kunne jeg finde på at købe en selv? Ja, det tror jeg faktisk godt, jeg kunne, for ideen med at bruge WiSA-protokollen, som er indbygget til at lave et fuldt trådløst surroundsystem, og have en soundbar, der er kraftig nok til at være ikke bare center-, men også fronthøjttaler, det klæder de fleste hjem.