Marantz har for nylig ændret deres designæstetik og samtidig omdøbt hele deres produktlinje. Det betyder, at jo højere modelnummer, jo mindre er modellen - en logik, der er let at følge. Med den nye æstetik er Marantz gået væk fra et sterilt design til et mere elegant, moderne og næsten Art Deco-inspireret udtryk, dog uden at blive for prangende. "S" i modelnavnet står for "Slim" eller "Slimline", og denne model bygger videre på, hvor Marantz' tidligere NR-serie slap. Det betyder, at det er en surround-receiver designet til at være så kompakt som muligt, samtidig med at den kan alt, og også er velegnet til dem, der måske primært lytter i stereo.
Den model, vi testede, var sort, og den ser rigtig godt ud. Selvom prisen ligger på 6.700 kroner, har den nogle funktioner, som for mig er uundværlige - nemlig forforstærkerudgang på samtlige kanaler og dobbelt subwooferudgang. Disse funktioner er vigtige for korrekt kalibrering og giver maksimal fleksibilitet. Derudover kan man slukke for de udgange, man ikke bruger, hvilket teoretisk set frigiver flere ressourcer til resten af forstærkeren.
Modellen bruger Audysseys MultiEQ til rumkorrektion, hvilket fungerer udmærket. Dog indså jeg, at selvom der er to subwooferudgange, modtager de et identisk signal og kan derfor ikke konfigureres uafhængigt - for den funktion skal man op i en højere prisklasse.
Personligt kunne jeg have nøjedes med fem kanaler i stedet for syv, men her får man altså 7x50 watt, tre analoge indgange, pladespillerindgang, seks HDMI-indgange, to digitale indgange samt USB. Det er en lille, kompakt enhed på under 9 kilo, og med de to Wi-Fi-antenner på hver side ser den faktisk ret charmerende ud.
Den understøtter fuld 5.2.2 Atmos og alle de nyeste standarder, inklusive HDR10+, Tidal, Airplay 2, HDMI 2.1, Dolby Vision, eARC, 8K, 120Hz 4K, DTS HD, og Roon, som for mig er ret vigtigt. Roon er en audiofil platform til musikafspilning, som er blevet de-facto standard. Jeg har altid haft lidt blandede følelser over for HEOS, Marantz' egen streamingplatform, men den er blevet bedre og kan nemt kombineres med din smartphone. Cinema 70S understøtter også ALLM til gamere og endda QFT-standarden, som er designet til at optimere gaming-ydeevne, selvom den endnu ikke er understøttet af konsoller, men dog af Nvidias grafikkort.
Opsætningen er enkel med den dedikerede HDMI-udgang og Marantz' grafiske interface, der er blevet mere brugervenligt over tid. Hvis du har brugt store summer på avanceret lydudstyr, vil du måske finde det for simpelt, men for den typiske bruger tilbyder det en let og ligetil kalibrering og opsætning. Min eneste kritik er, at mikrofonen føles lidt billig. Marantz fortjener dog ros for at have beholdt deres lille OLED-display i midten, så du ikke behøver en skærm for at navigere gennem menuerne. Fjernbetjeningen er standard Marantz-plastik - ikke noget særligt, men den klarer opgaven.
Mit testsetup var ikke helt repræsentativt, da det er tilpasset et dedikeret lytterum, men jeg brugte Fyne Audios 300-serie højttalere, som er glimrende og nemme at drive, hvilket betyder, at de 50 watt per kanal faktisk rækker langt. Subwooferen var en Earthquakes MiniMe 12, som er en ultrakompakt 2x12" model. Det skal bemærkes, at Marantz ikke bruger klasse D-moduler, men i stedet deres eget klasse AB-kredsløb, som leverer en fyldig og varm lyd. På trods af at lytterummet er 40 kvm og akustisk behandlet, var det muligt at opnå et godt lydtryk uden at forstærkeren blev presset. Matchende højttalere og korrekt indstilling af delefrekvensen er dog afgørende for at få det bedste ud af forstærkeren.
Cinema 70S mangler måske lidt kraft i udgangstrinnene, men det er godt, at der er fuld pre-out på alle kanaler. Alt i alt er det svært at finde noget at være meget kritisk over til denne pris, og så kan den endda være i et almindeligt rack. Måske er en lille, kompakt enhed som denne værd at overveje næste gang, du skal opgradere dit lydsystem.