Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Samsung Galaxy Z Fold 3

Der er ikke de store innovationer her, men Samsungs foldbare telefoner bliver stødt bedre, og nu også billigere.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Der findes stadig rigtig, rigtig mange, der ikke helt tror på foldbare enheder som generelt koncept. Til dem er der kun det samme at sige som sidste år; foldbart glas i forbrugerelektronik er kommet for at blive, ingen tvivl om det, men om hvorvidt det bliver i dag at du overvejer at købe en, eller om det først er om en del, ja det er svært at afgøre. Selvom der sker mange forbedringer mellem hver årlige generation, så er der stadig aspekter ved oplevelsen der skaber nervøsitet, og med god grund. De er stadig dyrere, de er stadig mere porøse - ingen diskussion der.

Men med Samsung Galaxy Z Fold 3 tager vi, ligesom med Z Flip 3, et kvantespring fremad på den bedst tænkelige måder, og Samsung har i brede træk forsøgt at adressere hver eneste af de tilbagevendende bekymringer, og har i samme ombæring skabt en direkte glimrende smartphone. Dog er der nogle få knaster tilbage, der endnu bør høvles af, før alle, som i alle bør trave ud i butikkerne efter en foldbar telefon.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Dette er en annonce:

Lad os starte med det basale; Fold 3 er billigere end sin forgænger. Den er lanceret til 14.199 kroner herhjemme, hvorimod den forrige Z Fold 2 skulle stå dig i 15.799. Det er ikke den store besparelse, det ved vi, men det er dog et bevis på at Samsung er villige til at give køb på den ekstremt høje premium-pris med tiden, som prisen for fremstillingen også falder. Billigere er billigere, og 1500 kroner er også en slags penge.

Designet er i år tager ret direkte fra S21-serien, og tak for det. Allerede sidste år synes vi at Samsung nailede den industrielle designfilosofi til noget nær perfektion, men der herskede vist ikke nogen tvivl om at den mere glossy flade bag på var hurtig til at vise fingeraftryk, og kvaliteten af den beskyttelselsfilm der sad på inderskærmen var heller ikke synderligt fed. Begge problemer løses i år, og selvom den stadig er tung, 271 gram, og samme tykkelse på 14-16 millimeter når den er lukket, så fremstår den bare lækrere og mere "pocketable" end sidste år telefon.

Selve mekanismen er den samme, men hele pakken er nu IPX8-certificeret, som betyder at den sagtens kan klare fugt og regnvand, men den kan faktisk klare at blive nedsænket i ferskvand (ikke saltvand, vel at mærke - det er der ingen IP-certificering) i 30 minutter.

Der er andre små men afgørende forbedringer her i år. Cover displayet er nu 120Hz, ligesom det store indre kanvas, og begge skærme er stadig 2X AMOLED-paneler, der understøtter HDR10+ og kan ramme noget der ligner 1200 NITS. Jo, skærmforholdet på det ydre panel er stadig højt, og lidt smalt også, men med tilvænning over en uges test stod det ret klart, at den her ofring giver god mening, og nu hvor begge paneler har samme refresh-rate, opløsning og kontrastkvalitet, så er de begge lige brugbare.

Dette er en annonce:
Samsung Galaxy Z Fold 3

Indvendig finder vi en mere middelmådig ny feature, for selfie-kameraet indvendig (det vil sige at der stadig er et 10 megapixel hole-punch uden på) er under selve panelet, og pixelmatrixen strækker sig henover, og det er så meningen at det er "skjult". Det er set før, blandt andet ZTE har eksperimentet med samme teknologi i flere omgange, og det er uden tvivl der hvor alle producenter er på vej hen. Her er det ikke synderligt imponerende, og i flere tilfælde er det her middelmådige forsvindingsnummer faktisk mere forstyrrende end et hole-punch, fordi panelet ender karakter alt efter hvad der vises på skærmen. Det er dog en mindre forstyrrelse for at sige det mildt. At kameraet så er decideret dårligt, en 4 megapixel sensor, er så noget helt andet. Dog er det godt nok til basale Zoom-møder.
Du kan desude nu bruge en S-Pen på din Fold. Det er i sig selv en kæmpe fordel, og selvom at der ikke er nogen Note-inspireret "silo", hvor den kan sidde, så er der uden tvivl forbrugere der har ønsket sig den her funktionalitet fra start af. Du kan købe en dedikeret S-Pen til din Fold - den er dyr - men det her er ikke nogen Note, så at få ekstra funktionalitet til en Fold er kun positivt, synes vi.

Ellers er meget af det samme. Der er et utal af software-mæssige tiltag, som gør det lettere at bruge multi-tasking på Fold 3, og takket være en Snapdragon 888, 12GB RAM og op til 512GB UFS 3.1-plads, jamen så flyver det hele afsted uden en eneste indikation om at det større antal apps, eller flittig brug af multi-tasking forhindrer telefonen i at operere på flydende vis. Desuden er der stort set samtlige ekstra plusser her, såsom AKG-tunede stereohøjtalere, WIFI 6, Bluetooth 5.2, trådløs opladning på 11 watt og almindelig fast-charging på 25 watt, og de solide tilføjelser i One UI 3.1.1, som blev introduceret via S21-serien, såsom Google News Feed i stedet for Samsung Daily.

Kameraerne er sågar stort set samme setup, men som vi også pointerede i vores anmeldelse Z Fold 2, så gør det ikke alt for meget. De tre 12 megapixel-sensorer leverer tilfredsstillende resultater, og det gælder både under ringe og optimale lysforhold. Ultra-wide sensoren er 123 grader, tak for det, der er 2x optisk zoom på telefotolinsen, som for mange er nok, og vidvinklen fanger nok detaljer til at vi vil vove den påstand, at de fleste ikke vil savne mere funktionalitet. Der er dog et princip i at den dyreste Samsung-telefon i det mindste bør prøve at byde forbrugeren de seneste innovationer de har at tilbyde. Så med det perspektiv for øje er det forståeligt, at nogle bliver irriterede over at skulle undvære en periskoplinse, eller 108 megapixel.

Samsung Galaxy Z Fold 3

Kameraerne er dog a-ok i vores bog, men hvad der ikke er er batterilevetiden. Denne gang er der tale om et batteri på 4400mAh, i stedet for 4500mAh, og det batteri bruges nu til at give liv til to 120Hz displays. Det betyder at batterilevetiden faktisk er gået fra at være direkte glimrende på Z Fold 2, til at være direkte skuffende på Z Fold 3. Det må bare ikke ske, når man fortsat beder forbrugeren om så meget - Fold-serien skal være batterikongen, for det er lige præcis den slags der overbeviser en forvirret forbruger.

Når det så er sagt, så er Z Fold 3 lige præcis det generationsmæssige hop foldbare enheder har brug for. Det er klar en evolution snarere end en revolution, men de forbedringer her er, såsom en lavere pris, IPX8-certificering og S-Pen understøttelse er håndgribelige, lavpraktiske, forståelige. Det er derfor kun lettere at anbefale Z Fold 3 til alle dem der i forvejen går meget op i deres smartphone-brug, ingen tvivl om det.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold