Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

MSI RadiX-routere

Vi tester MSIs AX og AXE 6600 routere fra RadiX-serien.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Gamingroutere er på papiret ikke anderledes end andet netværkshardware, men her hos Gamereactor har vi dog efterhånden set så mange, at vi faktisk synes, det bør overvejes, da brugergrænsefladen ofte er meget nem at gå til, og mange nyttige funktioner og filtreringer er slået til fra starten som standard.

HQ

De to versioner, vi kigger på i dag ,er næsten ens, men som navnet måske antyder, så understøtter den ene Wifi6E, hvilket den anden ikke gør. Som navnet også antyder kan de, i teorien, leverer 6600 Mbps med alle tre bånd belastet maksimalt samtidig. Der er i øvrigt en 2.5G LAN port, her havde jeg måske nok forventet 10G.

Designet er også lækkert, det er industrielt og monolitisk, noget mere inspirerende end den kasse, de fleste har fra deres udbyder. Lidt mere spændende har MSI valgt at opdele alle tre bånd internt fuldstændigt, i stedet for bare at have alt på en chip som mange andre. MSI har, som et ægte gaming brand, overgjort tingene lidt, og brugt både varmeledere i metal og dækket dem med grafen. Det er måske lige i overkanten, hvis du spørger mig, men taget i betragtning af at routeren potentielt kan stå i et rum, der konstant er meget varmt, og den måske er monteret lodret, så forstår man godt, at der ikke tages nogen chancer.

Jeg havde dog nok vinklet statusknapper/lys lidt mere nedad mod fronten, så det er nemmere at læse set forfra. Men ellers har routeren et pænt og moderne design, der ser meget seriøst ud og siger gamer, men uden at skrige det fra byens højeste tårn.

RadiX AX6600 koster 2.350 kroner, AXE 6600 koster 2.688 kroner. Når man alligevel betaler over 2.000 kroner for en router, så gør de sidste få penge ikke den store forskel, og man får så meget ekstra, så bare køb den store model. Jeg kan godt forstå, at MSI gerne vil have en mulighed der er en smule billigere, men med en så minimal prisforskel, så synes jeg personligt ikke, det giver mening, at man har to forskellige modeller, plus en tredje variant, der ikke sælges her i landet pt.

Dette er en annonce:

Begge modeller understøtter Mu-MIMO, OFDMA, og mere interessant nok, Beamforming og separate gæste Wi-fi. Faktisk er de eneste reelle forskelle, udover Wifi 6E, at den dyrere model har RGB-antenner - hvilket jeg må indrømme, at jeg ikke kan se ideen med, særligt ikke da jeg stærkt tvivler på at det er godt for antennen at man tilfører en varmekilde. Der er ligeledes en lidt bedre USB 3 port og Dragon Shield på den dyre model.

Som sagt er forskellen primært fraværet eller tilstedeværelsen af syv 160Mhz kanaler. For en enkelt bruger gør det måske ikke den store forskel, men er man to eller tre, så kan forskellen altså godt føles i daglig brug, selv med almindelig brug.

MSI kalder det "AI Engine" eller "AI QoS," men det dækker over den mest essentielle gamingfeature, nemlig prioritering af spil og spilapplikationer - det kan godt være at kæresten vil se serier i 4K i stuen, men dit Steam Download er altså vigtigere! Når det er sagt, så kan man som regel lade den stå på Auto - men jeg synes faktisk. at det er virkelig smart. at der er en WFH, altså "working from home"-indstilling, der prioriterer online-platforme som Teams og Skype, for min erfaring er desværre, at der selv med en solid fiberforbindelse som her i huset, ikke skal meget til, før signalet svigter. Men lad os være ærlige, man sætter "gaming" til, og så glemmer man ellers, at noget andet findes.

Der skal også være plads til en mindre ridse i lakken. Der står i marketingsmaterialet, at ping kan forbedres 90%, men 90% i forhold til hvad? Generelt er min erfaring at amerikanske tests kører med standardping på 70-80ms, hvor jeg godt nok må indrømme, at jeg sjældent har mødt nogen danskere med en moderne internetforbindelse, der ligger så højt.

Dette er en annonce:
RadiX AXE6600 WiFi 6E Tri-Band Gaming Router

Der er smart SSID som ved så mange andre produkter, altså at alle bånd samles under et ID-navn, og så forbinder man bare til ét netværk, men er i realiteten forbundet til alle tre samtidig, og så lader man ellers routeren gøre noget magisk og styre det hele. Jeg havde ingen udfald eller problemer af nogen art på nogen enheder i testperioden.

Styringen foregår enten, som sædvanligt, fra et web-interface, en app til mobilen, eller integreret i MSI Center. Jeg har altid brugt webinterface, men jeg synes faktisk, at det er et solidt forsøg på en totalintegration, at man har flettet det ind i MSI Center. Jeg vil dog rose MSI for deres interface generelt, det er ret nemt at finde rundt i. Når det er sagt, så skal man dog bruge MSI Center-softwaren for at justere lyset, men altså, det er ikke værre end at man kan slukke eller tænde for det med web-interfacet også.

Der er en del filtermuligheder, heriblandt vold og våben, men mere praktisk, så kan man sætte et filter til hver tilsluttet enhed separat. Jeg siger ikke at alle andre end jeg selv havde sat et phishing filter til, men... jo. Jeg savner dog en eller anden form for anti-malware/anti-virus installeret på selve routeren, det er efterhånden ret standard.

Ydelsesmæssigt testede jeg stort set kun på 6GHz båndet, af den simple årsag at det giver bedst mening. Der er rigtigt mange 2.4 og 5Ghz signaler i bygningen hvor jeg bor, og jeg har af samme årsag selv sat et mesh-netværk op, men ydelsen her var blot ok, og ikke decideret imponerende. Grundet den megen støj er det dog ikke fair at bedømme på den baggrund. Når det er sagt, så var hastigheden ca. ¼ af andre produkter, vi har testet i 2.4Ghz, men dog med meget lav ping stadigvæk, der er dog skiftet tilpas mange naboer ud til, at jeg ikke kan afvise, at det er grundet endnu mere støj på linjen så at sige.

Ikke overraskende var der en ping på 1 og 0% signaltab, når man var i samme rum. Gik man til en anden etage og fik signal igennem betondækket, der adskiller de to etager, var signalet halveret. Det er helt på niveau med andre routere, vi har testet, men et tab på 0%, hvor dumt det end lyder, er faktisk ret godt, det er ikke alle der kan præstere det. Det skal dog siges, at bevæger man sig mere end et par meter væk, så begynder signaltabet hurtigt at stige, så det tyder på, at afstand mere end beton er det afgørende. Men det er også efterhånden almen viden, at man helst skal være i samme rum som routeren, hvis man vil game trådløst og have mest ud af 6GHz-båndet. Og så er det nu engang ping og ikke hastigheden, der er det afgørende til gaming.

Så, ikke perfekt, men stadig i den lavere ende prismæssigt for 6E gaming routere, med konsistent lav ping, og et overraskende godt interface, hvor både de automatiske og manuelle indstiller dækker, hvad de bør.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
+
Relativt billig for Wi-fi 6E. Konsekvent meget lav ping. Virkelig nem brugerflade.
-
Hastigheden dykker en hel del, når man kommer langt væk. Har vi virkelig brug for RGB i antenner på en router?
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
MSI RadiX-routere

MSI RadiX-routere

GADGET-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

Vi tester MSIs AX og AXE 6600 routere fra RadiX-serien.Indlæser mere indhold