Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Keychron Q5

Keychron gør det bare igen, og de gør det decideret glimrende.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Hvis du inden for de sidste par år har prøvet at læse op på hvad der udgør et godt keyboard, er der ingen der kan bebrejde dig hvis du efterfølgende har følt dig en smule rundtosset og ikke særlig meget klogere. 

Alverdens fabrikanter har travlt med at fortælle om hurtigere og mere følsomme mekaniske switches (de kontakter som sidder under hver taste på et mekanisk keyboard), der differentierer deres keyboards fra konkurrenterne, alt i mens lige netop deres integration af regnbue-farvede lys åbenbart er hvad der gør forskellen når du har mest brug for det. 

I den helt anden ende af skalaen er entusiasterne, dem der oftest befinder sig godt gemt på Reddit, glædeligt betaler tusindvis af kroner for en metalramme til et keyboard, som de ved at forudbestille, måske får lov til at modtage et års tid senere. Dette er folkefærdet der smører deres egne switches, fintuner de stabilizers der ligger under space, shift og enter-tasterne og generelt udøver noget der kunne minde om mørk magi for at få deres keyboard til at nå det såkaldte "endgame"-stadie.

Keychron Q5

Og det er her Keychron kommer ind i billedet, for det lille firma der i første omgang blev vakt til live gennem Kickstarter, hvor de lovede pris-tilgængelige keyboards med et par entusiast muligheder, lancerede for lidt mere end et år siden deres Q-serie. 

Firmaet meldte ud at missionen med Q-serien var at ramme så tæt på entusiast-tendenserne som muligt, uden at ende på en pris hvor kun få kunne være med. Kunderne skulle samtidigt gives mulighed for selv at sætte deres præg på deres keyboard, ved at vælge indmaden. 

Og så er vi ellers fremme ved det Keychron Q5 som vi er blevet sendt til denne test, og lad det være sagt med det samme at Keychron har ramt tættere på deres mål, end noget andet firma der tidligere har forsøgt sit med entusiast-keyboards til det brede publikum. 

Rammen er lavet af metal, hvilket med det samme giver det hele en hæft som de fleste plastikkeyboards har svært ved at konkurrere med. Er man en smule pernitten med sine keyboards, vil man dog hurtigt bemærke at firmaet ikke helt har formået at undgå den "ping"-lyd som ofte følger med når en metalflade skrues sammen med en anden, men det fikses heldigvis nemt (mere om det senere). 

PCB-pladen, altså selv printpladen som dine switches monteres på, er lavet med "hotswap" så man løbende kan skifte switches ud, uden at skulle have en lodekolbe frem. Her bør det også nævnes at Keychron sælger deres keyboards med ISO-layout, hvilket altså betyder at den store Enter-knap er bevaret som vi er vant til herhjemme.

Som standard er Q5 (og de resterende modeller i Q-serien) udstyret med Gateron-stabilizers, hvilket er aldeles positivt. Der er allerede blevet kælet for dem som standard, og sammenlignet med det mest andet færdigkøb på markedet, er der en verden til forskel fordi man ikke oplever ustabilitet, fjeder-lyde eller manglende taktilitet på samme måde som ellers ofte gør sig gældende. 

Køber man direkte fra Keychron selv, vil man kunne vælge mellem et vælg af forskellige switches, men til vores test-eksemplar var vi blevet tilsendt Gateron Cap V2 - Brown (taktile), samt Gateron Ink V2 - Red (linære) switches. Begge er kvalitets-switches der endnu en gang viser at Gateron efterhånden har lagt god afstand til de fleste af Cherry-modellerne. Ingen af de to modeller vi modtog var dog fabrik-smurte, og trods at vi ikke oplevede den "sandede" aktivering som dårlige switches ofte kvitterer med, havde vi gerne prøvet kræfter med nogle af de såkaldte Gateron Phantom Switches, som er fabrik-smurte som standard.

Keychron har også stykket deres Q-serie sammen med et "Gasket"-design, hvilket her betyder at PCB-pladen er monteret på en skumgummi platform, som gør det muligt for den at bevæge sig en smule når keyboardet er i brug. Ideen er at det således ikke føles som at sidde og trykke på en mursten, men at det hele kan give sig lidt når det tages i brug.

Keychron Q5
Dette er en annonce:

Sidst men ikke mindst blev vi også tilsendt to forskellige sæt keycaps, som begge er "Double Shot PBT", hvilket betyder at der er tale om to forskellige plastiklag der er sat sammen, i stedet for blot at printe et tryk oven på et sæt plastik. Den slags giver langt bedre holdbarhed og trods at udvalget af designs stadig er lidt begrænset, er det imponerende at keychron kan sælge den slags til under under 300kr, når lignende alternativer fra EPBT eller GMK sagtens kan snige sig op på 1500kr. Dog leverer Keychron endnu ikke PBT-keycaps med Æ, Ø og Å, og der skal man altså i stedet kigge i retning af et firma som PBTFans. 

Direkte taget ud af pakken og med de valgte switches monteret, er Keychron Q5 et godt keyboard. Man skylder dog nærmest sig selv at modificere det lidt, hvilket bedst gøres med malertape og bamseuld. 

Fordi det hele er lavet så det nemt kan skilles, er en anbefaling herfra (hvis man har mod på den slags) er tage skumgummi-indlægget og den tynde plastikfilm ud af bunden af keyboard-rammen, og erstatte den med lidt bamseuld fra den nærmeste Panduro-butik. Undersiden af PCB-pladen kan man samtidigt dække til med et par lag malertape, hvilket efter at have samlet det hele igen, efterlader en med et keyboard der har en dybere og renere lyd, samt mere fleks i PCB-pladen for et bedre brugsoplevelse.

Når Keychron Q5 fortjener så mange ord med på vejen, er det fordi at det er første gang et firma har ramt så tæt på entusiast-niveauet med et færdigkøb. Hvis man nogensinde har haft lyst til at prøve, mærke og høre hvad forskellen kan være på noget fra en af de store fabrikanter, samt noget hvor der kun bliver bedre hvis man selv bruger en smule kræfter på det, er der ikke mange anbefalinger varmere end den her. Vær dog advaret, for bliver du først bidt af hvad Keychron byder på her, bliver det svært nogensinde at vende tilbage til en af de færdigkøbte muligheder igen.

9/10

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold