Grønland kan være på vej mod et historisk skift i forholdet til Danmark. Siumut, som er et af de partier, der regerer Grønland i en koalitionsregering, har fremsat et forslag om en folkeafstemning om selvstændighed, som kan blive en realitet, hvis de vinder det kommende valg i marts 2025.
I går aftes meddelte lederen af Grønlands regeringsparti, at de, hvis de blev genvalgt, ville presse på for øens uafhængighed ved at udløse § 21 i den grønlandske selvstyrelov. Det vil sætte gang i forhandlingerne om det fremtidige forhold til Danmark og ikke mindst bane vejen for en folkeafstemning om uafhængighed i næste valgperiode.
Partileder, Erik Jensen, anerkendte, at præsident Donald Trumps kontroversielle kommentarer havde spillet en rolle i denne beslutning, og Siumuts talsmand Doris Jakobsen Jensen kritiserede yderligere den danske statsminister Mette Frederiksen for, hvad hun kaldte et "sololøb" i Europa, og antydede, at statsministeren ignorerede Grønlands interesser som svar på Trumps bemærkninger.
Dette skridt kommer efter år med voksende spændinger, især efter at USA, ledet af præsident Donald Trump, udtrykte interesse for at erhverve øen. Selvom grønlænderne har udtrykt stærk modstand mod at blive medlem af USA, overvejer deres politiske ledere nu en fremskyndet vej til uafhængighed.
På trods af presset for uafhængighed er processen ikke uden udfordringer, især når det kommer til de praktiske forhold i det nye forhold, da Danmark har løftet sløret for en plan på 2 milliarder dollars for at styrke det arktiske forsvar, og den danske regering også tager skridt til at imødegå den stigende bekymring over racisme, som grønlændere står over for, med en plan på 4,9 millioner dollars til at bekæmpe diskrimination.
Samtidig påvirker spændingerne omkring global politik Danmarks position, og en ny undersøgelse viser, at USA nu ses som en større trussel end Nordkorea eller Iran. Det diplomatiske landskab er fortsat anspændt, og de næste skridt for Grønlands uafhængighedsrejse kan blive påvirket af disse større, globale dynamikker. Indtil videre er det endnu uvist, hvordan situationen vil udvikle sig.