Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

MacBook Pro 14"

Apple er Apple, og den nye MacBook Pro ændrer ikke en eneste skeptikers øjne på hverken hardware eller styresystem - men et mesterværk? Jo, det er det.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Det er ikke gået min næse forbi, at vi har delt utroligt gavmilde karakterer ud til Apples produkter på det seneste. Det ligner udefra måske sågar et bias. Deres AirPods Max var irriterende, men leverede den bedste støjreduktion og komfort jeg nogensinde har oplevet. Den nye iPhone 13 er på mange måde en hardware- og software-kulminering, der har været et årti undervejs. Jeg står ved de anmeldelser, og ligeledes bliver jeg nødt til at stå ved endnu en hyperbel-mættet anmeldelse nu, en som uden tvivl vil være yderligere brænde på bålet for dem der er trætte af Cupertino-gigantens misvisende markedsføring og vage løfter om livsforbedrende teknologi.

Den nye MacBook Pro (i det her tilfælde 14 tommer udgaven udstyret med en M1 Pro) er den bedste samlede laptop-oplevelse jeg nogensinde har haft. Det kommer fra en som har været den centrale ultrabook-testperson de sidste mange år hos Gamereactor. Jo, der findes fortsat et utal bundsolide alternativer, blandt andet den nyeste XPS 15 fra Dell, Lenovos glimrende X1 Carbon-serie, Huaweis MateBoox X Pro og sågar Microsofts Surface-produkter. Sværger du til Windows, så direkte mangler du ikke gode kandidater. Men for en platformagnostiker som jeg selv, så er dommen, efter at have brugt MacBook Pro 14" med M1 Pro i tre uger, klar - ingen af disse formår at præsentere en så strømlinet, teknisk finpudset og alsidig brugeroplevelse som Apple gør her. Der er ingen vej udenom Apple-kritikere, det her et pletskud af dimensioner.

MacBook Pro 14"
Dette er en annonce:

Lad os dog lige starte med at slå fast, at det er umuligt for mig at udtale mig om hverken 16 tommeren, eller M1 Max SoC'en for den sags skyld. Hvad jeg dog kan sige, er at MacBook Pro 14" med M1 Pro har været hele min produktionsplatform i tre uger, og jeg har brugt den til Photoshop, til at se Foundation (der viser sig at være ganske glimrende), til at skrive dokumenter, multi-taske i Safari, HTML-kodning og alt det andet man ender med at bruge en bærbar til. Desuden har den spillet en central rolle i vores tættere analyse af det nye Monterey-styresystem. Jeg kunne have brugt den til mere "Pro"-agtige scenarier, naturligvis, men jeg kan heller ikke fake en daglig rytme, som ikke er min egen.

Så nu kender I testparametrene; så lad os tage fat i det presserende og banale spørgsmål først; "hvorfor er den så god, så?" Det er en kombination af forskellige faktorer, der dog starter med maskinens specifikationer, specifikationer der ikke bare er meningsløse tal, men er afgørende for hvor brugbar den er i alle de her scenarier.

Først og fremmest er det her det smukkeste panel jeg nogensinde har set på en bærbar af denne størrelse. Det nye 14.2 tommer Liquid Retina XDR display er 3024x1964, og strækker sig ud i et 16:10-skærmforhold. Det er i øvrigt et Mini LED-panel bestående af over 2500 dimming-zoner, som vi har set med den nyeste iPad Pro og Apples eget Display XDR. Det betyder op til 1600 NITS lysstyrke, og et af de mest farvekorrekte displays vi nogensinde har testet. Og når ja; det er også 120Hz ProMotion, der endelig leverer silkebløde MacOS-animation og bevægelse. Den indstiller sig selv dynamisk til indholdet, men bare det at navigere indholdet er en fryd. At se så høj lysstyrke (dog kun ved HDR-indhold), så flydende bevægelse og så storslået farvekorrekthed i en bærbar der vejer så lidt, og er så gnidningsfri at have med sig rundt.

