Professional Tennis Players' Association (PTPA), en organisation grundlagt af tennisspillerne Novak Djokovic og Vasek Pospisil i 2019, i håb om bedre at repræsentere spillernes interesser, anlagde tirsdag en retssag mod de fire vigtigste styrende organer for tennis på verdensplan: ATP Tour (mænd), WTA Tour (kvinder), ITF (International Tennis Federation) og ITIA (International Tennis Integrity Agency), som blev sat spørgsmålstegn ved på grund af den opfattede "favorisering" af Jannik Sinners positive sag).
PTPA beskyldte dem for konkurrencebegrænsende praksis, en monopolistisk kontrol, der ignorerede deres velfærd, og beskrev dem som et "kartel", der "systematisk misbruger, bringer tavshed og udnytter spillere til at skabe personlig profit" og hævder, at deres praksis er ulovlig og korrupt. Med hjælp fra et internationalt advokatfirma sagsøgte de de fire styrende organer i USA, Storbritannien og Europa.
"Lag er fanget i et uretfærdigt system, der udnytter deres talent, undertrykker deres indtjening og bringer deres sundhed og sikkerhed i fare", sagde Ahmad Nassar, administrerende direktør for PTPA, som tilføjer, at de har støtte fra det "overvældende flertal af de 250+ bedste herre- og kvindespillere, herunder et flertal af de 20 bedste spillere".
Det er klart, at deres vigtigste krav er flere penge: De hævder, at toptennisspillere tjener en brøkdel af, hvad topatleter i andre sportsgrene tjener, kun betaler 17 % eller indtægter fra konkurrencer, hvor de sagsøgte indgår aftaler om at undertrykke konkurrencer, begrænse præmiepenge og begrænse spillernes mulighed for at tjene penge uden for banen.
PTPA tager også sigte på det "drakoniske" ranglistepointsystem, som dikterer, hvilke turneringer spillere skal deltage i. Kort sagt betyder ranglistesystemet, at spillerne ikke har frihed til at konkurrere i "alternative begivenheder, der kunne eksistere på et frit marked", hvilket tvinger dem til kun at konkurrere i de sagsøgtes officielle konkurrencer, eller de vil miste ranglistepoint, der ville få dem til at tjene færre penge og miste sponsormuligheder.
De føler også, at de bliver udnyttet økonomisk, underskriver deres navn, image og billede uden kompensation, hvilket reducerer deres indtjening, da de ikke kan sikre uafhængige sponsorater eller forhandle om bedre arbejdsforhold.
Kalenderen, med 11 måneder og kampe på de seks kontinenter, der efterlader lidt tid til at restituere, kritiseres også, ligesom betingelserne for nogle kampe: at spille under 100 graders varme, kampe, der sluttede kl. 3 om natten og endda spille med skadesfremkaldende tennisbolde.
Endelig klager de over adskillige krænkelser af privatlivets fred, som omfatter "invasive ransagninger af personlige enheder, tilfældige narkotests midt om natten, forhør uden juridisk repræsentation og konfiskation af spillernes telefoner uden samtykke. Og endnu en gang sigter de specifikt mod ITIA og siger, at de har suspenderet spillere "uden retfærdig proces baseret på spinkle eller opdigtede beviser".
Det er grundene til, at PTPA har anlagt denne retssag med det endelige mål at opnå en lignende status, rettigheder og behandling som spillere i andre atleter. ATP mener dog, at det er "uden berettigelse", da de har indført reformer, der gavner spillerne, og sætter spørgsmålstegn ved PTPA's evne til at "etablere en meningsfuld rolle i tennis", siden det blev oprettet for fem år siden.