Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Samsung Q80T

Fantastisk flydende 4K QLED for menneskepenge - Kim har testet et af årets måske bedste fjernsyn.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Endnu et år, endnu en generation af fjernsyn, og endnu en gang er det, forhåbentligt, bedre end sidste år. Q80T er Samsungs bud på en 4K-skærm der kan det hele, og uden at sprænge budgettet til atomer. Prisen starter på 9.000 kroner for en 49 tommer, 12.000 55 tommer, som også er den model der blev testet, 15.000 for 65 tommerudgaven, og til sidst og 22.000 for 75 tommer. Ej det er faktisk ikke alt, for har du rigeligt med plads i stuen findes også en 85 tommer til 38.000 kroner.

Noget af det man ikke får er "wide angle tech" - og ja, det ser sjovt ud fra siden hvor biler er most sammen, men helt ærligt, hvem sidder i en 170 graders vinkel og ser fjernsyn? Der er også færre Local Dimming-zoner, men mon ikke at man overlever. Det er stadig direkte baggrundsbelyst, hvor Q70/60T-modellerne er med kantbelysning.

Her lavede jeg så en meget klassisk fejl, for jeg specificerede aldrig hvad størrelse der passer til min stue, og det gør at min kone nu har fundet ud af at man sagtens kan nøjes med 55 tommer. Æv. Jeg ville rigtigt gerne kunne skyde skylden på Samsungs PR-afdeling, men det er lidt svært.

Samsung Q80T

Kassen er som den slags skal være, og mit eneste kritikpunkt ved indpakningen er at den beskyttelsesfilm der sidder på er pålagt ekstremt præcist, og var det ikke for et kæmpe klistermærke, så ville man tro at det var skærmen man var ved at maltraktere.

Dette er en annonce:

Der er indbygget kabelføring i både foden, og på bagsiden af skærmen, rammen fremstår ret robust, og jeg vil stærkt anbefale at man er to til at håndtere udpakningen og opstillingen. Samsungs design er som altid stilrent, industrielt, og uden så mange dikkedarer. Personligt er jeg stor fan af at det er så enkelt som muligt. Her er jeg ret stor fan af Samsungs "Borderless Design", det er det ikke helt, men det er tæt på. Jeg har også leget lidt med Ambient Mode+, det virker overraskende godt, men jeg vænner mig nok aldrig til at have det tændt hele tiden, så efter en uges tid begyndte jeg at slukke for det som jeg plejer.

Selve opsætningen er ret enkel, og så kan man samtidig sætte Samsungs "Smart Things"-applikation op, og voila, en ekstra fjernbetjening. Det kan også godt give lidt uenighed, og kommentareren fra den anden ende af sofaen var at det var "mega creepy", da jeg første gang skruede op og ændrede kanal, selvom at hun selv sad med fjernbetjeningen i hånden. Appen har i øvrigt en rigtig fornuftigt brugerflade. Det er også dejligt med automatisk genkendelse, og navngivning af kilderne, point for det. Appen er godt nok tiltænkt styring af alle Samsungs produkter, men den fungerer nu fint med kun at være en ekstra fjernbetjening. Jeg kom også til at aktivere Bixby en enkelt gang, der er jeg altså dybt konservativ, jeg foretrækker min fjernbetjening.

På trods af at jeg er træt af konti og logins til forskellige ting, så er det til gengæld ret smart at man kan gemme alle sine indstillinger på sin Samsung-konto, så man ikke skal starte forfra hvis strømmen ryger eller man skal flytte sit fjernsyn.

Jeg savner dog én ting, og det er at man kan undlade at søge på spærrede kanaler, eller efterfølgende fjerne dem med et enkelt tryk. Jeg spurgte pænt Samsungs support om man kunne fjernet dem på magisk vis, det kan man desværre ikke, de skal fjernes manuelt. Det tog muligvis et helt minut. Samsungs support skal til gengæld have ros for at være præcis, løsningsorienteret og serviceminded. Support blev udført via privat mail.

Dette er en annonce:
Samsung Q80T

Fjernbetjeningen er "Samsung Smart Remote", og der mangler måske en "options"-knap, men når man anmelder noget, så sidder man også og roder en hel del mere med indstillingerne end man normalt vil. Det er nemt og enkelt at bruge Samsungs fjernbetjening, og så ligger den bare rigtig godt i hånden. Til gengæld burde de altså have lavet en nordisk udgave, jeg har absolut intet at bruge en "Rakuten"-knap til. Dog kan den fungere som mus igennem ren bevægelse, og det er altså ret praktisk, særligt ved opsætning eller brug af browseren. Der er i øvrigt en række smarte ekstrafunktioner hvis man har en Samsung-mobil, det har jeg ikke, men det er godt nok en smart måde at få folk ind i sit økosystem på, og man føler ikke voldsomt at man er blevet snydt hvis man ikke har.