Det var én ting; et fantastisk display. Det er der også andre der har, men i en maskine så tynd, så let, og hvor den sjældent bliver hverken lun eller ser kølesystemet overhovedet sparke i gang? Nej, det er ikke hver dag.
Og så er det alt det der med at Apple nu er begyndt at agere baseret på kritisk feedback om deres mere fremsynede beslutninger de sidste fem år. Det er noget der kan mærkes, og har haft et positivt aftryk på deres produkter. Vi ser det her i portene. Væk er hele ideen om at Thunderbolt-porte er nok til det hele (som dog ikke generede mig synderligt), og i stedet har vi her HDMI, SD-kortlæser, Thunderbolt og sågar MagSafe. Ja, MagSafe er tilbage, men på genial vis er den ikke klemt fast til en bestemt oplader - det er et kabel der hører med, og den lille 14 tommer her bruger FastCharging, så længe opladeren er god nok. Jeg bruger personligt min Razer GaN-lader, som bringer den her fra død til 50% på 32 minutter i min test, alt sammen med et kabel der har stærkere magneter, redder computeren når min søn Sigurd tonser ind i det, og som kan sidde i alle kompatible ladere med en simpel USB-C udgang. Det er lidt af en indrømmelse fra Apples side, eftersom netop de gik først ind i manegen og introducerede et Thunderbolt-baseret alternativ til samtlige ellers relativt standardiserede porte for 5-6 år siden.

Dette er en annonce:
MacBook Pro 14"MacBook Pro 14"MacBook Pro 14"

I øvrigt; her taler vi om en ret så professionelt designet maskine, med et funklende display i 120Hz, en kraftfuld SoC (som vi kommer til) og en tykkelse på bare 1.5 centimeter, og de i alt fire observerede batteritests jeg har foretaget, har jeg klemt 13 timers brug ud af dem, og disse tests er med konstant brug, ikke situationsbaseret brug. Det er 13 timer med faner i Safari, Apple Music åbent, lejlighedsvis Youtube og chat i Telegram og via Skype. Jo, disse applikationer er alle optimeret til at køre på Apple silicon, og det er svært at sige hvordan det ville påvirke levetiden, hvis man insisterede på at bruge software, som ikke er optimeret. Men det er dog sikkert at sige, at det her slår alle vores tidligere rekorder, og det i en maskine som har en relativt konkurrencedygtig processor, og som desuden skal give strøm til et så high-end display.

Portene er tilbage, MagSafe er bedre end nogensinde før, displayet er toppen af kransekagen, og præcis som altid, så er det øjeblikkeligt fra start af, at MacBook Pro er bedre konstrueret, og designet, end alle konkurrenterne (sorry). De mere afrundede hjørner gør den lidt mere kurvet, og ergonomisk, afstanden fra bunden af chassiset til tasterne er perfekt afmålt, som giver en bedre skriveposition, de nyere Magic-taster er responsive og solide, TouchID er en lynhurtig måde at logge ind og autorisere køb, og den kontroversielle Touch Bar er nu erstattet af almindelige funktionstaster, som mange lader til at være glade for. Det hele er så udsøgt sat sammen, at selv de mest luksuriøse Windows-baserede enheder må pakke sammen. Naturligvis er æstetik på sin vis en subjektiv størrelse, så det kan være at du vil have noget mere subtilt end Apples aluminiumskavalkade kan tilbyde, men ikke desto mindre er det her en klokkeklar "credit where credit is due"-situation, og det er tydeligt at de er fremstillet efter andre standarder end konkurrenterne.

Og så er den her M1 Pro, og lad os da egentlig bare starte med nogle tests. Vi har kigget andre medier efter i sømmene, og har sammensat en lille testsuite bestående af nogle af de mere gængse benchmarks.

Geekbench 5.4 Multi-Core:
MacBook Pro 14 (M1 Pro): 12,955
Asus ProArt StudioBook Pro: 10,143
Microsoft Surface Laptop 4 15": 5,322
Asus ZenBook 13 OLED: 5,120

Blender Classroom:
MacBook Pro 14 (M1 Pro): 452 sekunder
Asus ProArt StudioBook Pro: 605 sekunder
Microsoft Surface Laptop 4 15": 699 sekunder
Asus ZenBook 13 OLED: 703 sekunder

Handbreak transcoding
MacBook Pro 14 (M1 Pro): 4:49
Asus ProArt StudioBook Pro: 6:12
Microsoft Surface Laptop 4 15": 12:44
Asus ZenBook 13 OLED: 14:14

Cinebench R23 Single-Core
MacBook Pro 14 (M1 Pro): 1570
Asus ProArt StudioBook Pro: 1454
Microsoft Surface Laptop 4 15": 1165
Asus ZenBook 13 OLED: 1043

Cinebench R23 Multi-Core
MacBook Pro 14 (M1 Pro): 15002
Asus ProArt StudioBook Pro: 7543
Microsoft Surface Laptop 4 15": 7012
Asus ZenBook 13 OLED: 5984

Naturligvis er den slags ikke alt, og eksempelvis er der steder hvor M1 Pro er relativt tæt på den almindelige M1, blandt andet i Cinebench. Derudover er Apples SoC naturligvis ikke magi, og der findes et utal af benchmarks, der eksempelvis ikke er optimeret til Apples software-lag, og i stedet skal igennem Rosalita-oversættelseslaget, og dermed mister afgørende ydeevne i processen. Disse resultater er ikke 1/1, men skal dog ses som et gængst bevis på, at alt efter hvilke workflows du bruger, så er MacBook Pro 14's M1 Pro-chip en både effektiv og uhyre hurtig chip, der virkelig bør kunne give dig den ydeevne du har brug for i eksempelvis Final Cut, Premier, Lightroom eller hvad det nu skulle være. Vi lagde den sågar op imod en i7-11800H, og alligevel så vi bedre resultater hos M1 Pro i eksempelvis Pugetbench i Premier Pro, og ligeledes så vi de korteste eksporttider hos M1 Pro sammenlignet med en Razer Blade 14, en Asus ROG M16 og lignende gaming-baserede laptops. Dog bør du stadig ikke forvente at GPU-delen af chippen kan levere bedre end forventede frame-rates i store spil. Apple er stadig begrænset af optimering og kompatibilitet, så nogen gaming-bærbar bliver det stadig ikke.

MacBook Pro 14"

Jo, displayet har en "notch", en "notch" der i øvrigt huser det bedste 1080 webcam jeg har set. Men udover det, hvad mangler der så egentlig? Maskinen vejer 1.5 kilo, har det bedste laptop display jeg har set, med en batterilevetid på over 13 timers brug, en SoC der kan levere fremragende resultater i de fleste almene brugsscenarier og med både alle de porte jeg skal bruge, en solidt tastatur og det fortsat bedste trackpad. Og det er sågar uden at nævne de helt små ting som glimrende højtalere, der giver mildest talt imponerende lyd. Jeg ved godt at der er en fare for at lyde som en "broken record" her, eller at jeg fremstår som en anmelder med et bias. Samtidig kan jeg ikke rigtig skjule min entusiasme her; den nye MacBook Pro er den mest helstøbte bærbar jeg nogensinde har testet. I de fleste tilfælde vil de her opgraderinger ikke være nok til at skubbe den helt stilfærdige brugere fra den fantastiske standard M1-udstyrede Air til den her 14 tommer Pro, men for dem der har brug for ydeevnen, for portene, så er det et mesterværk. 17.499 er virkelig, virkelig mange penge, men den er også bare adskillige længder bedre end noget andet jeg har prøvet før. Så det er endelig... ja, det.

HQ
10 Gamereactor Danmark
10 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

1
MacBook Pro 14"

MacBook Pro 14"

HARDWARE-TEKST. Skrevet af Magnus Groth-Andersen

Apple er Apple, og den nye MacBook Pro ændrer ikke en eneste skeptikers øjne på hverken hardware eller styresystem - men et mesterværk? Jo, det er det.Indlæser mere indhold