Det er efterhånden ret svært at finde de mange superlativer der skal til for at male et retvisende billede af LG's flagskibsmodeller, hvor man samtidig tager højde for de frygtede "diminishing returns", altså at der godt nok en gang imellem sker et tigerspring fremad rent teknologisk, men at vi indimellem de bogstøtter har med forsigtig iteration at gøre.
Så det her bliver, igen, historien om at to ting er sande på samme tid. Nej, LG foretager ikke førnævnte tigerspring fremad i forhold til G3" som vi gav et rungende 10-tal sidste år, men samtidig med er det kun tydeligere år for år, at LG er milevidt foran de nærmeste konkurrenter på de mest afgørende parametre. Så ja, det her LG G4 er et mesterværk, igen, og det bedste fjernsyn vi har testet i år (dog i tæt konkurrence med Hisense' UX), men du behøver ikke at hige efter at bruge store summer, hvis du har et nogenlunde moderne OLED Evo-panel. To sandheder.
Der er en række centrale opgraderinger at pege på, såsom den anden generation af LG's MLA-teknologi, der igen forøger lysstyrken (oftest påpeget som værende OLED-panelers svaghed). Derudover er der naturligvis en ny processor, Alpha 11, som kun fås i G-serien, og den byder på en række AI features, som du (måske) er interesserede i. Men dette nye panel forbedrer ikke bare lysstyrken, men også farvekalibrering og kontrast, og det er fortsat igennem de her helt basale parametre, at LG finder sig rigtig, rigtig godt til rette.
Først og fremmest er alle de faste størrelser på plads. Åleslankt "kabinet", der er bare 5.5 centimeter dybt, praktisk kabelkanal med magnetisk bagplade, fire HDMI 2.1-porte med en eARC, 120Hz for konsoller (eller sågar 144Hz til PC-folket), samt et hav af teknologier fra G-Sync til FreeSync Premium, fra VRR til ALLM og Dolby Vision. Der er en dedikeret Gaming Mode der reducerer latency, og giver dig flere tilpasninsmuligheder, der er stort set ingen skærmkant hele vejen rundt. Det her et stykke premium kit der øjeblikkeligt oser af overskud idet du pakker det ud og installerer, og om du går nøgternt rundt om det, eller bare oplever indhold på det, så er det uhyre overbevisende.
Som jeg nævnte for noget tid siden i vores anmeldelse af PS5 Pro (https://www.gamereactor.dk/playstation-5-pro-1411723/) så har jeg brugt LG G4 65" som primær testplatform for den konsol, og det har betydet at jeg har skulle "pixel peepe" mere end normalt, og observere grafiske, granulære forskelle. Det hjælper naturligvis ikke en i at måle og afveje hvordan webOS 24 fungerer, eller hvor træt jeg er af den samme, gamle plastikfjernbetjening, men det har kun givet mig fornyet respekt for LG's panelteknologi. Denne nye MLA-teknologi gør at G4 nu kan ramme 3000 NITS i peak, og selvom at den lysstyrke bliver sparsommeligt brugt i enkelte zoner, så gør det underværker for HDR-præstationen i særligt spil. Det er altså 1000 NITS bedre end G3, og det er tydeligt at LG har sat fokus på anklagen om at OLED-paneler er mere afdæmpede i deres kontrastforhold.
I forhold til HDR så bør man gøre sig den tjeneste at benytte LG's Filmmaker HDR mode, og selvom visse medier har registreret en lysstyrke langt under de 3000 NITS LG har lovet, så målte vores udstyr 2321 NITS i en specifik 10% zone, som kæmper virkelig tæt på. Derudover brugte vi også Filmmaker HDR til at prøve at finde større Delta-E afvigelser, men efter en håndfuld tests, som er designet til at finde afvigelser mellem kilde og afbildning i panelet, så får vi et gennemsnit på knapt 1.3 - og når ja, 100.1% DCI-P3 farvedækning. Kombiner det med LG's anti-glare coating i denne anden generation af MLA OLED-paneler, og så har du, slet og ret, det bedste panel vi nogensinde har kigget på.
Og så er der de her AI features, som den nye Alpha 11 gør muligt. Vi ser et hav af forskellige stykker forbrugerelektronik forsøge at "forbedre" vores brug igennem kunstig intelligens, og i det her unikke tilfælde har vi blandt andet modes som AI Picture Pro og AI Sound Pro, som præsenterer sig ved opstart som værende valgfrie. Du kan lige så godt afskrive AI Sound Pro allerede nu. LG foretager naturligvis forbedringer hvert eneste år, men har du nok penge i sparegrisen til et G4, så fortjener det et lydsystem der har mere plads, mere bredde, mere dybde. Vi har testet sammen med en Sonos Arc Ultra, men selv med en soundbar til 1000 kroner er du bedre stillet.
AI Picture Pro bør du dog ikke afskrive sådan lige med det samme. Det virker som om den her mode er designet til at gå ret hårdnakket efter screen tearing, og det virker ikke synderligt godt når man tester med en PS5 Pro, eksempelvis. Men med SDR-indhold, eller streamingtjenester der slipper afsted med at levere komisk ringe bit-rates og kvalitet (DR - hallo), så er det straks en anden historie. Det er ret sjældent at en AI features direkte kan anbefales, og det behøver ikke nødvendigvis at være tilfældet, men der er cases hvor det har skabt et bedre billede. Og det er vildt - og skræmmende.
Der hvor LG stadig har arbejde foran sig er i de her nærmest paratekstuelle elementer, altså aspekter af oplevelsen som eksisterer omkring bare det at opleve ens favoritindhold på det her MLA OLED-panel. Fjernbetjeningen er stadig decideret pinlig. Den er funktionel, tag ikke fejl af det, men det her fjernsyn skal stå dig i i hvert fald 15.000 kroner, hvis ikke meget mere, og at man ikke kan kondenserer de her features ned i en lidt mere laber formfaktor, eller bare tilbyde to forskellige fjernbetjening, er en gåde. WebOS 24 er jeg blevet tilforladelige venner med, selvom jeg fortsat føler at der mangler en strømlining, lidt flair, en holdning. Det er dog en anke man kan rette mod stort set alle TV-producenter, og OS'et her er funktionelt, ligesom fjernbetjeningen.
I sidste ende er dommen dog ret tydelig. LG sætter, i min optik (pun intended), alle af her, og leverer endnu et flagskib, der imponerer på næsten alle ledder og kanter. At kigge på det her MLA OLED-panel er sådan en udsøgt fornøjelse, og at få lov til at teste PS5 Pro, spille Dragon Age: The Veilguard og Call of Duty: Black Ops 6 og se den glimrende serie Sugar på AppleTV+ har været en af årets helt store oplevelser. Genistreg - intet mindre.