Det er et 240Hz-panel med LED-bagbelysning i zoner. Nærmere betegnet så er det din billigste mulighed hvis du vil have Full-Array Local-Dimming. Quantum Dot har ifølge Samsung selv 100% farvevolumen i forhold til DCI-P3, som vi kender fra mange skærme på bærbare computere, men det er altså noget andet i den her størrelse. Til gengæld er der kun 9.8ms input lag, og systemet slår selv over på Gaming Mode når du vælger at bruge din konsol. Snedigt. Der er udover HLG og også HDR10+.

Samsungs Tizen OS virker fint, og det er nemt og overskueligt. De bedste systemer er dem man ikke ligger så meget mærke til, og det er Tizen. Jeg kunne finde alle apps jeg gerne vil bruge, alle virkede i første hug, og ingen havde problemer på noget tidspunkt. Jeg kunne også afspille alle billeder og filer jeg prøvede, givet, meget af det er demo-materiale var i fancy filformater, men ud fra specifikationerne kan den æde stort set hvad som helst. Smarthub menuen er ikke helt dårlig tænkt, og der er adgang til det mest sandsynlige du vil se over hvor streamingtjenestes ikon, pokkers smart.

Der er flere forskellige modes, men jeg endte med bare at bruge "standard", og så slår den selv over på gaming når det er tiltrængt. Tilslutningen på HDMI-siden er HDMI 2.1 - stort tak for det, så kan jeg få 4K 120Hz/8K 60Hz ind i fjernsynet (bortset fra 8K, som så bliver 4K). Der er også Dynamisk og Naturel - der har lidt heftigere kontrast end Standard og Movie. Dynamisk blev jeg aldrig fan af, alt for meget lys, og alt for overdrevne farver, men sikkert fint til en butik. Herudover er der Variable Refresh-rate, og ikke mindst lavt inputlag, sidstnævnte betyder rigtigt meget for mig. Der er fire HDMI-porte og to USB-porte. Og ja, der er også en Audio Return Channel HDMI-port.

Samsung Q80T

For dem der gerne vil spille er der både ALLM, HFR, VRR og FreeSync. QuantumDot giver vanvittige mængder lys - og det vil sige at selv i en stue som min, hvor solen står på, er jeg nødt til at skrue ned for lysstyrken. Herudover at jeg helt vild med hvor rene farverne er, og menubilledet fra en PS4 bader min stue i den reneste blå. Man kan også lade det hele være automatisk, og lade skærmen justere lysstyrken af sig selv, jeg er gammel og konservativ, så jeg slog mig fast på en specifik indstilling efter at have leget en del med farver og lysstyrke, og så holdt jeg mig til den. Personligt er jeg mest glad for at man, ja, kan fuske med mørke områder så man nemmere kan se hvad der er, i stedet for at det bare er hele billedet der bliver mere lyst, og der er også en "Game Enhancher+" mode, der dybest set gør det hele lidt skarpt.

Jeg havde de fleste ting slået til samtidig, og det var altså en herlig oplevelse, men måske fordi at de meget klare farver, og kombinationen af et hurtigt fjernsyn og VRR/FreeSync bare giver et fuldstændig flydende billede. Jeg kan ikke vente til at prøve en 120Hz next-gen konsol på den her type fjernsyn. Jeg skylder dog at nævne at selvom Samsung ikke selv opgiver lag klart og tydeligt, så skal man faktisk slå Game Motion Plus fra for at få det bedste ud af det (nok mest relevant ved PC gaming), og så er vi nede under 9ms. Jeg skal blankt erkende at det ikke gjorde den store forskel ved konsol, men fps-spil på PC, ja der er 19ms og 9ms altså noget man godt kan se forskel på.

Vi snakker en HDR-certificering på 1500 NITS her, og jeg må derfor advare imod at små børn og kæledyr går for tæt på skærmen, så bliver de brændt. Helt så slemt er det ikke, men det er en imponerende lysstyrke der er i særligt hvide scener. Om det vitterligt er HDR1500 har jeg desværre ikke testudstyr herhjemme til at efterprøve. Der er i øvrigt HLF-understøttelse også. Nej, der er ikke Dolby Vision, men sådan er det nu engang når man har HDR10+. Jeg kan i øvrigt anbefale at man leger med ekspertindstillingerne, ikke at fabriksindstillingerne er dårlige, de er faktisk forbløffende gode, bortset fra at lyset er skruet op som var det en søndag på Roskilde Festival, hvor man gik ud i solen ved et uheld, men der er rigtigt mange muligheder for at indstille fjernsynet som man bedst kan lide det.

Farverne fra fabrik er faktisk ret imponerende, om end lidt lyse i det, sammen med lidt justering af lysstyrken kan man ret nemt få noget der passer ind. Farverne er ekstremt flotte, og ikke mindst meget rene. Særligt den grønne farve formår Q80T i mit rum at gengive meget naturligt. Som nævnt før, så er der rig mulighed for at skrue på både farvemætningen, skarphed og alt det andet. Jeg endte med en lettere justeret "neutral", og så brugte jeg ellers Movie for resten. Med bagbelyste fjernsyn snakkes tit om blooming, eller ikke-unifrom lysgengivelse. Men på trods af at det her ikke er topmodellen, så må jeg blankt erkende at jeg ikke på et eneste tidspunkt lagde mærke til det. Men det har nok også hjulpet at lysstyrken tit var skruet højt op. Det er noget man bare ved er der, spørgsmålet er om man ligger mærke til det i en sådan grad at det koster en karakter. Det er ikke tilfældet.

Men billedet er vigtigst af alt roligt, og fuldt flydende. Sammenligner man med ældre 50Hz-paneler, så virker de direkte hakkende og langsomme i direkte sammenligning.

Samsung Q80T

QLED-fjernsyn får ofte mindre pæne ord med på vejen når det kommer til sortgengivelsen, men jeg må sige at jeg absolut ikke har haft problemer med gråtoner eller light-bleeding på det testede eksemplar. Sort var sort, hele vejen igennem, over det hele. Jeg tror ikke at jeg ville kunne se forskel på sort her og et nyere OLED, uden at have dem ved siden af hinanden, og jeg skulle også stå rimeligt tæt på. Det er imponerende for hvad der vel stadig er et mellemklassefjernsyn.

Billederne fremstår skarpe, sprøde, men stadig naturlige, men de fleste vil nok finde standardinstillingerne er lige lovligt mættede. Skarphed, støjreduktion og om Local Dimming skal være høj eller ej skal man lege lidt med for at få det bedste frem, særligt til film. Det er ikke meget man behøver at pille ved det, men lidt skal man jo altid.

Lyden er... overraskende god. Normalt sætter jeg altid soundbaren til og bruger aldrig de indbyggede højttalere, men her gad jeg faktisk ikke. Den kan stå på normal eller "forstærket", som forstærker stemmerne, men den er faktisk god nok til at jeg ikke gider at bruge soundbar til almindeligt fjernsyn og serier. Samsung har også lavet en super spiffy feature, nemlig tilslutning af bluetooth til lydudgangen. Det virkede også fint med det meste, men min lidt ældre soundbar gad den dog ikke at lege med, men det er måske lige så meget min straf for at bruge udstyr af ældre dato. Der bruges Object Tracking Sound sammen med et 2.2.2-system, der smider lyden både ned og op, og det fungerer overraskende godt. Nej, det er ikke noget rigtigt surroundsystem på nogen måde, selvom at 60 watt for et indbygget system er ret kraftigt. Men jeg nærmer mig at være decideret imponeret for indbygget lyd i et fjernsyn. Jeg er ikke gammel nok til at jeg skal bruge "forstærket" til at se DR, men der er sikkert mange der vil kunne lide denne lille feature, særligt hvis man har børn eller dyr i husholdningen.

Opskalering sker med Samsungs Quantum Processor 2.04K. Den virker. Overraskende godt. Nogle gange er det lige før at man glemmer at det kun er opskaleret 1080p-materiale man ser. Der er både AI og Machine Learning i spil for alle pengene, og der skulle være brugt adskillige forskellige algoritmiske lag. Er man ikke så teknisk interesseret kan man være ligeglad, for det virker bare. Samsungs opskalering er endnu en gang noget af det bedste, og det er fantastisk hvor godt det er blevet i forhold til for bare 3-4 år siden.

Samlet set får man rigtigt meget for pengene. Fantastisk billede, en lyd der faktisk kan klare sig uden en surroundbar, fantastisk god opskalering, og en billedgengivelse til spil der er ganske uovertruffen, og det er uden at prisen har fået storhedsvanvid.

10 Gamereactor Danmark
10 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

Samsung Q80T

Samsung Q80T

GADGET-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

Fantastisk flydende 4K QLED for menneskepenge - Kim har testet et af årets måske bedste fjernsyn.Indlæser mere indhold